Skocz do zawartości

Olej w lagach - DT 125

WLD_Wlodi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaki olej nalać do lag w DT 125?

Wiem, wiem, że 15W(aby zawias był twardszy niż w serii).

Jednak w sklepie mam dostępne oleje 15W20, 15W40 itp.... Czyli teraz który wybrać? Czy poprostu ta druga liczba się nie liczy?

Mineral, Półsyntetyk czy syntetyk? I ile? (Serwisówka DT z 88' podaje 486ml).

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

Nie wiam jak w Yamaszkach, ale Honda zaleca przy wymianie oleju w przednich amortyzatorach zalewanie ATF( oleje do automatycznych skrzyń biegów ). Może to być Dexron lub Renofluid 2000. Ja u siebie mam ten drugi i jest ok. Zresztą zawieszenia do japończykow nie robi Honda, Yamaha czy Suzuki, tylko firmy te zamawiają zawieszenia u jednego producenta( np.Showa) opatrują je swoim logo i montują do moto. Więc w gruncie rzeczy wszystko jedno jaki producent moto. Ważne żeby była właściwa ilość, zreszta porządna serwisówka najlepiej producenta, podaje jaki olej lac do lag. Tak jak pisałem wg serwisówki warsztatowej Hondy trzeba lać ATF.

Pozdrawiam

Edytowane przez robik64

czy tam specjalne... ja w paru motorach jak i moj kuzyn robilismy "mieszanke" czyli jakis olej przekladniowy 15w40 i do tego troche motula lub stihla do mieszanki do paliwa... amory chodzily rewelacyjnie bez wyciekow... wazne zeby nie byl za gesty ani za zadki...

czy tam specjalne... ja w paru motorach jak i moj kuzyn robilismy "mieszanke" czyli jakis olej przekladniowy 15w40 i do tego troche motula lub stihla do mieszanki do paliwa... amory chodzily rewelacyjnie bez wyciekow... wazne zeby nie byl za gesty ani za zadki...

:icon_rolleyes: Jak chcesz gowniano zrobic zawieszenie to mozna tak robic!

Szkoda 30zl na litr oleju? to sprzedaj lepiej motocykl i po wszystkim.