Batman Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Piszę tu bo nie widziałem działu z elektryką... No więc tak. Zamontowałem dodatkowe światło STOP i mam takowe problemy (oczywiście zapłon włączony ;)): wyłączone światła - po naciśnięciu na hamulec świecą dwa światła STOP włączone światła (mijania lub pozycyjne) - po naciśnięciu na hamulec świeci tylko oryginalny STOP Oczywiście próbowałem w różnych kombinacjach. Miałem nawet tak, że diodowy STOP świecił razem z normalną lampą i gasł po wciśnięciu hamulca a zapalał się oryginalny. Zacząłem więc kombinacje z miernikiem... I du zaskoczenie nr 2... Zamontowałem miernik do kabli wychodzących do lampy i takie uzyskałem wyniki... : wyłączone światła- po wciśnięciu hamulca miernik pokazuje ponad 11v (czy tam prawie 12 - nie o to teraz chodzi) włączone światła (pozycyjne lub mijania)- po wciśnięciu hamulca miernik pokazuje 0,9v Zacząłem kombinować dalej i podłączyłem miernik bezpośrednio do gniazda żarówki a tam normalnie - ponad 11v nieważne czy światła włączone czy nie... Ja wszystko rozumiem ale o co chodzi? Moto stoi, jeździć nie mogę - dodatkowa lampa niesprawna Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Może być tak, że ta diodowa lampa ma wbudowany stabilizator na 12V. Stabilizator taki daje na wyjściu 12V jeżeli ma na wejściu ok 13V. Napięcie 11V z groszem, prawie 12V znajduje się poniżej progu zadziałania stabilizatora. Może byc to stabilizator szeregowy i nie przepuszcza pradu i lampa nie świeci. Tak myśle i nic więcej nie przychodzi mi do głowy. A spróbuj włączyć światła i wypiąć oryginalny stop. W jego miejsce wepnij diodowy i zobacz co sie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi