Skocz do zawartości

Dodatkowe światło STOP

Batman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tu bo nie widziałem działu z elektryką...

No więc tak. Zamontowałem dodatkowe światło STOP i mam takowe problemy (oczywiście zapłon włączony ;)):

wyłączone światła

- po naciśnięciu na hamulec świecą dwa światła STOP

włączone światła (mijania lub pozycyjne)

- po naciśnięciu na hamulec świeci tylko oryginalny STOP

Oczywiście próbowałem w różnych kombinacjach. Miałem nawet tak, że diodowy STOP świecił razem z normalną lampą i gasł po wciśnięciu hamulca a zapalał się oryginalny.

Zacząłem więc kombinacje z miernikiem... I du zaskoczenie nr 2...

Zamontowałem miernik do kabli wychodzących do lampy i takie uzyskałem wyniki... :

wyłączone światła

- po wciśnięciu hamulca miernik pokazuje ponad 11v (czy tam prawie 12 - nie o to teraz chodzi)

włączone światła (pozycyjne lub mijania)

- po wciśnięciu hamulca miernik pokazuje 0,9v

Zacząłem kombinować dalej i podłączyłem miernik bezpośrednio do gniazda żarówki a tam normalnie - ponad 11v nieważne czy światła włączone czy nie...

Ja wszystko rozumiem ale o co chodzi?

Moto stoi, jeździć nie mogę - dodatkowa lampa niesprawna

Może być tak, że ta diodowa lampa ma wbudowany stabilizator na 12V. Stabilizator taki daje na wyjściu 12V jeżeli ma na wejściu ok 13V. Napięcie 11V z groszem, prawie 12V znajduje się poniżej progu zadziałania stabilizatora. Może byc to stabilizator szeregowy i nie przepuszcza pradu i lampa nie świeci. Tak myśle i nic więcej nie przychodzi mi do głowy. A spróbuj włączyć światła i wypiąć oryginalny stop. W jego miejsce wepnij diodowy i zobacz co sie stanie