Jump to content

kontrolka smarowania husqvarna sm 125

Guest mlodyrider
 Share

Recommended Posts

Guest mlodyrider

Witam, kupilem wczoraj husqvarne sm 125 i pali mi sie lampka smarowania na biegu jalowym,w dzien nie widac ale wieczorem tak. A co to za srubka metalowa na gazniku obok tej plastikowej sluzacej do ustawiania biegu jalowego?

Sprzedawca mowil zeby lac benzyne 98. Czemu nie 95? Prosze o pomoc.

Guest marcpol

Nie masz oleju w dozowniku lub jest coś nie tak z czujnikiem, 2 śrubki służą do regulacji wolnych obrotów, poszukaj na forum, lej 95.

2 śrubki służą do regulacji wolnych obrotów

Jeśli nie masz pojęcia to nie pisz. Dwie są w całym gaźniku a tylko jedna służy do regulacji wolnych i to jest śrubka pod kątek 90 stopni do przepustnicy(na żaden śrubokręt/klucz, tylko "ręczna").

Edited by Moto33

Guest mlodyrider

Zamosc napisalem ale mam do niego ze 30 km ;) . Wytlumacz mi tutaj jesli mozesz. Wczoraj pzejechalem nim z 10 km i sie nie zatarl, olej w dozowniku mam.

Guest marcpol

Jeśli nie masz pojęcia to nie pisz. Dwie są w całym gaźniku a tylko jedna służy do regulacji wolnych i to jest śrubka pod kątek 90 stopni do przepustnicy(na żaden śrubokręt/klucz, tylko "ręczna").

"Jeśli nie masz pojęcia to nie pisz." - bardzo mądre, więc stosuj się do tego, gdyż 2 śrubki służą do regulacji "wolnych obrotów". Poczytaj.

"Jeśli nie masz pojęcia to nie pisz." - bardzo mądre, więc stosuj się do tego, gdyż 2 śrubki służą do regulacji "wolnych obrotów". Poczytaj.

Na pewno mądre. W przeciwieństwie do tego że niby dwiema śrubkami miałoby sie regulować wolne obroty. :flesje:

Poczytaj co sie dzieje jak jest za uboga/bogata mieszanka.

A ustawienie polega na tym że tą małą wkręcasz do końca i wykręcasz ja o 2 obroty. Ta plastikową wkręcasz aż motor będzie utrzymywał się sam. Ta duża utrzymuje przepustnice w górze aby sie zamknęła sie do końca.

Edited by Moto33

Guest marcpol

Na pewno mądre. W przeciwieństwie do tego że niby dwiema śrubkami miałoby sie regulować wolne obroty. :)

Poczytaj co sie dzieje jak jest za uboga/bogata mieszanka.

A ustawienie polega na tym że tą małą wkręcasz do końca i wykręcasz ja o 2 obroty. Ta plastikową wkręcasz aż motor będzie utrzymywał się sam. Ta duża utrzymuje przepustnice w górze aby sie zamknęła sie do końca.

:flesje: Dobra, wyjaśnię, jak dla debila.

W gaźniku DellOrto najprawdopodobniej model VHSB/VHSA stosowanym w omawianej Husqwarnie układ biegu jałowego składa się z dyszy wolnych obrotów, śruby regulacji składu mieszanki biegu jałowego, śruby regulującej minimalne uchylenie przepustnicy otworów rozpylających i kanałów paliwa oraz powietrza.

To co piszesz to kompletne bzdury.

Na podstawie książki Rafała Dmowskiego "Gaźniki motocyklowe" i dellorto.co.uk

:lalag: Dobra, wyjaśnię, jak dla debila.

W gaźniku DellOrto najprawdopodobniej model VHSB/VHSA stosowanym w omawianej Husqwarnie układ biegu jałowego składa się z dyszy wolnych obrotów, śruby regulacji składu mieszanki biegu jałowego, śruby regulującej minimalne uchylenie przepustnicy otworów rozpylających i kanałów paliwa oraz powietrza.

To co piszesz to kompletne bzdury.

Na podstawie książki Rafała Dmowskiego "Gaźniki motocyklowe" i dellorto.co.uk

Tu od samych wolnych obr jest odpowiedzialna jedna śruba(ta od utrzymywania przepustnicy).

Ty sie sugerujesz co wyczytasz a ja to już dawno temu wiem z czego sie składa gaźnik a regulacje Huski sm robiłem 3 razy.

ps. Ja nie zniżę się do twojego stopnia inteligencji i nie wyzwę ciebie. :clap:

Edited by Moto33

Guest mlodyrider

Oleju jest pelno. Dodam ze moto kupilem powypadkowe nieswiadomie. Teraz widze ze pod siedzeniem brak mi filtra powietrza, wgiecie w wahaczu peknieta i spawana tylna felga i rama w jednym miejscu... :icon_mrgreen: Czy sm-ka powinna miec obrotomierz?