Skocz do zawartości

Okazja czy nie?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam powazna zagwozdke w zwiazku z planowanym zakupem motocykla, postaram sie to opisac jakos w miare klarownie: otoz przebywam aktualnie w USA i chcialem tu sobie sprawic motorek i przywiezc go do Polski, kiedy trafilem na ogloszenie ktore mi sie spodobalo skontaktowalem sie z wlascicielem i okazalo sie ze przebywa on aktualnie we Wloszech razem z motorem ktory chcialem kupic, a ktory on chcial sprzedac - gostek napisal ze chcial sobie na nim tam pojezdzic bo jest tam w pracy, ale okazalo sie ze przystosowanie go do norm Europejskich i rejestracja wynioslyby go zbyt duzo i dlatego chcial sprzedac motor do USA, motor jest zarejestrowany w Stanach. I tutaj pojawia sie pierwsze pytanie dotyczace wszystkich przerobek jakich musialbym dokonac zeby ten motorek zarejestrowac w Polsce - a najlepiej gdybym mogl nim sobie z Wloch przyjechac do kraju na jakis zoltych tablicach. Inna kwestia jest taka, ze motor mi sie naprawde podoba - co prawda widzialem go tylko na zdjeciach i w sumie pasuje mi to ze jest juz w Europie bo nie musialbym sie martwic shippingiem, no a druga kwestia - moze udaloby sie dzieki temu zaoszczedzic na cle i vacie? Jak wyglada sytuacja w tym przypadku? Jesli sprzedajacy jest obywatelem amerykanskim i przywiozl sobie ten motor do Wloch gdzie pracuje, ale go nie zarejestrowal. Czy kupujac od niego ten motor musialbym oplacic normalnie podatki zwiazane ze sprowadzeniem motoru do UE?

To by bylo chyba na tyle, pomozcie! :icon_rolleyes:

A jakie to przeróbki sa konieczne? Kierunki? To chyba nie za wiele kosztuje.

Co do cła i podatków- to chyba oczywiste że są.

W okazje wierzyłem tak do osiemnastki :biggrin: , nie ma okazji , są negocjacje.

Jak we Włoszech z ubezpieczeniem to nie mam pojęcia, cos mi sie widzi że na amerykańskich blaszkach nie

pojeździsz.

Nie wiem o co dokladnie chodzi, bycmoze gosciu po prostu cos sciemnia i szuka jakiegos frajera, ktory kupi kota w worku, moze jakis norm dotyczacych spalin taka amerykanska wersja nie spelnia, oto co mi napisal na moje pierwsze zapytanie:

Hello,

The bike is still for sale. Never had any mechanical problems. I must tell you that I had to move to Italy, Rome one month ago with my work and I took the bike with me hoping to drive it here as well. I work in Public relations department at a hotel here and because of this job I change my home quite often. Here I had an unpleasant surprise because the bike is an US model and to pay the registration here in Europe, to pass all the emissions and standards and many other would be quite expensive and nobody would do it. I have tried to sell it locally but it was not successfully. That is why I am trying to sell the bike back in USA, there will be no further problems because the bike passes US emissions standards and DOT & EPA as long as it has been purchased in US space.

If interested please reply asap. Shipping takes 8-10 days.

Thank you for your time.

Na pewno przekręt ,podobno sytuację miałem w UK z Hondą valikirie z 99r i uwaga cena po przeliczeniu wynosiła 5000zł stan ideał , serwisowana. Wysłałem email do niego żeby przesłał nr.tel i adres bo chcę obejrzeć a on oczywiście nie wysłał nr.tel i chciał wszystkie moje dane kontaktowe oraz żebym wpłacił mu kasę na konto a on w dostarczy mi moto pod dom za darmo na terenie całej angli i też pisał że nie przebywa w mieście i ma problemy rodzinne.

Zadaj mu pytanie gdzie mieszka a nastepnie czy moze twój znajomy wpasc i obejrzeć moto bo akurat jest we włoszech w jego okolicy.Jezeli bedzie bez odpowiedzi lub akurat nie ma mnie w domu to olej go.

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D

Na pewno przekręt ,podobno sytuację miałem w UK z Hondą valikirie z 99r i uwaga cena po przeliczeniu wynosiła 5000zł stan ideał , serwisowana. Wysłałem email do niego żeby przesłał nr.tel i adres bo chcę obejrzeć a on oczywiście nie wysłał nr.tel i chciał wszystkie moje dane kontaktowe oraz żebym wpłacił mu kasę na konto a on w dostarczy mi moto pod dom za darmo na terenie całej angli i też pisał że nie przebywa w mieście i ma problemy rodzinne.

Miałem to samo, chyba spotkaliśmy tą sama kurwę :bigrazz:

Miałem mu zapłacic o on mi przysle motocykl pod dom, poprostu myslełem że ze śmiechu sie kopytami nakryje.

Wolverine szkoda twojego czasu i pieniedzy, chcesz wtopic kase, podam Ci konto, wpłać mi ;) , połowe odzyskasz. Ta angielszczyzna jest zbyt piekna jak na amerykańca :icon_mrgreen:

zanim cokolwiek zaczniecie wysyłać, podaj może link do ogłoszenia. teoretycznie brzmi ta historyjka podobnie do wymienionych naciągaczy bodajże z serwisu motoscout/ autoscout, omawiane i na tym forum jakiś czas temu. ale warto sprawdzić

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

zanim cokolwiek zaczniecie wysyłać, podaj może link do ogłoszenia. teoretycznie brzmi ta historyjka podobnie do wymienionych naciągaczy bodajże z serwisu motoscout/ autoscout, omawiane i na tym forum jakiś czas temu. ale warto sprawdzić

jsz

http://www.cycletrader.com/find/listing/20...X1800F-93311142

Swoja droga mialem nawet takie wrazenie ze gdzies juz te zdjecia widzialem, ale moze tylko mi sie wydaje! No w kazdym razie gosciu ucichl, moze akurat wyjechal gdzies na weekend? :cool: :)

Daj sobie siana, znalazlem podobne oferty szukając auta. Koleś ma auto zrejestrowane w niemczech, ale pracuje w UK i nie opłaca mu się przrabiać na ruch lewostronny...Cena miodzio i wyśle mi auto za wpłatę jedych 50% wartości auta, reszta po odbiorze..:icon_mrgreen:. Sprawdziłem z jakiego IP wysłany był mail i okazało się że ze Stanów...

p.s. Ocywiście na to, że odbiore sam auto z UK już nie odpowiedział :icon_mrgreen:

pozdrawiam

Grafet