cochise Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witajcie, Czy ktoś się orientuje, jak (i czy w ogóle) SuperTenerki ze Szwajcarii były dławione? Do jakiej mocy, w jaki sposób? Jak to usunąć?Mam od niedawna taką maszynkę, ma w dowodzie wpisane 29kW, ale czuję że ma mocy znacznie więcej? Niemniej na moto jeżdziłem ostatnio jakieś 15 lat temu, więc nie mam wyczucia i w zasadzie w tym temacie dopiero "raczkuję". Będę wdzięczny za naprawdę konkretne porady. Pozdro dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Witajcie, Czy ktoś się orientuje, jak (i czy w ogóle) SuperTenerki ze Szwajcarii były dławione? Do jakiej mocy, w jaki sposób? Jak to usunąć?Mam od niedawna taką maszynkę, ma w dowodzie wpisane 29kW, ale czuję że ma mocy znacznie więcej? Niemniej na moto jeżdziłem ostatnio jakieś 15 lat temu, więc nie mam wyczucia i w zasadzie w tym temacie dopiero "raczkuję". Będę wdzięczny za naprawdę konkretne porady. Pozdro dla wszystkich.tak kolego wersje szwajcarskie własnei były blokowane-głownie rozchodzi się o gaznik dysze głowne,iglice i dysze wolnych obrotów były zmienione w wersju szwarcarskiej,motocykle z niemiec własnie często mają patenty takie że dysze i iglice zakładane są od werski ze szwajcarii... można kupić dysze oryginalne wraz z igilicami ale gdzie tego juz ci nie powiem niestety musisz szukać :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochise Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 tak kolego wersje szwajcarskie własnei były blokowane-głownie rozchodzi się o gaznik dysze głowne,iglice i dysze wolnych obrotów były zmienione w wersju szwarcarskiej,motocykle z niemiec własnie często mają patenty takie że dysze i iglice zakładane są od werski ze szwajcarii... można kupić dysze oryginalne wraz z igilicami ale gdzie tego juz ci nie powiem niestety musisz szukać :icon_mrgreen:Dzieki kolego, wlasnie tak mi sie wydaje. Powinien miec 51kW (70KM). Choc w bazie danych po nr ramy serwis Yamaha nie ma zadnej adnotacji ze moc byla obnizona. W papierach mam wpisane 25kW (czyli 38KM), co nie wydaje mi się że tak jest naprawdę, bo jezdzilem na Africe kolegi (63KM) a moj ma odejscie lepsze. Prawdopodobnie juz ktos to pozmianial, w papierach wpis zostal.Chyba jednak na wszelki wypadek pojade do serewisu Yama, zeby to obejrzeli. Dzieki za rady, chetnie poczytam jak ktos ma cos ciekawego do dodania.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochise Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Koledzy, jaki polecacie akumulator do XTZ 750? Nie moge takich danych znalezc w serwisowce, mam 12Ah, ale czy nie lepszy bylby jakis wiekszy? Wlasnie ostatnio go rozladowalem, a aku ma niecały rok.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Koledzy, jaki polecacie akumulator do XTZ 750? Nie moge takich danych znalezc w serwisowce, mam 12Ah, ale czy nie lepszy bylby jakis wiekszy? Wlasnie ostatnio go rozladowalem, a aku ma niecały rok.PzdrWystarczajacy jest akumulator zalecany przez producenta 12Ah. Cos masz nie tak w instalacji elektrycznej. Sprawdzasz regularnie poziom elektrolitu? Masz dobre ladowanie? U mnie w Super Tenerze akumulatory srednio wytrzymuja 3 lata a pozniej jeszcze jezdza w ruskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochise Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Z aku juz jest ok - uzupelnilem elektrolit i naladowalem i hula jak się patrzy. Po prostu rozładował się, bo nie był jeżdżony. Ale mam inny delikatny problem: sprzęgło. Mianowicie hałasuje mi (jak to powiedzieł mechanik) łożysko kosza sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła hałasuje nadal, ale wszystko działa normalnie. Zatem mam pytanie: czy do wymiany jest samo łożysko czy nastawić się na wydatek na cały nowy kosz? I czy w tej materii pozostaje mi tylko serwis Yamaha czy tez mozna kupic (i czy warto) jakiś zamiannik. Skądinąd zaqsłyszałem gdzieś od kogoś, że łożysko kosza sprzęgła w SuperTenerkach to ich znana przypadłość i nawet po wymianie hałas pojawia się znów po kilku tys km. Co o tym sądzicie. Wdzięczny będę za ew wskazówki. No i który solidny a "budżetowy" warsztat polecacie w okolicach Krakowa. Pozdrawiam, Cochise. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Z aku juz jest ok - uzupelnilem elektrolit i naladowalem i hula jak się patrzy. Po prostu rozładował się, bo nie był jeżdżony. Ale mam inny delikatny problem: sprzęgło. Mianowicie hałasuje mi (jak to powiedzieł mechanik) łożysko kosza sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła hałasuje nadal, ale wszystko działa normalnie. Zatem mam pytanie: czy do wymiany jest samo łożysko czy nastawić się na wydatek na cały nowy kosz? I czy w tej materii pozostaje mi tylko serwis Yamaha czy tez mozna kupic (i czy warto) jakiś zamiannik. Skądinąd zaqsłyszałem gdzieś od kogoś, że łożysko kosza sprzęgła w SuperTenerkach to ich znana przypadłość i nawet po wymianie hałas pojawia się znów po kilku tys km. Co o tym sądzicie. Wdzięczny będę za ew wskazówki. No i który solidny a "budżetowy" warsztat polecacie w okolicach Krakowa. Pozdrawiam, Cochise.Przy przebiegu jaki mam czyli 70 tys km nic takiego sie u mnie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trauma Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 a ja mam pytanie z innej beczki. Problem jest z napinaczem. Łańcuszki rozrządu bez problemu do tenrki znalazłem, ale nigdzie nie moge znaleźć napinacza rozrządu, a może napinacz z jakiegoś innego motocykla będzie pasował? A może wiecie gdzie kupić napinacz do mojej Dużej Tereski :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi