Skocz do zawartości

drażliwy temat

Wuja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem cwaniaczkiem który kręci przebiegi i zdaję sobie sprawę, że wchodze na niepewne grunty, więc jeśli temat nie będzie się Wam podobał lub narusza w jakiś sposób niepisaną "nic nie kombinujemy przy licznikach" zasadę proszę o tym napisać, temat zamknę.

Mam nadzięję, że zaraz mnie nie zlinczujecie :icon_mrgreen:

A więc, posiadam SUZUKI GS 750F z przebiegiem 58 tyś mil. Szczerze mówiąc ciągłe przeliczanie po każdym tankowaniu wyników licznika podróży z mil na kilometry jest troszkę - powiedziałbym - niewygodne. Tutaj moje pytanie: czy jest jakaś możliwość, zmiana oprogramowania czy "cuś", aby licznik pokazywał na wyświetlaczu przebieg w kilometrach? zastanawiam się czy dałoby się taką modyfikację wykonać samemu, czy tylko za pomocą serwisu Suzuki... Dodam, że przebiegi mam udokumentowane i niechciałbym ich zmieniać, więc nie wchodzi w grę zmiana licznika na "nowy-liczący w kilometrach" który będzie mi liczył od "zera", akceptowalne jest tylko "przeprogramowanie" licznika na kilometry bez ingerencji w przebieg - 58tyś mil zmienić na 92,8tyś km.

Teraz drugie - myślę, że ważniejsze pytanie - mianowicie czy taki zabieg się w ogóle opłaca?

Całe pytanie jest czysto teoretyczne, nie oczekuje "schematycznych odpowiedzi typu. instrukcja krok po kroku", gdyż mogą to póniej wykorzystać ludzie z alledrogo i będzie więcej 10 letnich motocykli z przebiegiem 30tyś km:/ . Interesuje mnie Wasza opinia na ten temat :icon_mrgreen:

Pozdrawiam,

Wuja

Edytowane przez Wuja

Nie jestem guru, ale jesli chodzi o licznik cyfrowy - to zdaje mi sie ze do kazdego moto jest jakies czary mary przyciskami gdzie zmienia sie ustawienia z mil na kilometry - serwicowka/internet powinny okazac sie pomocne.

Tematow widzialem juz pare w stylu jak przelaczyc licznik z mil na KM - i elektroniczne liczniki zregoly da sie przelaczyc stosujac jakas mniej lub bardziej skaplikowana procedure.

przykladowe tematy - o innych moto, ale leniwy jestem i reszte pewnie w serwisowce znajdziesz, a jak na kogos milego w serwisie trafisz to moze ci powie przez telefon.

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...ded&pid=1205585

http://forum.motocyklistow.pl/lofiversion/...php/t66321.html

poszukasz to znajdziesz :flesje: - wiekszy klopot jak masz analogowy. powodzonka

Edytowane przez Okrop

Licznik jest elektroniczny. Jestem nieco zdziwiony po telefonie do Suzuki w Warszawie. Nie uzyskałem tam jednoznacznej odpowiedzi - człowiek po drugiej stronie kabla powiedział "według mnie nieda się". hmmm profesionalizm pełną gębą niema co....

szukam dalej.

Cześć

No faktycznie jeśli w serwisie nie są pewni to już wioska totalna...co jak co ale to własnie tam powinni najlepiej się orientować! Masz motocykl z 98 roku i wydaję mi się, że dopiero od 2003 albo 2005 jajko wzbogacili o automatycznie przeliczanie KM na MPH i odwrotnie. Obawiam się, że jeśli nie wymienisz zegarów (co wyczytałem nie wchodzi za bardzo w gre) to problemu nie da się wyeliminować.

pozdrawiam

V-TWIN wanker