Wuja Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Witam! Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem cwaniaczkiem który kręci przebiegi i zdaję sobie sprawę, że wchodze na niepewne grunty, więc jeśli temat nie będzie się Wam podobał lub narusza w jakiś sposób niepisaną "nic nie kombinujemy przy licznikach" zasadę proszę o tym napisać, temat zamknę. Mam nadzięję, że zaraz mnie nie zlinczujecie :icon_mrgreen: A więc, posiadam SUZUKI GS 750F z przebiegiem 58 tyś mil. Szczerze mówiąc ciągłe przeliczanie po każdym tankowaniu wyników licznika podróży z mil na kilometry jest troszkę - powiedziałbym - niewygodne. Tutaj moje pytanie: czy jest jakaś możliwość, zmiana oprogramowania czy "cuś", aby licznik pokazywał na wyświetlaczu przebieg w kilometrach? zastanawiam się czy dałoby się taką modyfikację wykonać samemu, czy tylko za pomocą serwisu Suzuki... Dodam, że przebiegi mam udokumentowane i niechciałbym ich zmieniać, więc nie wchodzi w grę zmiana licznika na "nowy-liczący w kilometrach" który będzie mi liczył od "zera", akceptowalne jest tylko "przeprogramowanie" licznika na kilometry bez ingerencji w przebieg - 58tyś mil zmienić na 92,8tyś km. Teraz drugie - myślę, że ważniejsze pytanie - mianowicie czy taki zabieg się w ogóle opłaca? Całe pytanie jest czysto teoretyczne, nie oczekuje "schematycznych odpowiedzi typu. instrukcja krok po kroku", gdyż mogą to póniej wykorzystać ludzie z alledrogo i będzie więcej 10 letnich motocykli z przebiegiem 30tyś km:/ . Interesuje mnie Wasza opinia na ten temat :icon_mrgreen: Pozdrawiam,Wuja Edytowane 28 Lipca 2008 przez Wuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrop Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Nie jestem guru, ale jesli chodzi o licznik cyfrowy - to zdaje mi sie ze do kazdego moto jest jakies czary mary przyciskami gdzie zmienia sie ustawienia z mil na kilometry - serwicowka/internet powinny okazac sie pomocne. Tematow widzialem juz pare w stylu jak przelaczyc licznik z mil na KM - i elektroniczne liczniki zregoly da sie przelaczyc stosujac jakas mniej lub bardziej skaplikowana procedure. przykladowe tematy - o innych moto, ale leniwy jestem i reszte pewnie w serwisowce znajdziesz, a jak na kogos milego w serwisie trafisz to moze ci powie przez telefon. http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...ded&pid=1205585 http://forum.motocyklistow.pl/lofiversion/...php/t66321.html poszukasz to znajdziesz :flesje: - wiekszy klopot jak masz analogowy. powodzonka Edytowane 28 Lipca 2008 przez Okrop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuja Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Licznik jest elektroniczny. Jestem nieco zdziwiony po telefonie do Suzuki w Warszawie. Nie uzyskałem tam jednoznacznej odpowiedzi - człowiek po drugiej stronie kabla powiedział "według mnie nieda się". hmmm profesionalizm pełną gębą niema co.... szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Djobeł Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Cześć No faktycznie jeśli w serwisie nie są pewni to już wioska totalna...co jak co ale to własnie tam powinni najlepiej się orientować! Masz motocykl z 98 roku i wydaję mi się, że dopiero od 2003 albo 2005 jajko wzbogacili o automatycznie przeliczanie KM na MPH i odwrotnie. Obawiam się, że jeśli nie wymienisz zegarów (co wyczytałem nie wchodzi za bardzo w gre) to problemu nie da się wyeliminować. pozdrawiam Cytuj V-TWIN wanker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi