Skocz do zawartości

Zardzewiały zbiornik

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja do czyszczenia zbiornika w swojej jawie wykozyształem szybe ale samochodowa ktora rozbija sie na małe kosteczki czysciłem raz wysypałem wsypałem nowego szkła wyczysciłem pozniej przedmuchałem powietrzem 2x przepłykałem ropa i gotowe kranik sie niezatyka a pozatym do kranika przylutowałem filterek z mosierznej siatki :) pozdro

Ja też mocowałem zbiornik od WSKi do wnętrza betoniarki. Do środka nasypałem mieszankę piachu grysu i CIFa, kręcił się ze 4 godziny i później w środku było czyściutko. Tylko po taki zabiegu zawsze trzeba lać pod korek na dłuższe postoje bo jak nie to rudy chwyta od razu. Jak chesz mieć dobrze to po takim czyszczeniu zabezpiecz zbiornik od wewnątrz jakimś preparatem ( POR czy inne).

dzis mi znajomy mowil o specyficznych kamyczkach jakich sie uzywa do produkcji roznych nagrobkow. sa twarde i nie krusza sie. tylko nazwa mi uleciala chwilowo..

Goska

Masz na myśli grys marmurowy najprawdopodobniej, używa się go do produkcji lastryka ( posadzki , parapety, nagrobki), masz rację do czyszczenia zbiornika nadaje się super , lecz teraz jest trudno dostępny, kiedyś walało się to wszędzie ,ale ostatnio moda na lastryko jakby minęła. :D :icon_rolleyes: :eek:

Ja na Twoim miejscu poszukałbym nowego zbiornika, kiedys mialem podobny przypadek nalalem kwasu do srodka zbiornika, po tym zabiegu swiecilo sie doslownie w srodku. Mialem pół zbiornika zalanego paliwem postal dwa dni i znowu zardzewial, robilem tak jeszcze z 2-3 razy efekt byl podobny :) w koncu kupilem uzywany niepordzewialy zbiornik

witam,

ktoś przedtem pisał, że dobrze robią płyny antykamienne (cilit itp) nie wiem na bazie czego są one robione.

Po wyczyszczeniu polecam dodatkowy filtr paliwa na wężyku zamontować (koszt 4-6zł), i filtruje znakomicie.

pozdro

ja do czyszczenia baku używałem śrub i nakrętek a do płukania brałem wodę i proszek do prania efekt był bardzo zadowalający oczywiście operację trzeba było powtarzać po kilka razy

pzdr

ja jak uzywalem drobnego zwiru to to nic niedawalo osad dalej byl sam wiec sie dziwie ze Ci to pomoglo :D

ale chodzi o to że najlepszy materiał do czyszczenia jest taki żeby był jak najbardziej szorstki

a żwir jest jaki jest, swego czasu słyszałem o czymś takim że chłopaki zakładali bak do betoniarki i oczywiście wsypując coś do środka a bak mocując w środku

pzdr

Ja na Twoim miejscu poszukałbym nowego zbiornika, kiedys mialem podobny przypadek nalalem kwasu do srodka zbiornika, po tym zabiegu swiecilo sie doslownie w srodku. Mialem pół zbiornika zalanego paliwem postal dwa dni i znowu zardzewial, robilem tak jeszcze z 2-3 razy efekt byl podobny :biggrin: w koncu kupilem uzywany niepordzewialy zbiornik

No niestety jak jest surowa blacha to musi rdzewieć. Albo tankować zawsze do pełna ,albo zabezpieczyć zbiornik od środka, np,

http://www.motoweteranbazar.pl/

nie sprawdzałem tej farby, ale mam motocykl pomalowany farbą od Tadka Pawlaka( vide link powyżej) i nie narzekam . :flesje: :) :)

Edytowane przez grzeh750

Masz na myśli grys marmurowy najprawdopodobniej, używa się go do produkcji lastryka ( posadzki , parapety, nagrobki), masz rację do czyszczenia zbiornika nadaje się super , lecz teraz jest trudno dostępny, kiedyś walało się to wszędzie ,ale ostatnio moda na lastryko jakby minęła. :bigrazz: ;) :icon_razz:

Kamyczki do akwarium wyglądają podobnie. Nie wiem dokładnie ile to kosztuje bo akwarium pozbyłem się wiele lat temu.

No niestety jak jest surowa blacha to musi rdzewieć. Albo tankować zawsze do pełna ,albo zabezpieczyć zbiornik od środka, np,

http://www.motoweteranbazar.pl/

nie sprawdzałem tej farby, ale mam motocykl pomalowany farbą od Tadka Pawlaka( vide link powyżej) i nie narzekam . :biggrin: :bigrazz: :crossy:

Zgadzam się ale jeśli masz już wymalowany zbiornik w środku oryginalnie to nie ma prawa rdzewieć