Skocz do zawartości

Traktowanie motocyklistów przez np Policję w EU

Kjujik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyprzedzacie na ciągłej np: w Czarnogórze lub Słowacji lepiej uważajcie,bo zabieraja za to prawko;(

Musiałem 2x sie wykupić;(( ( takie mają chore przepisy;))

O takich surowych sankcjach na terenie słowacji nie słyszałem ale dla przykładu nikt w punktach sprzedaży naklejek /opłata za autostradę/ nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy motocykliści płacą. Jako że sprzedawca stwierdził chyba płacą a naklejek nie na motocykl nie ma to zakupiłem na 7 dni bodajże 16zł naklejkę samochodową. :)

Hej , uwaga na ograniczenia do 40 w zabudowanym na Słowacji :icon_mrgreen:

Nas zgarneli na trzy moto pod Bardejovem , sytuacja o tyle ciekawa że fotoradar stał kilka kilometrów wcześniej , walił foty z tyłu , a zatrzymał nas patrol doskonale widoczny .... i tu nastąpiło zaskoczenie :icon_mrgreen: 73 , 77 , 85 km/h przy ograniczeniu do 40 . Pokuta 1000koron czyli 100PLN i pouczenie że tak jest w całej Słowacji i za takie "coś" to u nich prawko zabierają .

Jechałem furą z 6 razy przez Słowacje i kiedyś chyba tego nie było .

Pozdro :(

Jako że sprzedawca stwierdził chyba płacą a naklejek nie na motocykl nie ma to zakupiłem na 7 dni bodajże 16zł naklejkę samochodową. :)

A to szkoda, bo to przynajmniej 5 piw - na Słowacji nawet więcej :biggrin:

Albowiem i ponieważ Czechy i Słowacja to są porządne kraje i motocykle śmigają tam za darmo, żadnych winietek nie trzeba.

Pozdro

Podczas naszej wyprawy (Korsyka/Sardynia) mieliśmy bliski kontakt z Policją raz (konkretnie ja miałem bo ja to tak szczęśliwie urodzony jestem).

Wyglądało tak, że wyjezdzalismy z CPN na autobanie, Daniel wyrwał pierwszy, przyszła pora na mnie, lewym pasem turlała sie terenówka (siakiś Pathfinder) prawy wolny więc się włączyłem. Akurat jak obok mnie ta terenówka przejechała to ja, zająwszy już właśniwy pas, przyspieszyłem widząc za sekund kilka tegoż Pathfindera wyprzedzającego mnie z machającym lizakiem przez okno pasagiera (tajniacy, a co, tam też takich mają).

Bo na autobanie prawą stroną wyprzedzać nie wolno i nie ma znaczenia że sobie po prostu na ten pas wjechałem z CePeEnu i pojechałem !!! (zapamiętać)

Panowie byli bardzo mili porozmawialiśmy po niemiecku, przyznalem ze wiem za co mnie karają, pobrali 25E mandatu wystawiając stosowny kwitek (u nich nie ma dyskusji kara się należy i nie ma się o co targować, szczególnie gdy stawka taka, o jakiej chcielibyśmy marzyć w kraju Zulu-Gula) i się pożegnaliśmy w przyjacielskich stosunkach.

Edytowane przez Nowy Kubi