slo_mo Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Od wczoraj w moim garażu zagościła kolejna Yama DT 125 R z 2000 r. (poprzednią DT 125 R z 1998 r sprzedałem 2 tygodnie temu) :D Po sprzedaży rozglądałem się za różnymi motorami które musiały:- być 2 osobowe- pojemność max 250 ccm (musiał być lekki)- mieścić się w zadanych granicach finansowych Oglądałem kilka różnych moto (przez Kawe KLE 500, Kawe KMX 125, Suzuki DR 350, Yamaha DT/XT 125), ale kolejny raz okazało się że pięknych ogłoszeń jest mnóstwo a rzeczywistość jest inna. Każdy oglądany przezemnie motocykl był w kiepskim stanie technicznym (wyjątkiem jest Kawa KLE 500 która była w stanie mocno średnim :biggrin: ).W końcu znalazłem ogłoszenie o sprzedaży Yamahy DT 125 R z 2000 r - zdjęć dużo, wszystko wyglądało OK, więc zadzwoniłem i po rozmowie umówiłem się na obejrzenie.Na miejscu okazało się, że sprzedający jest motocyklistą (jeździ CBRką), a syn przerzucił się z terenu na szosę (ujeźdza teraz NSR 125) w wyniku czego DT stała dłuższy czas nieużywana w garażu.Po oględzinach wyszło że:- jest sprowadzona (50 latek ujeżdzał ją w Szwajcarii, w polsce jestem drugim właścicielem - mam wszystkie papierki)- zarejestrowana i ubezpieczona- praktycznie cała jest w oryginale (lakier, dodatki)- silnik i napęd OK- nowe sportowe sprzęgło (wymieniane po sprowadzeniu ~1,5 roku temu)- inne siedzenie (powinno być czarne, a jest niebieskie)- nieoryginalny tłumik (samoróbka przelotówka z nierdzewki - dużo głośniejsza niż ori)- jeźdzona na oleju Motul 710- stoi na oponach Mitas C10 Cross- wymaga regulacji (mieszanka, obroty)- zablokowana Finalnie od wczoraj śmigam na tym sprzęcie :D http://i106.photobucket.com/albums/m278/so.../yamadt125r.jpg Teraz w planach:- przegląd i regulacja- wymiana kostek na opony enduro- wymiana tłumika- odblokowanie Pytanka:- jako że nie chciałbym się bawić sam w odblokowywyanie to może ktoś z Was podać mi namiary na kogoś kto by się tego podjął (okolice Warszawy)?- jaki serwis polecacie na naprawy i przeglądy - jakość vs cena (okolice Warszawy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slo_mo Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Może jednak ktoś poleci jakiś dobry serwis w okolicach Warszawy i poda namiary na kogoś kto mógły odblokować DT?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Gratulacje!! W Warszawie na pewno są serwisy Yamahy. Tam odblokują za $$$. A jak masz trochę czasu i chęci to sam dasz radę.Pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slo_mo Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) DT finalnie jest już po wszystkich potrzebnych wymiankach/przeglądach:- wymiana wszystkich płynów- szlif cylindra + nowy tłok- czyszczenie i regulacja gaźnika- nowa fajka- nowe klocki- wymiana oleju w lagach (utwardzenie zawieszenia)- wymiana napędu (nowe zębatki i łańcuch oringowy D.I.D)- wyczyszczenie całego układu wydechowego- wymiana kompletu opon (zmiana kostek na opony enduro Shinko Trail Master 704) W planach:- wymiana tłumika (tłumik HGS już kupiony i jak go dostanę zacznę rzeźbić)- wymiana siedzenia na oryginalne czarne (kupione, na dniach do założenia)- zmiana przedniego błotnika i przedniej lampy na te z sm DTX/XTX- odblokowanie (chociaż to sprawa otwarta, bo moto po naprawie wyrywa jak szatan i zdecyduję o tym jak zacznę jeździć na poważnie) Na całość wydałem niestety ponad 2000 zł, ale coś za coś - motor w chwili obecnej jest w stanie technicznym idealnym! W chwili obecnej moto jest na dotarciu - od remontu przejechane 200 km. Z dwóch szkół docierania wybrałem docieranie na ostro (bez nadmiernego przeciążania i wysilania silnika) - zobaczymy jak będzie :) Edytowane 8 Lipca 2008 przez slo_mo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi