Skocz do zawartości

SHOEI XR-1000; RF-1000; X-9 - kilka pytań o kaski, szyby...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tylko dwie uwagi do tego zakupu.

Pierwsza to taka, że Azjaci są trochę inaczej zbudowani niż Europejczycy. Przekłada to też się na kształt czaszki przez co możesz mieć problem z dopasowaniem kasku. Jeśli wystąpi on przy kościach policzkowych to jakoś sobie z tym poradzisz wymieniając poduszki (w shoei jest parę rozmiarów poduszek policzkowych), gorzej jak będzie uwierał na czole ;/

Też na samym początku zastanawiałem się nad tym :buttrock: Logicznie rzecz biorąc byłoby to możliwe. Ale z drugiej strony czy robiąc wersję USA też dostosowywali kształt do tamtego rynku (jeżeli w ogóle się różni). Sprawdzałeś może czy jest jakaś różnica po nałożeniu XRa i RFa :biggrin: :D Ciekawe czy wszystkie te modele są produkowane w jednym miejscu..

ps.a motor kupilem nie z usa tylko od prywatnego importera wydalem 3tys wiecej ale mam wersje eur i nie babralem sie z papierzyskami poszedl kupilem zarejestrowalem i smigam

OK, nie śledziłem Twego wątku do końca albo mi się coś poj...ło, w każdym bądź razie bezpiecznego śmigania życze.

Pzdr

Sprawdzałeś może czy jest jakaś różnica po nałożeniu XRa i RFa

Mierzyłem XR przed kupnem i po kupnie mojego RF. jak dla mnie w budowie kasku nie ma różnicy. (oczywiście oprócz szybki - brak pinów)

Ps. ja dostałem moj kask w marcu 2008 import oczywiście ... lecz data produkcji 11/2007 -> Made in Japan :D

Edytowane przez Penetratore

Wg mnie mój rf 1000 jest ciut mniejszy niż xr 1000 w tym samym rozmiarze (choć może to kwestia mierzonych kasków, w salonach nigdy nie mierzy się świeżynki).

Teorią o różnicach w budowie kasku zostałem zarażony przez Tadka ;P

Kawasaki GPZ500S 1991 -> Honda CBR 600 F3 1998 -> Suzuki GSX-R 750 K7 -> Suzuki DRZ 400 SM K5 -> Triumph Street Triple R 2014 & Vespa ET4 125 2004 -> BMW R NineT 2017

• 3 tygodnie później...