ventura Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Sprawa wygląda tak, że mam kupe żelastwa do pomalowania, jest wyczyszczone i gdzieniegdzie ma wżery.Wiem że podkład epoksydowy ma podobno właściwości antykorozyjne i dobrze przylega do każdej powierzchni. A czy akrylem można polecieć taki goły metal?? Czy może nie nadaje się do tego i zacznie odłazić z czasem? Akrylu jest pod dostatkiem natomiast z tym epoksydowym mam problem, przynajmniej u mnie nie moge go nigdzie w sklepie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 jak nie masz epoksydu - kup pod akrylowy podkład reaktywny.ale nie zostawiaj tego bez specjalnej ochrony , jezeli metal miał długą styczność z korozją proponuje reaktywny pod spód, wytworzy warstwe fosforu na powierzchni i będzie robić za ilzolator , zwiąże resztki tlenków i zwiększy przyczepnosc.wtedy kolejnosć :-piaskowanie-grunt-podkład-szpachel-podkład-lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Tak też zrobie, bo coś nie wierze w zwykły akryl a zresztą szkoda mi roboty żeby potem zaczeło od spodu wyłazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 jak nie masz epoksydu - kup pod akrylowy podkład reaktywny. Chyba chodzi o grunt reaktywny, bo o podkładzie reaktywnym nie słyszałem :biggrin:Czyli:-piaskowanie (ale po co wtedy grunt reaktywny, jak korozji już nie będzie)-grunt (np. Euroxy Reactive firmy RM)-podkład (bo grunt reaktywny "pogryzie" sie z lakierem. np. Eurofill lub Multifiller)-lakier Dlaczego pominałem szpachlę? ponieważ Eurofill lub Multifiller spełnia tą rolę i wypełnia drobne nierówności. Po nałożeniu szlifuje sie go jak szpachlę i poprostu lakieruje.Przynajmniej tak u nas w firmie sie robi Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 czemu grunt po piaskowaniu - czy piasek jest metoda doskonałą ? a po co sie cynkuje? a kiedyś fosforyzowało ?przeciez to sa czyste blachy fabryczne pokryte podkładem? po co sie szpachluje? zeby przy głębokich wżerach nie było przeszlifu do blachy? :Di ostatnie grunt reaktywny czy podkład reaktywny jeden ciul , nie gryzie sie z lakierem - żadnym lakierem i był sosowany także mokro na mokro bezpośrednio pod lakier zarówno wspomniany Rm-owski jaki CR sikkensa i cała reszta. :wink:tym bardziej ,ze od 4 miesięcy mamy wode i nie słyszałem aby woda sie gryzła z czym kolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Dziś znalazłem podkład epoksydowy INTER TROTON, 38 zeta za litr. Podobno nadaje się na każdą powierzchnie. Od przyszłego tygodnia zaczynam zabawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 grunt reaktywny czy podkład reaktywny jeden ciul , nie gryzie sie z lakierem - żadnym lakierem Niestety ale nie masz racji.Grunt i podkład to dokładnie DWIE różne bajki. -Grunt kładziesz na gołą blachę /gruntujesz/ -Podkład kładziesz pod lakier /na zagruntowaną blachę/ Kwestia szpachlowania.Szpachlę stosuje się na wyrównanie powierzchni po naprawie blacharskiej. Na uzupełnienie wżerów od rdzy wystarczy dobry filler. Kwestia "gryzienia" się materiałów lakierniczych.Każda powierzchnia na której stosujesz cokolwiek "REACTIVE" powinna być zgodnie z technologią przykryta odpowiednim podkładem. Stosujemy "wodne" lakiery równolegle z rozpuszczalnikami od dwóch lat i do każdego typu stosujemy odpowiednie bazy, grunty, podkłady, rozcieńczalniki... To że Wam się nic "nie gryzie", nie oznacza że robicie zgodnie z zaleceniami Waszego dostawcy. Na koniecJesli znasz technologie to powiedz mi proszę w jaki sposób nakładasz grunt reaktywny? pzdr Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Na koniecJesli znasz technologie to powiedz mi proszę w jaki sposób nakładasz grunt reaktywny? pzdr co masz na mysli? :bigrazz:boisz sie że jade pędzlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Nie, wcale sie nie boję :icon_mrgreen: Technologia dopuszcza przecież gruntowanie wałeczkiem z gąbki i nie jest to żaden "grzech"Pzdr Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi