HARPAGAN Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie: chce kupić motocykl za granicą nowy w salonie. Z tego co wiem będę musiał zapłacić VAT za niego w PL gdyż jest nowy.Chcę to ominąć i wymyśliłem sobie,że ten motocykl kupi mój brat i nie będzie go rejestrował,a następnie mi go odsprzeda za 2 tygodnie jako używany z przebiegiem ponad 6000km. Z tego co wiem to za motocykle z przebiegiem powyżej 6000km nie płaci się w PL VAT-u. Przejdzie to? Cytuj Bogaci są fajni i w miarę uczciwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viktor24 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Witam. Mam pytanie: chce kupić motocykl za granicą nowy w salonie. Z tego co wiem będę musiał zapłacić VAT za niego w PL gdyż jest nowy.Chcę to ominąć i wymyśliłem sobie,że ten motocykl kupi mój brat i nie będzie go rejestrował,a następnie mi go odsprzeda za 2 tygodnie jako używany z przebiegiem ponad 6000km. Z tego co wiem to za motocykle z przebiegiem powyżej 6000km nie płaci się w PL VAT-u. Przejdzie to? tak bezpośrednio się pytasz jak okraść państwo... no ale, rozumiem, że moto kupowane będzie w krajach UE? Jeżeli twój brat jest zameldowany w Polsce i kupi nowe moto za granicą to i tak będzie musiał zapłacić podatek, nie ukryje tego bo do rejestracji moto w Polsce potrzebny będzie vat24, do złożenia takowego potrzebował będzie fakturę i tłumaczenia... Jeżeli jest jednak zameldowany poza granicami naszego państwa i kupi moto jako w GB na adres w GB, to faktycznie po pół roku lub po przebiegu 6000km może ci go odsprzedać i jedyne co będziesz musiał zapłacić to VAT 24. Zobacz jeszcze jak wygląda sprawa z darowiznami.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 6000 km w dwa tygodnie? Bedzie się musiał ostro napocić ;) :) Czy to tak tylko na papierze ten przebieg? :biggrin: Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 a to chyba 2 warunki musza byc spelnione. sam przebieg nie wystarczy. potrzeba jeszcze 6 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARPAGAN Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Widać że się nie wywinę od tego VAT-u. A miało być tak pięknie... Cytuj Bogaci są fajni i w miarę uczciwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 6000 km w dwa tygodnie? Bedzie się musiał ostro napocić :crossy: :buttrock: Czy to tak tylko na papierze ten przebieg? :crossy: Przebieg realny. Bo przed pierwszą rejestracja pojedziesz na stacje diagnostyczną po zaświadczenie że ten pojazd to ten co w umowie i tam podają przebieg, min. po to żeby nieświadomych nabywców nowych* pojazdów wsadzić w VAT.* nowy to znaczy mający przebieg nie więcej niż 6 tyś km i oraz gdy od momentu dopuszczenia do ruchu minęło nie więcej niż 6 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Przebieg realny. Bo przed pierwszą rejestracja pojedziesz na stacje diagnostyczną po zaświadczenie że ten pojazd to ten co w umowie i tam podają przebieg, min. po to żeby nieświadomych nabywców nowych* pojazdów wsadzić w VAT.* nowy to znaczy mający przebieg nie więcej niż 6 tyś km i oraz gdy od momentu dopuszczenia do ruchu minęło nie więcej niż 6 m-cy. Ja zamiast "i" wstawiłbym raczej "lub" ale co ja tam wiem ;) Czyli sześć miesięcy lub sześć tys. km. Mogę się założyć o czteropak ... ale tylko z Arturem ... znaczy z Hunem, jest najłatwiej dostępny :crossy: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manius Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Nie napisze Ci konkretnego sposobu na luki prawne w naszym państwie ale powiem Ci jak było w moim przypadku jakieś 2tyg temu.Kupiłem motocykl zarejestrowany w UK i na ich tablicach. Umowa po prostu była spisana nie w UK tylko u nas w PL. Gdy poszedłem do Urzędu Skarbowego powiedziano mi że mam umowę spisaną w PL i nie należy mi się wydanie Vat-24-->>Vat 25. Więc poszedłem piętro niżej i pani naczelnik wytłumaczyła mi że u nas niestety tak w prawie jest ale żebym poszedł i w Urzędzie Skarbowym załatwił sobie odmowe wydania tego Vatu. Poszedłem do nich bardzo miła pani podyktowała mi co mam napisać oddałem pisemko po dwóch dniach zadzwoniłą do mnie odebrałem Odmowe wystawieia Vat-u 24-->Vat 25 oczywiście za to nic nie płacąc poszedłem do wydziału komunikacji i w ten sposób zarejestrowałem swój motocykl omijając i zaoszczędzając kase z Vat-u. Nie napisze Ci konkretnego sposobu na luki prawne w naszym państwie ale powiem Ci jak było w moim przypadku jakieś 2tyg temu.Kupiłem motocykl zarejestrowany w UK i na ich tablicach. Umowa po prostu była spisana nie w UK tylko u nas w PL. Gdy poszedłem do Urzędu Skarbowego powiedziano mi że mam umowę spisaną w PL i nie należy mi się wydanie Vat-24-->>Vat 25. Więc poszedłem piętro niżej i pani naczelnik wytłumaczyła mi że u nas niestety tak w prawie jest ale żebym poszedł i w Urzędzie Skarbowym załatwił sobie odmowe wydania tego Vatu. Poszedłem do nich bardzo miła pani podyktowała mi co mam napisać oddałem pisemko po dwóch dniach zadzwoniłą do mnie odebrałem Odmowe wystawieia Vat-u 24-->Vat 25 oczywiście za to nic nie płacąc poszedłem do wydziału komunikacji i w ten sposób zarejestrowałem swój motocykl omijając i zaoszczędzając kase z Vat-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARPAGAN Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Nie napisze Ci konkretnego sposobu na luki prawne w naszym państwie ale powiem Ci jak było w moim przypadku jakieś 2tyg temu.Kupiłem motocykl zarejestrowany w UK i na ich tablicach. Umowa po prostu była spisana nie w UK tylko u nas w PL. Gdy poszedłem do Urzędu Skarbowego powiedziano mi że mam umowę spisaną w PL i nie należy mi się wydanie Vat-24-->>Vat 25. Więc poszedłem piętro niżej i pani naczelnik wytłumaczyła mi że u nas niestety tak w prawie jest ale żebym poszedł i w Urzędzie Skarbowym załatwił sobie odmowe wydania tego Vatu. Poszedłem do nich bardzo miła pani podyktowała mi co mam napisać oddałem pisemko po dwóch dniach zadzwoniłą do mnie odebrałem Odmowe wystawieia Vat-u 24-->Vat 25 oczywiście za to nic nie płacąc poszedłem do wydziału komunikacji i w ten sposób zarejestrowałem swój motocykl omijając i zaoszczędzając kase z Vat-u. Jest różnica między twoją sytuacją a moją. Ja chcę kupić nowy, nierejestrowany i tu pojawia się problem... Nie uśmiecha mi się płacić kilka tysięcy złotych, Cytuj Bogaci są fajni i w miarę uczciwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi