Skocz do zawartości

Ładowanie w Aprilii Pegaso (Rotax 123)

Trawal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż mam problem z ładowaniem w Aprilii Pegaso 125(Rotax 123).

Problem jest taki że w ogóle tak jakby nie ładowało, światła nie działają, klakson, migacze itp itd.. a przecież to powinno działać nawet jak aku jest rozładowane. Gdy naładuję akumulator to wszystko działa, ale do czasu aż padnie, potem historia dalej się powtarza. Sprawdzałem miernikiem czy ładuje i po dodaniu gazu wartości na wyświetlaczu rosły, kupiłem nowe aku i też nic, zwarcie jedno było ale zlikwidowałem. Co to może być? Miał ktoś kiedyś problem z ładowaniem w Rotaxie 123? Podejrzewam że to może być regulator, bo z pomiarów wychodziło że to może być to, ale chciałbym się upewnić.

Mam ten sam problem w Aprilia Tuareg Rotax chyba tez 123. Swiatła kierunki i wszystko nie będzie Ci działać bez aku bo prądnica daje prąd na aku i dopiero z aku pobierana jest energia na światła, kierunki, klakson wskaźniki paliwa, temp itd. U mnie też nie ładuje, pojeżdze chwilę i pada wszystko. Aku na prostownik i działa. Historia się powtarza. Kupiłem nowy regulator napięcia i kicha. Dalej nie ładuje. Siedzę już w tym problemie drugi sezon i nie dojdę końca. Prądnica daje ok. 36V bez obciążenia. Na aku na właczonych światłach przy obrotach rzędu 5 tys przychodzi prąd o napięciu niewiele ponad 12V a powinno być około 14,5. Aku nie jest wystarczająco ładowany. Zmieniony regel też nic nie dał. Są podejrzenia spadku napięcia na prądnicy kiedy jest obciążona. Ciężka sprawa.

Pozdrawiam.

To mnie teraz zdołowałeś, nic będę walczył z tym jak nic nie pomoże to sprzedać;p A nie wiecie czy da się na krótko spiąć to jakoś?

nie wiem o jakie spinanie chodzi, ale jak już robić coś to robić dobrze :icon_razz: ja mam zamiar naprawić tą usterke i cieszyć się jazdą. Jak naprawie to podam jaka była przyczyna. Jest założony wątek na forum na ten temat.

Hehe ja nie powiedziałem że mam zamiar się poddać;) Ja znalazłem taka firmę z Będzina co się zajmuje naprawą elektryki w apkach i robią regulatory - http://www.elektronika-motocyklowa.pl/moto...we_aprilia.html

O gratuluje i życzę powodzenia ;)

Mi elektryk też powiedział że regulator zepsuty. Kupiłem nowy taki sam załozyłem i dalej nie ładuje aku.

Teraz mam pogadać z innym elektrykiem :D Jak coś bede wiedział to Ci napisze ;)

Oni w tej firmie nie zajmują się tylko regulatorami, ale ogólnie naprawą elektryki w Apach, powiedzieli że jak coś to oddać im motor i zdiagnozują usterkę, mówili że to niekoniecznie może być padnięty regulator, ale mogą być też cewki albo coś innego, także wątpię żeby odstawili fuszerkę. Mój ojciec jest elektrykiem i po wykonaniu pomiarów wyszło na to że wychodzi napięcie z silnika, a wcześniej jeszcze było zwarcie na kablu od świateł i było duże obciążenie i nie ładowało. No i jak wcześniej napisałem napięcie wychodziło z silnika tam jakoś 25V czy coś koło tego a po wyjściu z regulatora wychodziło coś koło 12, czyli za mało więc zrobiliśmy jakiś mostek na regulator i działało wszystko ale mostek nie dałby rady i się spalił i dlatego obstawiam że to regulator może być padnięty, ale napisałem na forum żeby się upewnić/dowiedzieć bo z tymi rotaxami to nigdy nie wiadomo. Jak uporam się z usterką to będę pisał co i jak. Pozdro

Ok, dzięki za info. W tym serwisie pewnie troszkę Cię skasują ;) Jak ja coś będę wiedział nowego to dam znać. Póki co to prąd z silnika wychodzi (36V na lekkim gazie) i tak samo za regulatorem już kicha. Być może jakieś zwarcie. Nie martw sie damy sobie rade z tymi Apkami :D:D

O właśnie mi też 36V wychodziło tylko nie pamiętałem dokładnie, a za regulatorem to z 10-11 ;/ a zwarcie miałem na kablu od światła, bo jak właczałem światła to ładowanie było 5-6;/ ale zlikwidowałem zwarcie i na włączonych swiatłach jest też coś koło 10-11 ;/ Ale te Apki to ch**we są ;p

Zmieniony regel też nic nie dał

Mialem identiko i gdyby nie jedna pierdoła, tobym do usranej smierci nie wiedzial co to. Otoz zablokowala mi sie stacyjka, wiec ja rozebralem. Okazalo sie, ze styki sa powaznie upalone. Wymienilem na styki z rometowskiej stacyjki i jak reka odjal- zapomnialem kiedy ostatnio do aku zagladalem.

O właśnie mi też 36V wychodziło tylko nie pamiętałem dokładnie, a za regulatorem to z 10-11 ;/ a zwarcie miałem na kablu od światła, bo jak właczałem światła to ładowanie było 5-6;/ ale zlikwidowałem zwarcie i na włączonych swiatłach jest też coś koło 10-11 ;/ Ale te Apki to ch**we są ;p

Prądnica mi ładuje dobrze, sprawdzaliśmy przejścia kabli wszystko w porządku.

Podłączyliśmy diody na ostro i aku dostawał prąd :icon_mrgreen: ładuje...

Tylko na dłuższą mete nie można tak zostawić bo za duży amperaż i rozdupi aku.

Regulator napięcia nie działa i ten stary i ten NOWY ://

• 3 tygodnie później...

Dobra panowie rozwiązałem problem, wymieniając regulator napięcia. Ale sprawa ma się trochę śmieszne, bo jak mam wyłączone światła i jak dodaje gazu to ładowanie zamiast wzrastać, zmniejsza się, a jak włącze światła to wszystko jest ok? Czemu tak jest?

Dobra panowie rozwiązałem problem, wymieniając regulator napięcia. Ale sprawa ma się trochę śmieszne, bo jak mam wyłączone światła i jak dodaje gazu to ładowanie zamiast wzrastać, zmniejsza się, a jak włącze światła to wszystko jest ok? Czemu tak jest?

Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może źle dobrany regulator. Ja też właśnie czekam na nowy regulator mam nadzieje ze tym razem będzie już dobry. W sumie nie masz się czym martwić bo obecnie moto bez świateł to tylko stoi w garażu. Światła 24h przez cały rok.