Skocz do zawartości

Honda NSR125 - jakie paliwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam pytanie (jak w tytule tematu) dotyczące typu paliwa jakie należy wlewać do Hondy NSR 125 .

Na forum 125.pl jest napisane że potrzeba paliwa 91 oktanów, ale wydaje mi się to mało wiarygodne. Dostałem tam również informację, że zablokowana Aprilia RS125 powinna jeździć na 95 oktanow , a odblokowana już na 98 , więc tym bardziej 91 wygląda nędznie.

Może ktoś z was wie jakie paliwo najlepiej wlewać do NSRki ? Ja od kupna wlewam 98, i cenowo mi to nie przeszkadza (rocznie wydam około 30 zł więcej) ale wyczytałem , że

a) 98 nie "zwiększa" mocy , a jedynie niweluje efekt spalania stukowego (stąd w odblokowanej RS potrzeba więcej oktanów)

b) nawet jeśli by zwiększało moc, to tylko w silnikach dostosowanych do paliwa 98 (czyli tam gdzie instrukcja jasno mówi - paliwo min. 98 okt.)

Czy ktoś potrafi powiedzieć (moze widział jakas serwisówkę, której ja nie widzialem) ile tak na prawdę oktanów potrzebuje Honda, według producenta?

Ja zakładam, że silnik ma podobny jak RS, motocykl mam odblokowany, więc raczej 98.

Ale z drugiej strony, 95 jest podobno bardziej "energetyczne" (spalajac się wydziela więcej energii) toteż wlewając takie być może uzyskałbym lepsze osiągi - ale właśnie boje się o spalanie stukowe...

Dzięki za wszelkie odpowiedzi, chętnie również usłyszę jakie paliwo jest zalecane w instrukcjach od innych moto podobnej pojemności - skuterki, Honda CRM125 (praktycznie taki sam silnik jak nsr) RS250, TZR125, Cagiva Mito itp - bo to będzie pomocne

Instrukcja do Mito z 98roku podaje 98 oktanów, moto wkreca sie do 13tys. Osobiście leje prawie zawsze 95. Za to zawsze leje Castrola R2 i raczej lał bym drogi olej niż drogie paliwo, oczywiście najlepiej jedno i drugie. Pzdr

Instrukcja do Mito z 98roku podaje 98 oktanów, moto wkreca sie do 13tys. Osobiście leje prawie zawsze 95. Za to zawsze leje Castrola R2 i raczej lał bym drogi olej niż drogie paliwo, oczywiście najlepiej jedno i drugie. Pzdr

OK dzieki:) W takim razie coraz bardziej nie wierzę w to 91 oktanów dla NSR, skoro i RS i Mito potrzebują 98

Dzisiaj jestem nieco "niedysponowany" ale z tego co ja wiem wieksza ilosc oktanow powoduje spalanie stukowe a nie mniejsza, z racji tego ze paliwo wysokooktanowe jest bardziej suche i wczesniej sie zapala.

Jesli zle napisalem to niech mnie ktos poprawi, ale uwazam ze to w tę strone idzie ;-)

Witajcie.

Jest może ktoś, kto jednak widział w którejś z instrukcji do nsr jakie ona paliwo potrzebuje (odblokowana)? Tak jak RS i Mito, czyli 98 ? Czy tak jak na forum 125 jest napisane, 91 ?

95/98 to u nas tak jest co jest bardzo mylne bo u nas to wiecej wody niz benzyny xD W niemczech na stacjach sa 91/93 (o ile dobrze pamietam) i paliwo jest o wiele lepsze niz u nas.

no dobra to instrukcja do Cagivy Mito wydana na rynek niemiecki ma co innego wpisane niż ta do której dostęp mają polacy?

Bo nie wyobrażam sobie sytuacji , że ktoś kupuje Mito125 / RS125 , w instrukcji czyta że ma lać paliwo 98 oktanów, a na stacjach ma tylko 91/93.

Ktoś coś tu kręci (WoWski - na pewno 98 ?? )