Skocz do zawartości

Moto na gaz?

dgree
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Co za temat 8O :lol:

Ja se butle wjebie na plecy i będę miał moto na gaz.

Ale czy Wy nie wiecie, ze jedneym z czynnikow jest sam zapach paliwa ? Co mam wąchac gaz ? gaz to ja mam jak se gróchóki pojem :lol: :lol:

Sorry, ale nie mogłem. :woot: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

z pozdrowieniami BORSUKLES

Borsuczku, ty się smiejesz, ale temat nie jest tak do końca smieszny...

motocykl z dieslem musiałby naprwade już tylko wąchać rope... ekonomiczne napewno by były, ale jak z osiągami??

zużycie gazy jest takie samo jak benzyny, a gaz jest połowę tanszy, więc koszty i tak by były niższe, i to by sie opłacało. Ale pewnie cała instalacja kosztowałaby wiecej niż do samochodu...

a może by tak pojeść se grochówki podłączyć rurke do tyłka drugi koniec rurki do gaźnika czy wtryskiwacza co kto tam ma i jazda tana ekologiczna (no może nie do końca) i szybka bo po grochówce to jak podtlenek azotu czy coś tam takiego :notworthy: :) :) Joke nie mogłem sie powstrzymać

Pozdrawiam :notworthy:

• 2 tygodnie później...

Chłopaki widziałem tylko raz taką instalacje w moto, a właściwie w trike :D Silnik od VW 2.0 gaźnik, trike do dziś jeździ we Wrześni jak się nie mylę, a dosiada jej Kaszpir. Zbiornik gazyu jest zaraz pod zbiornikiem paliwa. Co do przepisów to określają one dość dokładnie gdzie zbiornik z gazem może się znajdować....

Z racji, że mam do czynienia sporo z autogazem, postanowiłem się wypowiedzieć :-)

Nie ma żadnych przeciwwskazań technicznych ani prawnych jeśli chodzi o motocykl na gaz. Problem jest tylko w tym, że nie bardzo jest gdzie zamocować zbiornik - standardowe cylindryczne lub toroidalne są zbyt duże. Gdyby tylko jakaś firma zaczęła robić zbiorniki gazowe pasujące w miejsce zwykłego zbiornika - podejrzewam, że rynek motocykli na gaz w .pl mógłby ruszyć do przodu z kopyta :-)

Jeśli chodzi o samą instalację - opłacalna byłaby tylko przy motocyklach chłodzonych wodą, bo nie trzebaby stosować wymyślnych patentów ogrzewających parownik. Niemniej jednak na upartego nawet motocykl chłodzony powietrzem dałoby się przerobić na gaz, ale byłoby to nieopłacalne.

Co do możliwości eksplozji gazu w instalacji czy zbiorniku - absolutnie się z tym nie zgadzam. Żeby gaz się zapalił, instalacja musiałaby być nieszczelna lub poprowadzona nieprawidłowo (gumowe węże dotykające wydechów, kolektorów itd.) - żaden porządny zakład nie wypuści pojazdu z taką instalacją.

Zbiorniki natomiast - w przypadkach kiedy wymagają tego warunki - są wypełniane specjalnym wkładem przeciwwybuchowym, który nie pozwala na eksplozję nawet po bezpośrednim trafieniu pociskiem przeciwpancernym i w chwilę potem smugowym. Więc na pewno nie byłoby większego ryzyka wybuchu w motocyklu niż w samochodzie. I argument, że "przy wywrotce - bum" jest kompletnie nieprawdziwy.

Aha - w większych skuterach włoskich bez problemu można założyć instalację LPG - są standardowe zbiorniki montowane w miejsce "kibla" pod siedzeniem.

Gdybyście mieli jakieś pytania - walcie :-)

pozdrawiam

WR

zande booomSzakalaka.....a widzieliscie kiedy zeby samochod z gazem wybuchl podczas wypadku?

Widziałem na własne oczy taki test - ford Sierra ze zbiornikiem walcowym, lancia delta z walcowym i AFAIR jakiś polonez z toroidalnym. Wszystkie zostały podpalone na poligonie. We wszystkich najpierw eksplodował zbiornik paliwa, a dopiero potem zbiornik gazu.... czyli pod tym kątem gaz jest bezpieczniejszy od paliwa.

Można zrobić moto na gaz ! tylko po co !????

Można i na pedały będzie jeszcze tańsze w eksploatacji ale jak pokazuje historia taki wynalazek jeśli nawet jest usilnie lansowany to nie przymuje się na długo ( patrz Komar - motorower )

Cała przyjemność jazdy na motocyklu polega na dynamicznej jeździe i jak moje doświadczenie mówi i doświadczenia innych, koników ile by nie było zawsze jest za mało !!! po co więc zabierać te 10-15% mocy ? tyle mocy zazwyczaj traci silnik przy przejściu na zasilanie gazowe.

Natomiast nitro :D :D :!: też gaz, noooo, jestem za jak najbardziej.

Zbycho

XJR1300