Skocz do zawartości

Majówka 2008 opcja 2-ga

vigaCMHQ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

klaudio - święte słowa - szybka to podstawa - nie tylko na trasę ale i na miasto.

Szyba generalnie poprawia o jakieś 80% komfort jazdy - i wystarcza już prędkość 50km/h - czuć różnicę.

KLAUDIUSZ ---> jedziesz w końcu???

Nie wiem .......................... :)

Prahę już zaliczyłem, choć Pekelne kuszą, oj kuszą... ;)

Pozdro dla Earl'a, wolkan'a i Pol_dka

Witaj Qualm, dziękuje za pozdrowienia i również pozdrawiam.

Pragę można zaliczać wiele razy, zresztą poprzednim razem to był tylko mały fragment.

Myślę, że wypijemy wspólnie Pilsener`ka w Pradze, bo że tak powiem po cichu, żeby nie zapeszać, to moje szanse na wolne z dnia na dzień rosną :clap:

Widzę Poldek, że nowego GSa chcesz trzymać w zamknięciu, lecz taki mały spacerek naprawdę dobrze mu zrobi.

GS jak GS, ale mi to napewno dobrze zrobi :)

Pozdrawiam

ja juz zalozylem fundusz wycieczkowy :biggrin:

odkladam z kazdej wyplaty poo 600 zl, zeby bylo na wypadzik,

troche sie podjaralem, bo jeszce nie bylem na tak dalekiej wyprawie w tak zacnym gronie :)

na drodze mi tylko stanac szef w pracy i mzoe nie chciec dac 3 dni wolnego pod rzad,

co do trasy to ja poajde wszedzie gdzie beda ladne widoczki i ciekawe trasy,

a prage tez bym odwiedzil bo obecalem mamie pocztowke wysłac :biggrin:

Przy okazji przejazdu przez Czechy możemy coś jeszcze zwiedzić, oto kilka propozycji.

Kutná Hora leży 60 km na wschód od Pragi. W 1996 r. wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO. Doskonale zachowane górskie miasteczko jest wspaniałym klejnotem średniowiecza. Warte zobaczenia:

• Kostel sv. Jakuba - trójnawowy gotycki kościół z 86-metrową wieżą oraz bogatym wystrojem późnogotyckim, renesansowym i barokowym wzniesiono w latach 1330-1420.
  • Chrám sv. Barbory (katedra św. Barbary) - Przepiękny, przykryty trzema niezwykłymi kopułami kościół bez wątpienia zalicza się najwspanialszych przykładów gotyckiej architektury w Europie.
  • Dzielnica Sedlec słynie z osobliwej krypty, którą zdobią dzieła sztuki wykonane z około 40tyś. ludzkich kości. Nieopodal, wznosi się kostel Nanebevzetí Panny Marie. Objęta patronatem UNESCO świątynia, niedawno odnowiona, lśni pełnym blaskiem,
  • Muzeum Górnictwa Srebra - Biegnąca od kościoła św. Jakuba wspaniała kamienna uliczka Ruthardská prowadzi na Hrádek – zameczek, dawniej wchodzący w skład fortyfikacji. Wewnątrz urządzono muzeum, a w podziemiach udostępniono dla turystów tunele starej kopalni.
  • Włoski Dwór - Do najcenniejszych zabytków Kutnej Hory należy również była tłocznia monet Vlašský dvůr (XIII w.)

Hrad Karlštejn1348 - Karlsztejn jest najsłynniejszym czeskim zamkiem i jednym z symboli królestwa czeski, 18 km na południowy zachód od Pragi.

Český Šternberk - zamek z połowy XIII w., urządzony w barokowym stylu, przez długi czas należący do rodziny Šternberków. Zabytkowe wnętrza utrzymane w barokowym stylu, z bogatymi zdobieniami malarskimi i stiukowymi, cennymi meblami i rodową kolekcją (sala rycerska, jadalnia, kaplica św. Sebastiana, salon myśliwski, sypialnia, pokój Kašpara Šternberka z rodzinnymi portretami). Zbiór miedziorytów z okresu wojny trzydziestoletniej, kolekcja miniatur z XVII w (tzw. srebra holenderskie).

Konopiště – Pierwotnie wczesnogotycki zamek w stylu francuskiego kasztelu, utrzymany w renesansowym stylu, przebudowany na renesansowy pałac, a pod koniec XIX w. romantycznym stylu dla arcyksięcia Františka Ferdinanda d´Este. Ogród różany, rozległy pałac angielski. Sale reprezentacyjne, zbiory pałacowe (zbrojownia, biblioteka, kaplica itp.). Prywatne pokoje F. F. d´Este, galeria, muzeum św. Jiří, strzelnica.

Lednicko-valtický areál - Twórcami tego rozległego, barokowego kompleksu, powstałego z inicjatywy rodziny Lichtenstejnów, byli tacy znani architekci jak: C. Tencalla, D. Martinelli. J. B. Fischer von Erlach a J. Ospel. Tereny pałacowe rozciągają się na powierzchni 250 km, na południowy wschód od Brna, pomiędzy miasteczkami Lednice i Valtice. Tworzą je przeróżne budynki od pałacyków, poprzez budynki ogrodowe i dekoracyjne rzeźby utrzymane w różnych stylach. Oblicza obszaru uzupełniają liczne stawy rybne i lasy. Pałac w Valticach otoczony jest wspaniałym parkiem z wieloma romantycznymi budynkami, cennymi gatunkami drzew i oranżeriami z tropikalnymi roślinami. Lednice - Romantyczny zamek Lednice znajduje się na terenie dużego obszaru przyrodniczego, nad brzegiem rzeki Dyje. Kompleks pałacowy znajduje się w pobliżu granicy z Austrią, dojazd z autostrady (Praga-) Brno-Bratysława (-Wiedeń).

Witajcie wszyscy.

Zaczynam śledzić temat i przekonywać Żonę i córeczkę :biggrin:

Jeżeli tylko czas pozwoli postaram się uderzyć z Wami.

Popracuję nad elektryką, chociaż skoro przez Wrocław nie jedziemy....

Pozdrowionka dla całej ekipy z Pragi

Witajcie wszyscy.

Zaczynam śledzić temat i przekonywać Żonę i córeczkę :notworthy:

Jeżeli tylko czas pozwoli postaram się uderzyć z Wami.

Popracuję nad elektryką, chociaż skoro przez Wrocław nie jedziemy....

Pozdrowionka dla całej ekipy z Pragi

Siemka pijaku jeden :PPPPP

Nie ma nawet takiej opcji żebyś nie pojechał z nami /eskorta KZ1000 musi być/.

INFO DLA TWOJEJ ŻONY: może go Pani puścić z nami - na prawdę jest baaardzo grzeczny :buttrock:)))))))

BTW - Jak tam moja syrena - załatwisz???

Edytowane przez vigaCMHQ

INFO DLA TWOJEJ ŻONY: może go Pani puścić z nami - na prawdę jest baaardzo grzeczny )))))))

Witam, tu żona :crossy:

No cóż. Będąc żoną od lat 10 i znając miłość mojego męża do motocykli, nie miałabym serca zabronić. Pogadam tylko z Nataszą ( ma 4 miesiące) i zobaczę, co uda mi się wynegocjować :icon_biggrin:

Tak czy inaczej, bawcie się dobrze i szerokiej drogi.

Przyszła motocyklistka :)

Ewa

INFO DLA TWOJEJ ŻONY: może go Pani puścić z nami - na prawdę jest baaardzo grzeczny )))))))

Witam, tu żona :)

No cóż. Będąc żoną od lat 10 i znając miłość mojego męża do motocykli, nie miałabym serca zabronić. Pogadam tylko z Nataszą ( ma 4 miesiące) i zobaczę, co uda mi się wynegocjować :icon_twisted:

Tak czy inaczej, bawcie się dobrze i szerokiej drogi.

Przyszła motocyklistka :P

Ewa

No Pani Ewo - ja mam trudniej :icon_razz: 3 kobiety w domu. Żona, 3 letnia Kinga i 1 roczna Magda - więc mam trochę więcej do przeskoczenia :biggrin:

Autochton ---> pamiętaj ze wstawiłem się za Tobą :PPP

Viga,

widzę, że kobiety stanowią większość u Ciebie w domu :icon_mrgreen: No cóż, jeśli Ty zdołasz przekonac je do Waszego planu, to Michał z pewnością przekona mnie i Nataszę.

Wiem, że będziecie się dobrze bawić - to najważniejsze. Ja mam swoje radości, Wy swoje :bigrazz:

Pozdrawiam Ciebie i Twoje kobiety.

Ewa

Ps. Panów i obywateli wywiał wiatr historii ;)

Witam wszystkich Państwa :biggrin:

jestem tu nowa i z moto tez dopiero zaczynam ale przegladam sobie to forum ( wciagneło mnie na maxa ) i trafiłam na ten temacik - no coż tylko pozazdrościć !

Mam nadzieję, że juz niedługo moze w przyszłym sezonie tez bede mogla pomyslec o takich wakacjach :D ...zawsze o czyms takim marzyłam...jak juz nabiore troche doswiadczenia...

w zeszłym sezonie moj facet kupił intrudera 700 i mnie zaraził wiec z pazdzierniku zrobiłam prawko i kupiłam niedawno moto - jednak nie chopera jak wiekszośc z Was tylko gs500, mimo ze mam duze doswiadczenie w jezdzie autkiem ( nawet po kilkanascie godzin na raz bez problemu mi sie udaje zrobic ) to z moto inna bajka... :evil: jeszce mnie troche przerazaja predkości o ktorych piszecie ze jezdzi sie nimi w trasie ( no coz pewnie to narmalka ale ja nigdy tego jeszcze nie doswiadczyłam )...

choc pocieszam sie czytając , ze młodzież rowniez jezdzi i na mniejszych sprzetach :D

kasa i wolne to na szczescie tematy do przeskoczenia ale doswiadczenie i decyzja to juz co innego...

w kazdym badz razie strasznie Wam zazdroszcze..powodzenia i szerokiej drogi :P :D

Witam wszystkich Państwa :biggrin:

jestem tu nowa i z moto tez dopiero zaczynam ale przegladam sobie to forum ( wciagneło mnie na maxa ) i trafiłam na ten temacik - no coż tylko pozazdrościć !

Mam nadzieję, że juz niedługo moze w przyszłym sezonie tez bede mogla pomyslec o takich wakacjach :clap: ...zawsze o czyms takim marzyłam...jak juz nabiore troche doswiadczenia...

w zeszłym sezonie moj facet kupił intrudera 700 i mnie zaraził wiec z pazdzierniku zrobiłam prawko i kupiłam niedawno moto - jednak nie chopera jak wiekszośc z Was tylko gs500, mimo ze mam duze doswiadczenie w jezdzie autkiem ( nawet po kilkanascie godzin na raz bez problemu mi sie udaje zrobic ) to z moto inna bajka... :crossy: jeszce mnie troche przerazaja predkości o ktorych piszecie ze jezdzi sie nimi w trasie ( no coz pewnie to narmalka ale ja nigdy tego jeszcze nie doswiadczyłam )...

choc pocieszam sie czytając , ze młodzież rowniez jezdzi i na mniejszych sprzetach :biggrin:

kasa i wolne to na szczescie tematy do przeskoczenia ale doswiadczenie i decyzja to juz co innego...

w kazdym badz razie strasznie Wam zazdroszcze..powodzenia i szerokiej drogi :banghead: :biggrin:

e tam,

predkosci sie nie masz co bac pewnie w tarsie max 110 bedzie,

co do doswaidczenia to na takiej wyprawie go bys troche nabrała,

męza wiec pod pache i jedź z nami :banghead:

e tam,

predkosci sie nie masz co bac pewnie w tarsie max 110 bedzie,

co do doswaidczenia to na takiej wyprawie go bys troche nabrała,

męza wiec pod pache i jedź z nami :icon_mrgreen:

w pełni się zgadzam.

megamega ---> wycieczki organizowane przeze mnie mają właśnie to do siebie i z tego są znane, że jadą z nami wszyscy: i starzy wyjadacze i "żółtodzioby" - każdy z nas kiedyś zaczynał.

Prędkości przelotowe mamy niskie około 100km/h.

Bardzo często jedzie z nami ktoś ze szkoły ProMotor więc jest przy okazji sposób na naukę w połączeniu z przyjemnościami.

Namawiam Cię serdecznie na ten wyjazd i zapraszam.

Włos Ci z głowy nie spadnie..