Skocz do zawartości

Bus do przewozu motocykli.

PiotrekRR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszytskim trasa ok 2000tys km raz na miesiac. Miejsce na dwa motocykle mnie zadowoli.

ja mimo wszystko polecam t4, bo sam mam i jestem zadowolony.

ale najlepiej udaj się na giełdę, wsiądź w Toyote hiace, vannete i t4, przejedź się kawałek, zobacz jak się jeździ, jak to chodzi i sam zdecyduj.

to w hiace może być ciężko z 2 sztukami, zależy jeszcze jakie ale raczej dwa nie wejdę, chyba, że w wersje long po skuście jakoś ale to głowy nie dam bo longa nie mam, w standard wejdzie motocykl gabarytu Honda ST1300 wiem bo woziłem i nie wiele więcej niestety

koles ma starego VW LT 2.5 D i wciska tam 3 duze enduraki. A jak do przewozu jednego to powinien wystarczyc Nissan Vanette

Jadę jutro obejżec Nisana. Nie jest problem zmieścić motocykl do 2, ew. 2,10 m Problem zaczyna się w zasadzie od 2,15. Ja chcę wsadzić Virago z 2,25 m katalogowo. Tak się składa że wśród naszych kolegów samochodziarzy jest sporo buraków. I jak piszesz do takiego zeby podał dokładne wymiary np od dzwi do fotela to w większości się nie odzywa. Albo podaje dziwne wymiary. A trzeba pamiętać że nawet te same modele potrafią się różnić. Z tego co sie zorjętowałem to zwykłe T4 może być dla mnie za krótkie. A jak ma metalową przegrodę to napewno. Pozostaje tylko wzajemna informacja.

na vito blaszaka ładuje ktm lc4 i jest jeszcze ok 10-15 cm luzu ,czyli paka ma 233cm długości od ściany grodziowej do klapy, i 163cm szerokości wewnątrz między słupkami, oraz 127cm wysokości w tylnej klapie.

pozdro paweł

Edytowane przez paolo

Z tego co sie zorjętowałem to zwykłe T4 może być dla mnie za krótkie. A jak ma metalową przegrodę to napewno. Pozostaje tylko wzajemna informacja.

długość mojego t4 longa od ściany grodziowej do tylnych drzwi z tego co pamiętam 2,90m, a krótki jest 50cm krótszy.

na vito blaszaka ładuje ktm lc4 i jest jeszcze ok 10-15 cm luzu ,czyli paka ma ok 230cm ale jak chcesz to jutro Ci pomierze dokladnie

pozdro paweł

Tak tylko Vito kosztuje sporo, poza tym ja portrzebuje auto do poruszania sie po Warszawie a w tym wypadku wielkośc ma duże znaczenie.

długość mojego t4 longa od ściany grodziowej do tylnych drzwi z tego co pamiętam 2,90m, a krótki jest 50cm krótszy.

To nie może być "z tego co pamiętam". Muszą być konkretne wymiary.

To nie może być "z tego co pamiętam". Muszą być konkretne wymiary.

mówisz i masz :icon_mrgreen:

krótki t4:

http://i25.tinypic.com/rbl1fq.gif

długi t4:

http://i30.tinypic.com/jtqgsm.gif

i jak widać pamięć mam całkiem niezłą, krótki t4 ma dł. 2.45 a długi 2.89cm.

Super. I oto chodzi. Od razu utrwaliłem na papierze. W wpadku Nissana Vanette dostałem trzy różne informacje. A co ciekawe on występuje tylko z przegrodą lub bez. Chyba zabrakło po prostu chęci przyłożenia się do pomiaru.

Wielkie dzięki.

• 2 tygodnie później...

Zdecydowałem się w końcu na Nissana Vanette. I zakupiłem takiego. Miejsca powinno wystarczyć na dwa motocykle. Jedyne ograniczenie to maxymalna długość motocykla 2,30 m. Zaczynam rozglądać się za szynami do mocowania, czymś na podjazd i wyciągarką.

gratulacje, miejmy nadzieję, że vanetka będzie bezawaryjna i spełni swoje zadania.

wyciągarka? w jakim celu?

ja mam jako podjazd stalowy profil ażurowy (taki jak do lawety) długości 2.80cm.

natomiast gorzej z mocowaniem, bo najlepiej się mocuje moto pasami transportowymi z napinaczem, ale u mnie niestety nie ma zbyt dużo miejsc do zaczepu na boku auta, ale gdybym woził częściej moto to bym sobie zrobił ładne ucha w podłodze.

Edytowane przez pit373

Wyciągarka w celu ułatwienia wciągnięcia motocykla do środka. Nie ma problemu jak ma się pomoc drugiej osoby. Samemu trochę ciężko. Wykombinowałem wsadzenie dwóch motocykli. z tym że jeden jest ustawiony przodem do przodu a drugi odwrotnie. I głównie chodzi o ten drugi. Wciągnięcie go tyłem może powodować problemy.

Też rozważałem użycie przyczepy (mam taką, niewiadowską 400 B) ale chcę mieć motocykle niewidoczne. Poza tym mając je w środku mogę doczepić przyczepę campingową. mam nadzieję że vanetka się nie skicha z tym wszystkim.

Na razie to wszystko teoria. Ale od poniedziałku zaczynam poszukiwanie osprzetu. Na początek szyna z najazdem. Zacznę od jednej. Z mocowaniem, to będę poszukiwać takich listew metalowych z otworami jakie są w niektórych dostawczakach. Pozostałe punkty mocowania chcę umieścić w podłodze.