Skocz do zawartości

Shadow spalanie detonacyjne

brodaty42
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś na szanownym Forum przeczytałem, że przyczyną strzelania w wydech może być także nieszczelność w układzie wydechowym, szczególnie między głowicą a kolektorem.

Jeżeli nie mam racji niech ktoś sprostuje :banghead:

Pozdro

Oczywiscie, ja o tym wielokrotnie pisalem.

Jezeli motocykl jest kilku/nasto letni to warto sprawdzic szczelnosc rur na wejsciu do glowicy i jakosc uszczelek.

Nie jest prawda ze "kazdy motocykl tak ma", bo oba moje tak nie maja ( tzn nie strzelaja przy zejsciu z obrotow ), mimo ze BSA nie ma w gruncie rzeczy zadnego uszczelnienia na polaczeniu glowica - rury wydechowe. Po prostu osadzilem rury w glowicy na paste do uszczelniania tlumikow, ktora twardnieje pod wplywem temperatury i tez nie strzela. W Suzuki wymienilem uszczelki pod rurami ( drogie jak by ze zlota byly ).

Tak jak koledzy slusznie napisali to strzelanie nie ma zadnego zwiazku ze spalaniem detonacyjnym i jako takie nie jest grozne dla silnika, chyba ze wynika ze zdecydowanie za ubogiej mieszanki.

Tak ze po sprawdzeniu, ze wydechy sa szczelne a strzela dalej, dalbym troche bogatsza mieszanke na wolnych ( srubki do ustawienia skladu mieszanki ) i moze to zadziala. Ogolnie V2 maja wieksza tendencje do strzelania niz cokolwiek innego.

Adam M.