Digidy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Witam, Trochę męczę się ostatnio z PZU i mam parę pytań do Was: - nie uznali mi ułamanej listewki klapy bagażnika, gdyż wg PZU miałem już taką i to, że lampa została popchana przez zderzak i uderzając w błotnik uszkodziła lakier (podobno jeździłem z poluzowaną lampą tylnią wg PZU ) - drugi problem jest taki, (niedawno się dowiedziałem), że jak jest napisane materiał lakierniczy 67% to chodzi o procent całego lakierowania a co się dzieje jeżeli miałem lakierowane to pół roku temu i nie jest to stary lakier ?? - trzeci problem: kłuciem się z rzeczoznawca, ze zderzak, który mam zamontowany pochodzi z „najwyższego modelu” – różni się dodatkową listewką chroniąca lakier przed zarysowaniem i jakieś wzmocnione ma zaczepy ale policzyli mi to jako najtańszy zamiennik bez tej listewki bo podobno nie można dać zamiennika z listewka, gdyż EUROTAXGLASS’S tylko taki uznaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 - a miałeś wcześniej ułamaną listewkę? PZU najczęściej robi porównania wysokościowe elementó obu pojazdów i na takiej zasadzie wyklucza stare uszkodzenia. Otarcia od obluzowanej lampy zdarzają się od czasu do czasu w starych autach i to są charakterystyczne wytarcia. Uszkodzenia udarowe lakieru wyglądają zupełnie inaczej, lakier jest wtedy popękany lub odpryśnięty. - potrącenia lakieru 67% nie wynikają z amortyzacji czy wieku lakieru tylko dotyczą tzn. normatywów zużycia lakieru w Polsce. Normatywy polskie były w stosunku do europejskich zawyżane o 100% z powodu słabej technologii i wyposażenia warsztatów w Polsce. Obecnie wyposażenie znacznie się poprawiło i dlatego zużywa się mniej lakieru, stąd obniżenie normatywów. - zderzak mogą policzyć zamiennikowy bądź używany ale dokładnie taki jaki był na aucie, nie mogą liczyć sobie innego typu bo tylko taki znaleźli. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 witamZamiennik listewki bagażnika kosztuje ok. 300zł, wiec chcą się wymigać, nie jest na tej samej wysokości co zderzak, ale w zderzaku poszły zaczepy i pękła lampa nad zderzakiem (uznana) a listewka jest na tej samej wysokości. Obicie na błotniku jest zagłębione, gdyż jest na nim szpachla, więc zrobił się dołek 0,5milimetra ale jak było małe uszkodzenie na pierwszych oględzinach to mi powiedział, że to pracuje a po tym miałem drugie najechanie na tył i może dlatego się to powiększyło (chciałem wyprostować lampę ) ale zawsze przykręcona była dobrze. Nie ukrywałem im tego ze po dwóch tygodniach było w te same miejsce najechane na mój pojazd, wiec mnie mają do mnie ograniczone zaufanie co do wiarygodności, ( pewnie myślą ze to specjalnie robie) a tak naprawdę to im koszty zaoszczędziłem dzięki temu, że nie uderzyłem w auto przede mną, bo siła uderzenia w tył przestawiła na zablokowanych hamulcach moje renault a gościu (winny) do mnie że mogłem hamulce puścić to bym miał mniejsze szkody :P Niby łącznie za dwie szkody naliczyli 2000zł ale to i tak mało skoro w ASO by wyszło dużo więcej, bo czas na naprawę w kosztorysie ustalają chyba pracownicy z formuły F1, a o to co przyznali to trzeba było dosłownie walczyć… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 czas na naprawę w kosztorysie ustalają chyba pracownicy z formuły F1,:icon_mrgreen: dobre porównanie Czasochłonność napraw określa producent pojazdu, ale coś tam namieszać mogą, np. nie wprowadzić pewnych operacji. Trudno mi się wypowiadać czy 2 tys to dużo czy mało, na pewno niektóre operacje zostały policzone tylko raz zamiast dwa razy (np. przygotowanie do lakierowania) generalnie ciężko się o takie coś walczy bo obie strony mają argumenty. Jak chcesz to możesz poprosić o obydwie kalkulacje i zrób skany może coś podpowiem chociaż cudów się pewnie nie wyciągnie. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 witamDruga szkoda była liczona od początku ( nic nie było odejmowane z pierwszej naprawy ) gdyż było już po naprawie, ale denerwuje mnie fakt ze powinni dać mi ok. 500-700zł więcej z pierwszej szkody – za ten błotnik i listewkę i nie wiem jak to zrobić aby mi to uznali. Druga szkoda była prawie dobrze policzona, gdyż już się znałem na rzeczoznawcach, aż mi gościu powiedział, że dobry ze mnie cwaniak ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 No to pisz odwołanie (masz na to 3 lata z OC) i zapytaj na jakiej podstawie twierdzą że błotnik jest od lluźnej lampy, powołaj się że w trakcie oględzin nikt tego nie sprawdzał, nie kręcił śrubami itd, Mnie tam nie było ale na takie argumenty zawsze możesz się powoływać. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 witamBrowarny, jeżeli sprawę odszkodowania mam jeszcze na etapie ‘odwoływań’ to mogę odebrać kasę, która wczoraj przyszło na pocztę bo słyszałem, że jak się odbierze to ma sie już ograniczone prawa do odwoływań ? (czyli zgodziło się na tą kwotę i się ją odbiera) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Bzdura. Jasne że możesz się odwoływać. Pobranie kasy lub niepobranie nie ma nic do rzeczy. Jedynym ograniczeniem prawa do odwołania jest podpisanie Ugody Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digidy Opublikowano 24 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam, Czy można zaproponować PZU żeby ten błotnik i listewkę naprawili bezgotówkowo na warsztacie ? skoro nie chcą mi wypłacić kasy za to ? Pozdro i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2007 Wygląda na to że nie chcą w ogóle przyjąć za te elementy odpowiedzialności, więc jak nie chcą zapłacić na kosztorys to bezgotówkowo też nie załatwią. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi