Skocz do zawartości

Jaki jest podatek od sprzedazy motocykla przed upływem poł roku??

ilek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jeżeli sprzedałeś drożej niż kupiłeś przed upływem 6 miesięcy to musisz zapłacić podatek. Np. kupiłeś za 10 000 zł sprzedajesz za 12 000 zł to płacisz podatek od 2000 zł. Te 2000 zł doliczasz sobie do PIT na koniec roku. Jeżeli jesteś w 1 grupie podatkowej to stawka wynosi 19% (0.19 X 2000 = 380 zł).

Natomiast gdy cena wyniesie 10 000 lub mniej to nie płacisz tego podatku.

2. Zostaje jednak zawsze podatek od czynności cywilnoprawnej który wynosi 2 % wartości sprzedaży (w tym wcześniejszym wariancie 0.02 X 12 000 = 240 zł). Można jednak w umowie zaznaczyć że podatek płaci kupujący. Podatku od czynności cywilnoprawnej nie płaci się gdy wartość wynosi mniej niż 1000 zł. Odradzam jednak wszelkiego kombinowania z wartością pojazdu gdyż US mają tablice Eurotax.

Pozdrawiam

czyli podatek od czynności cywilnoprawnej musze zapłacić obowiazkowo?

Tak ale z reguły ten podatek obciąża kupującego

i tak jest sformułowane większość wzorów umów,

nie spotkałem się z przypadkiem żeby sprzedający płacił

ten podatek, jeżeli jednak w umowie będzie zapis że podatkiem

od czynności cywilno prawnej obciążony jest sprzedający wtedy

trzeba go opłacić i jest na to jakiś termin, którego trzeba przestrzegać

inaczej mogą być naliczone kary za jego przekroczenie.

Edytowane przez Piotr27

Tak ale z reguły ten podatek obciąża kupującego

i tak jest sformułowane większość wzorów umów,

nie spotkałem się z przypadkiem żeby sprzedający płacił

ten podatek, jeżeli jednak w umowie będzie zapis że podatkiem

od czynności cywilno prawnej obciążony jest sprzedający wtedy

trzeba go opłacić i jest na to jakiś termin, którego trzeba przestrzegać

inaczej mogą być naliczone kary za jego przekroczenie.

Chyba, że sprzedający wciągnął motocykl w majątek firmy, ale to już zupełnie inna bajka.

A ja mam takie pytanie troszkę z innej beczki ale podchodzi pod temat :icon_biggrin:

Kupiłem miesiąc temu Kawasaki KX 125 za 2400 zł do remontu , wyremontowałem go i sprzedałem za 4800 i teraz pytanie czy po sprzedaży motocykla muszę zapłacić podatek . Wiadomo motocykl jest bez homologacji. Czy powinienem zapłacić podatek dla czystego sumienia bo raczej sprawa jest nie do wykrycia ? Co radzicie ?

A ja mam takie pytanie troszkę z innej beczki ale podchodzi pod temat :icon_twisted:

Kupiłem miesiąc temu Kawasaki KX 125 za 2400 zł do remontu , wyremontowałem go i sprzedałem za 4800 i teraz pytanie czy po sprzedaży motocykla muszę zapłacić podatek . Wiadomo motocykl jest bez homologacji. Czy powinienem zapłacić podatek dla czystego sumienia bo raczej sprawa jest nie do wykrycia ? Co radzicie ?

Jeżeli kupiłeś motocykl na umowę, którą zarejestrowałeś w urzędzie skarbowym

i nie upłynęło 6 miesięcy do momentu sprzedaży to musisz zaplacić podatek,

jeżeli nie to ?????????? sam decyduj, trochę za mało informacji żeby coś radzić.

• 5 lat później...

Odkopuje bo mam dylemat.

Kupiłem motocykl za 4000zł w czerwcu, zarejestrowałem na siebie, opłaciłem - skarbówka itp. Sprzedałem go po 2 miesiącach za 6500zł

Podatek od czynności cywilno prawnej zapłacił kupujący, sprzedany motocykl wyrejestrowałem.

Musze zapłacić podatek dochodowy od tych 2500zł tak?

A czy mogę od tej kwoty odliczyć sobie różne wydatki poniesione na motocykl?

Np kupno dodatkowego wyposażenia, kupno opon itp?

Mam paragony, jak to udokumentować aby skarbówka nie liczyła od kwoty 2500 tylko od kwoty pomniejszonej o te wydatki??

Proszę o fachową wypowiedź.

Edytowane przez fincher

Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS

Dochód wykażesz w PIT rocznym.

Jeżeli w umowie KS wpisałeś że sprzedajesz motocykl z dodatkowym wyposażeniem (najlepiej wymienić pozycje) to wartość tego wyposażenia zwiększy koszt sprzedaży (pomniejszy dochód). Opony, klocki itd to koszty eksploatacji, sprzedajesz pojazd kompletny i zdatny do jazdy.

Z doświadczenia wiem że najlepiej jakbyś posiadał faktury imienne z których wynika że Ty jesteś nabywcą dodatkowych akcesoriów. Jak masz paragony na konkretne wymienione zakupy akcesoriów to musisz wykazać że kupiłeś motocykl bez a sprzedałeś z tym zamontowanym przez Ciebie wyposażeniem. Najlepiej jakbyś miał zdjęcia. Unikniesz wtedy sytuacji jakby ktoś z US chciał sprawdzić tą transakcję i próbował "wykazać" np: to nie Ty kupiłeś graty, paragony dotyczą innego zakupu, innego motocykla, nie da się ich założyć do tego motocykla, kupiłeś motocykl już z tym wyposażeniem tyle że nie wpisanym do umowy KS, itd, itd....

Pamiętaj żeby trzymać wszystkie papierzyska przez 5 lat, tyle ma US na sprawdzenie PIT.

A może być tak że ja np wynajdę tych paragonów cała mase na różne dodatki, a osoba której sprzedałem motocykl potwierdzi zę to wszystko było zamocowane ale nie podobało mu sie i sprzedał??

I jeżeli na umowie nie było nic takiego wpisanego to czy jest możliwość w ogóle by uznali takie paragony itp?

Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS

A może być tak że ja np wynajdę tych paragonów cała mase na różne dodatki, a osoba której sprzedałem motocykl potwierdzi zę to wszystko było zamocowane ale nie podobało mu sie i sprzedał??

I jeżeli na umowie nie było nic takiego wpisanego to czy jest możliwość w ogóle by uznali takie paragony itp?

O to pytaj w swoim US.