Skocz do zawartości

XR-1000, a może Schuberth? R1 czy S1?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stoję przed wyborem porządnego kasku, najpierw praktycznie zdecydowałem się na XR-1000, ale jeszcze chciałbym przymierzyć Schubertha, i usłyszeć opinie o nim. W archiwum za wiele nie ma o niemieckim wyrobie poza tym, że ktoś zadowolony a ktoś pisze, że głośno. Jak przeglądam stronę producenta, to się chwalą, że super wyciszone.

Drugi problem: jeżeli Schuberth to jaki? R1 czy S1? Producent określa R1 jako sportowy, a S1 jako sportowo turystyczny. I tu mnie zaskakuje, że S1 jest sporo droższy (chyba sportowy powinien być najdroższy) i teraz nie wiem co ma takiego, czego nie ma R1?

Proszę Was o info,

1) gdzie to w Wawie można na głowę założyć?

2) porównanie i wrażenia z R1 i S1, a także względem XR-1000.

Z góry dzięki za pomoc.

Schuberth’y w Wawie mają w MCS przy Al. Prymasa Tysiąclecia 76H, a także w Motostylu – Targowa 7. Jakiś czas temu także interesowałem się modelami R1 i S1. Odczucia bardzo pozytywne, oba kaski jako jedne z bardzo nielicznych dobrze leżą na mojej głowie. Różnice: S1 było mi strasznie trudno wcisnąć na głowę (solidny kołnierz wyciszający, którego zdaje się nie da się wyjąć). Niedemontowalna także osłonka zapobiegająca podwiewaniu. W gorące dni może być nieciekawie. R1 – zakłada się bardzo wygodnie, tylko tutaj nie uda się dokupić osłonki przeciw podwiewaniu. W zimne dni może być zatem nieciekawie :) , pozostaje kominiarka.

Acha, obecnie w louis.de R1 można kupić za 299 Euro, a S1 za 369. Podobne ceny są też w www.fc-moto.de U nas o takich cenach na Schuberthy można tylko pomarzyć