Skocz do zawartości

Ssanie - czy można go nie urzywać?

maraba1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 2 małe problemy z Apą Pegaso 650 z 94 roku (singel Rotaxa):

1.Jak odpalam przy pomocy ssania często się zalewa (praktycznie za każdym razem).Dlatego przestałem go urzywać(moto pali za pierwszy razem).Chciałbym wiedzieć czy na dłuższą mete to nie szkodzi silnikowi.

2.Bardzo często mi gaśnie przy ruszaniu oraz redukcji biegów.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły chętnie je sprawdze w praktyce.

Z góry dzięki.

Witam.

Mam 2 małe problemy z Apą Pegaso 650 z 94 roku (singel Rotaxa):

1.Jak odpalam przy pomocy ssania często się zalewa (praktycznie za każdym razem).Dlatego przestałem go urzywać(moto pali za pierwszy razem).Chciałbym wiedzieć czy na dłuższą mete to nie szkodzi silnikowi.

Moim zdaniem masz za wysoki poziom paliwa

Jeśli zupełnie zimny pali bez ssania to napewno nie jest to prawidłowy objaw.

Gaśnięcie silnika po puszczeniu manetki to potwierdza. :buttrock:

Gaźnik do regulacji.

Stoi pod chmurką i nawet po nocach z przymrozkiem palił za pierwszym razem.A gaśnie mi nawet rozgrzany.

Gaznik masz na stałe ustawiony na zbyt bogatą mieszankę (za dużo paliwa w mieszance) spowodowaną zbyt wysoko podniesiona iglica, zbyt wkrecona sruba mieszanki. Jest tez taka możliwość, że paliwo ma zbyt duzy poziom w komorze pływakowej, co powoduje przelewanie się do gzrdzieli gaznika i zalewanie. Jesli jednak motor dobrze odpala (nie jest zalany przed odpalaniem), i nie cieknie paliwo przelewami gaznika obstawiałbym tylko źle wyregulowanie skład mieszanki (iglica&sruba mieszanki), oraz wolne obroty.

Podczas odpalania silnik potrzebuje więcej wachy w mieszance (twój ma za duzo wiec w tym momencie dobrze pali), ale jak już jest ciepły to potrzebuje mniej, a twój ma za dużo więc gaśnie, zalewa się...