marcinpolniak Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) Witam,Chcę oddać do chromowania dolne części amortyzatorów przód i tył do jawy 250. Musze je jakoś zabezpieczyć? Czy trudne jest ich rozebranie? Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Czy zna ktoś może dobry warsztat, który szkiełkuje lub/i chromuje na podkarpaciu szczególnie na trasie przemyśl-rzeszów? Jak rozebrać przedni teleskop, bo nie wiem jak sie za to zabrać :-) Edytowane 23 Października 2007 przez marcinpolniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Więc tak z tego co mi wiadomo w Jawie były co najmniej 2 typy amortyzatorów przednich i tylnych. Jeżeli chodzi o przednie ten typ w którym sprężyna jest na zewnątrz lagi (okryta tylko blaszaną "szklanką") wystarczy odkręcic nakrętkę z uszczelniaczem na górze goleni a od dołu w osi goleni jest śruba (klucz 10 lub11) która trzyma tłoczysko amortyzatora, nalezy ją też wykręcić (uwaga poleje się olej). Najwygodniej to robic po wymontowaniu lag z półek, zreszta inaczej chyba nawet się nie da bo nie ma dojścia do nakretki z uszczelniaczem. 2giego typu nie rozbierałem. Co do tylnych to 1 typ się rozkręca, jest śruba od góry a 2gi typ wykręcasz z moto opierasz "do góry nogami" o jakąś miękką powierzchnie np deseczke, ściskasz spręzyne trzymając za tą chromowaną "szklankę" i wyciągasz 2 półpierscienie zabezpieczające (zasada taka sama jak mocowanie zaworów w silniku 4t) i reszta juz zchodzi sama. Jeszcze co do tych tylnych "szklanek" to przed chromowaniem nalezy wyjąc z nich takie pierścienie na których opiera się sprężyna, nie wiem jak to wytłumaczyć ale jak rozbierzesz to będziesz wiedział o co chodzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brt Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 WitamMoze te schematy Ci troche pomoga: S19S24S25S26 PozdrawiamBrt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi