Gość livgren Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Czesc, szukam kogos, kto zrobil Izrael na moto- moze przejezdzal albo ma jakies doswiadczenia z tego rejonu. Przy najblizszej okazji (czyli nastepny sezon) mam zamiar sie tam wybrac. Z tego, co widze, to jest kilka opcji- przez Turcje, Syrie; promem, zahaczajac o Krete i/lub Cypr; promem do Egiptu i stamtad od pd.Na necie ciezko jest cos znalezc- strony przewoznikow nie sa aktualizowane, wiec moze ktos byl i chce sie podzielic garscia konkretow...PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROSIU Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Na ten temat wiecej mozesz sie dowiedziec na www.moto-turysta.pl lub na ich formum. Wiem ze w tamtych kirunkach jezdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubey Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Zobacz Lonely Planet. promu niet, z Egiptem jedno przejście, z Jordanią trzy, ale własnym pojazdem dwa. Z Syrią kosa, więc nie wiedziesz. No i pamiętaj o stempelku na kartce, a nie w paszporcie, bo Cię nie wpuszczą z izraelską wizą do niektórych krajów arabskich (albo perskich;) Było o tym na tym forum już sporo, a na advrider.com i horizonsunlimited.com znajdziesz pewnie 500 ton informacji.pozxdrodub Edytowane 11 Października 2007 przez dubey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldas7 Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) Gdybyś zachaczył CYPR też uważaj. Jeżeli wjedziesz na terytorium Turcji i wbiją Ci stempelek w paszport to na strone Cypryjską nie wrócisz. Jeździłem trochę wynajętym moto po Egipcie straszny szrot, ale i tak frajda przednia. Na co zwrócic uwagę ?? Po pierwsze słońce śmiga się fajnie i słońca nie czujesz, ale możesz byc pewny opala Cię na węgielek zalecam krem z filtrem powyżej 20. Przy wyprzedzaniu na zakrętach możesz spotkac gigantyczne dziury - odstępy między dywanikami asfaltu zamiast lini ciągłej. Jak w to wjedziesz nie masz najmniejszej szansy GLEBA. Nawet samochód ciężarowy może zaliczyc glebe. Jechałem trasą z Hurgady do Luxoru. Niby powinieneś jechac w konwoju, ale ja jechałem bez konwoju. Co jeszcze ?? zwracaj uwagę na egipskich kierowców bo to jest wolna amerykanka. W Egipcie mają też najczęsciej bardzo wysokie krawężniki czasami z 30 - 40 cm. Jak podjedziesz uważaj bo coś możesz sprzetowi urwac . najtańsze Egipskie paliwko ma parę oktanów mniej niż nasze, ale kosztuje ok 1 funta Egipskiego czyli ok. 50 groszy za litr !!!! Dosyc tanio no nie :rolleyes: PozdrawiamWaldas Edytowane 22 Października 2007 przez waldas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi