Skocz do zawartości

Izrael

Gość livgren
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, szukam kogos, kto zrobil Izrael na moto- moze przejezdzal albo ma jakies doswiadczenia z tego rejonu. Przy najblizszej okazji (czyli nastepny sezon) mam zamiar sie tam wybrac. Z tego, co widze, to jest kilka opcji- przez Turcje, Syrie; promem, zahaczajac o Krete i/lub Cypr; promem do Egiptu i stamtad od pd.

Na necie ciezko jest cos znalezc- strony przewoznikow nie sa aktualizowane, wiec moze ktos byl i chce sie podzielic garscia konkretow...PZDR

Zobacz Lonely Planet. promu niet, z Egiptem jedno przejście, z Jordanią trzy, ale własnym pojazdem dwa. Z Syrią kosa, więc nie wiedziesz. No i pamiętaj o stempelku na kartce, a nie w paszporcie, bo Cię nie wpuszczą z izraelską wizą do niektórych krajów arabskich (albo perskich;)

Było o tym na tym forum już sporo, a na advrider.com i horizonsunlimited.com znajdziesz pewnie 500 ton informacji.

pozxdro

dub

Edytowane przez dubey

• 2 tygodnie później...

Gdybyś zachaczył CYPR też uważaj. Jeżeli wjedziesz na terytorium Turcji i wbiją Ci stempelek w paszport to na strone Cypryjską nie wrócisz.

Jeździłem trochę wynajętym moto po Egipcie straszny szrot, ale i tak frajda przednia.

Na co zwrócic uwagę ?? Po pierwsze słońce śmiga się fajnie i słońca nie czujesz, ale możesz byc pewny opala Cię na węgielek zalecam krem z filtrem powyżej 20. Przy wyprzedzaniu na zakrętach możesz spotkac gigantyczne dziury - odstępy między dywanikami asfaltu zamiast lini ciągłej. Jak w to wjedziesz nie masz najmniejszej szansy GLEBA. Nawet samochód ciężarowy może zaliczyc glebe. Jechałem trasą z Hurgady do Luxoru. Niby powinieneś jechac w konwoju, ale ja jechałem bez konwoju. Co jeszcze ?? zwracaj uwagę na egipskich kierowców bo to jest wolna amerykanka. W Egipcie mają też najczęsciej bardzo wysokie krawężniki czasami z 30 - 40 cm. Jak podjedziesz uważaj bo coś możesz sprzetowi urwac . najtańsze Egipskie paliwko ma parę oktanów mniej niż nasze, ale kosztuje ok 1 funta Egipskiego czyli ok. 50 groszy za litr !!!! Dosyc tanio no nie :rolleyes:

Pozdrawiam

Waldas

Edytowane przez waldas7