Skocz do zawartości

WFM M06 1955

poll
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pisze do was z takim zapytaniem.Mianowicie niedawno zdobyłem ramę 1 lag błotniki z motocykla półkę dolna i podstawkę centralna WFM M06 z 1955 roku czyli z pierwszej serii produkcji o ciekawym fabrycznym kolorze zielonym.Wiem że też w takim kolorze były malowane ale ponoć na eksport czy jakoś tam. Ciekawą rzeczą jest że numer ramy to tylko 2600z groszami czyli naprawdę jedna z pierwszych.Oczywiście niestety mam te części bez papierów.Mój znajomy miał do niej zbiornik tez w zielonym malowaniu z kratką ale poszedł ten zbiornik za ładna kasę na allegro. Oczywiście tylni błotnik na moje szczęście miał jeszcze lampkę tylna ale sam wkład wraz z guma.Czyli lampka tzw. żółwik.

Ale mniejsza z tym posiadam również drugą wfm z 1957 roku oczywiście kompletą w oryginale i również bez papierów.Tak sobie pomyślałem że skoro obie są bez kwitów to może lepiej na podstawie częsci z tej kompletnej bym ta starszą jakoś skompletował.Oczywiście wiem że się różniły. Z tego co mi wiadomo to:

1. brak licznika

2. Musiał być zastosowany jakiś dystans w miejscu ślimaka aby koło pasowało no chyba że były inne koła

3. Brak licznika czyli inna półka górna i nie mam zielonego pojęcia z czego dopasować albo przerobić aby wypełnić brak tej części

4. trąbka w główce ramy. Czy nakrętka w którą wchodziła ta trąbka poza dziurą różniła się od wersji późniejszych??

5. Zielona czyli eksport??

6. Okrągła puszka narzędziowa.

7. Silnik no i tu mam problem czy był taki jak w shl m04 z żeberkami na karterach?? Oczywiście bez ładowania. No i wyjście na przewody jedno dziurą czy dwoma jak w shl?? W sumie widziałem taki karter na złomie bez żeberek z 2 dziórami ale niestety zmasakrowany mocno.

8. Brak ładowania czyli brak akumulatora i oczywiście sygnału dźwiękowego czyli przełącznik świateł jak w shl mo4

9. Gaszak zapłonu jak w shl bo brak stacyjki??

10. Skorupa lampy z jedna dziurą po prawej stronie z wkręcanymi śrubami mocującymi(nie jak w shl na nakrętki)

11. Oczywiście tłumik rybka, na trójkątnym mocowaniu??

12. Błotnik przedni z mocowaniami na tablicę na grzbiecie a nie tak jak kolejne modele z boku oraz tylni błotnik bez dziur na mocowanie podstawki aku.

No i w tym momencie moja wiedza sie kończy. Jak coś ciekawego wiecie na ten temat , gdzieś sie mylę lub może macie taka wfm lub posiadacie zdjęcia albo wiecie gdzie można takie znaleźć byłbym wdzięczny za kontakt.

Z góry dziuękuję i pozdrawiam wszystkich Motórzystów

Edytowane przez poll

Na polmocie widziałem kiedyś fotki jedlej z pierwszych fumek jeszcze z trąbką w główce ramy. Może warto tam zajrzeć?

Znalazłem ten temat -> http://www.polmot.skip.pl/forum/viewtopic.php?t=3360

Zeby przejrzeć musisz się zarejestrować! Pozdro!

Edytowane przez loopy1

Zajrzyj tu.

http://www.wujkafrankamotor.yoyo.pl/index.php

Skoro piszesz że jest to pierwszy modej z niskim nr ramy to silnik powinien być jeszczze z żeberkami pod cylindrem oraz 2 dziury z wyjściem na kable.

Brak licznika a co za tym idzie górna póka taka sam jak w ostatnich modelach oraz zwiesznene (krótkie uchwyty lampy) + kalamitki do smarowania lag. każda WFMka posidała stacyjke a co za tym idzie kluczyk (krótki).

Górna nakretka gdzie jest trąbka rżni sie od późniejszych modeli. Pózniejsze modele miały tą nakrętke zaślepioną (wykonana z jednego materiału, coś w stylu SHLki M11) a na koniec produkcji było tam zwykła nakrętka zakryta ebonitową zaślepka.

Oprzęt kieorwnicy był praktycznie taki sam jak w SHLce M05.

Inne mocowanie zbirnika (podobne jak w SHLceM04), w późniejszych modeach występowała śruba przechodząca przez cały zbiornik.

Rama prakrycznie została bez zmian, po za wprowadzeniem 3 belki ramy pod zbiornikiem w póżniejszych modelach.

Silnik to już inna bajka. Miał on pare szczegułów różniących od późniejszych modeli.

Zgadzam się że ta zielona z gazety to tam pierwsza wsk/wfm ze Świdnika bo tez gdzieś mam ten artykuł.

A tak poza tym dzięki za namiary na to forum, tam znalazłem bardzo dużo ciekawych zdjęć i informacji na mój temat.

• 3 tygodnie później...