pack84 Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Jako że już jest starszą osobą, ciocia mojej mamie chcę przekazać mieszkanie. Moja mama jest jużwspółwłascicielką domu jednorodzinnego tego co w nim mieszka z moim tatą i siostrą - czyli mojego rodzinnego:)Chciałem się dowiedzieć czy niekorzystniej byłoby to mieszkanie przepisać na mnie a nie mamie - chodzi o kosztapodatków. Obecnie nie posiadam żadnej własności (prócz motocykla hehehe) wiec podatek nie byłby duży - z tego co się dowiedzialem to sa jakies 3 filary czy grupy podatkowe. Jak to wyglada w praktyce, mial ktoś coś takiego w rodzinie? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Na moją mame przepisuje babcia, więc prawie to samo. Całkowity koszt zalezy od powierzchni mieszkalnej. Jeżeli dobrze pamiętam, to opłata w sądzie za przepisanie w księgach, to 200 zł, ale mogę się mylić. Całość powinna się zmieścić w 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 W przypadku darowizny pomiędzy ciotką a Tobą w grę wchodzi podatek od spadków i darowizn. Jeśli dobrze pamiętam jest to II grupa podatkowa - a więc już całkiem okrągła sumka do zapłaty. Natomiast darowizna pomiędzy rodzeństwem jest zwolniona z podatku - pod warunkiem zgłoszenia jej w ciągu 30 dni do US. Fakt, że mama posiada już tutuł prawny do innego lokalu nie ma obecnie znaczenia. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pack84 Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Łukaszu źle sie troche wyraziłem - ciocia jest ciocią dla mojej mamy, nie dla mnie. nie bede czasem w 3 grupie podatkowej kiedy przepisze mieszkanie dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi