zakwas Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Witam i mam pytanie czy sprowadzał ktoś moto z uk ,znalazłem tam fajną cbr f3 z 98r. i chcę kupić na drugie moto do katowania ale mam obawy żeby nie było problemu z rejestracją. Jakie dokumenty trzeba przywiezć z angli ,wystarczy tylko umowa kupna sprzedaży bo z tego co wiem V5 odsyła sprzedajacy do dvl.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZet Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Witam,w styczniu sprowadzałem moto z Anglii, aby je zarejestrować u nas w Polsce potrzebujesz przede wszystkim V5 (V5C). Są 2 sposoby załatwienia tej sprawy: 1. sprzedający wysyła V5 (V5C) do DVLA w celu przerejestrowania moto na Ciebie, oni odsyłają V5 (V5C) wypełnione Twoimi danymi, czyli pojazd zostaje zarejestrowany na Ciebie w UK, jednak to trwa trochę czasu 2. łatwiej, sprzedający odsyła do DVLA tylko jedną część tego druku V5 (V5C), a mianowicie V5C/4 ("notification of permanent export"), poprostu wyrejestrowuje motocykl w UK --> Ty zabierasz resztę dokumentu V5 (V5C) i z tym + umowa K/S + zwolnienie z VATu śmigasz rejestrować sprzęta Jeżeli moto kupujesz od jakiejś firmy aukcyjnej (tak jak ja) zabierasz poprostu V5 (V5C) i nic z tym nie robisz, przy sprzedawaniu moto do f-my aukcyjnej poprzedni właściciel/f-ma aukcyjna załatwiła sprawy odnośnie wyrejestrowania. Tak naprawdę kwestie czy moto jest wyrejestrowany czy nie Ciebie nie interesują, no chyba że wybierzesz ta 1 opcję, wtedy będziesz go musiał sam wyrejestrować. Przy rejestrowaniu moto z UK w Polsce nikt nie będzie Ciebie pytał czy moto jest wyrejestrowane w UK, najważniejsze abyś miał V5 (V5C), czyli dowód rejestracyjny. Pozdrawiam i mam nadzieję że sie nie zamotałem za bardzo :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 17 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 wszystko jest opisane na forum: dokładnie i ze szczegółami. proponuję jednak sięgnąć do wiedzy zarchiwizowanej, bo nie sądzę aby ktokolwiek miał ochotę kolejny raz powtarzać te same informacjejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakwas Opublikowano 17 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Przeczytałem cały wątek odnośnie sprowadzania moto ale o angli jakoś dużo nie jest napisane(przynajmniej dla mnie), KaZet dzięki za odpowiedz ,dla mnie jest wystarczająca i zrozumiała ,właśnie o to mi chodzioło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi