Skocz do zawartości

Czy sprowadzał ktoś moto z uk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i mam pytanie czy sprowadzał ktoś moto z uk ,znalazłem tam fajną cbr f3 z 98r. i chcę kupić na drugie moto do katowania ale mam obawy żeby nie było problemu z rejestracją. Jakie dokumenty trzeba przywiezć z angli ,wystarczy tylko umowa kupna sprzedaży bo z tego co wiem V5 odsyła sprzedajacy do dvl.Pozdrawiam

Witam,

w styczniu sprowadzałem moto z Anglii, aby je zarejestrować u nas w Polsce potrzebujesz przede wszystkim V5 (V5C). Są 2 sposoby załatwienia tej sprawy:

1. sprzedający wysyła V5 (V5C) do DVLA w celu przerejestrowania moto na Ciebie, oni odsyłają V5 (V5C) wypełnione Twoimi danymi, czyli pojazd zostaje zarejestrowany na Ciebie w UK, jednak to trwa trochę czasu

2. łatwiej, sprzedający odsyła do DVLA tylko jedną część tego druku V5 (V5C), a mianowicie V5C/4 ("notification of permanent export"), poprostu wyrejestrowuje motocykl w UK --> Ty zabierasz resztę dokumentu V5 (V5C) i z tym + umowa K/S + zwolnienie z VATu śmigasz rejestrować sprzęta

Jeżeli moto kupujesz od jakiejś firmy aukcyjnej (tak jak ja) zabierasz poprostu V5 (V5C) i nic z tym nie robisz, przy sprzedawaniu moto do f-my aukcyjnej poprzedni właściciel/f-ma aukcyjna załatwiła sprawy odnośnie wyrejestrowania.

Tak naprawdę kwestie czy moto jest wyrejestrowany czy nie Ciebie nie interesują, no chyba że wybierzesz ta 1 opcję, wtedy będziesz go musiał sam wyrejestrować. Przy rejestrowaniu moto z UK w Polsce nikt nie będzie Ciebie pytał czy moto jest wyrejestrowane w UK, najważniejsze abyś miał V5 (V5C), czyli dowód rejestracyjny.

Pozdrawiam i mam nadzieję że sie nie zamotałem za bardzo :icon_razz:

wszystko jest opisane na forum: dokładnie i ze szczegółami. proponuję jednak sięgnąć do wiedzy zarchiwizowanej, bo nie sądzę aby ktokolwiek miał ochotę kolejny raz powtarzać te same informacje

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Przeczytałem cały wątek odnośnie sprowadzania moto ale o angli jakoś dużo nie jest napisane(przynajmniej dla mnie), KaZet dzięki za odpowiedz ,dla mnie jest wystarczająca i zrozumiała ,właśnie o to mi chodzioło.