Skocz do zawartości

Trafiłem psa...

Barnaby
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Najistotniejszy aspekt tej sprawy dotyczy tego czy właścicielowi można przypisać brak należytego nadzoru w trzymaniu psa.

Dokładnie jak to rozumieć znajdziecie tutaj: http://www.portal.prawnikow.pl/readarticle...?article_id=133

Opisana sytuacja powoduje nie tylko odpowiedzialność cywilną właściciela psa, ale również odpowiedzialność wykroczeniową.

Notatka policjanta co do okoliczności powstania uszkodzeń, kosztorys naprawy, notatka co do ustaleń odnośnie właściciela psa - i pozew do sądu.

Oczywiście, że policja nie jest władna do ustalania kto jest właścicielem psa, ale jest uprawniona do podejmowania czynności wyjaśniających. Jeśli przy okazji taki domnimany właściciel zostanie ukarany mandatem karnym i go przyjmie to fakt udowodnienia "właścicielstwa" jest praktycznie załatwiony.

W toku ewentualnego procesu pozostanie jeszcze wykazanie, że właściciel nie dochował należytej pieczy przy chowie psa. Sąd będzie musiał więc poczynić ustalenia w jakich warunkach był trzymany pies i co doprowadziło do jego samowolnego oddalenia się.

Jeśli uszkodzenia pojazdu są znaczne ja bym nie odpuszczał i walczył! Żałujecie psa, ale pomyślcie, że równie dobrze mógłby wpaść pod koła motocykla - a wtedy oprócz szkód materialnych byłyby zapewne szkody ludzkie.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

dzięki wielkie łukasz !

zamierzam nie odpuszczać. zobaczymy co z tego będzie.

henio, możesz rozwinąć swoją myśl???? że niby w jaki sposób ja jestem winny? pozwól, że ci trochę nakreślę sytuację. jedziesz sobie w miarę przepisowo (ok 100km/h) właściwie w szczerym polu, a już na pewno nie w terenie zabudowanym, jest godzina nocna, nagle z pola wybiega ci pies pod same koła. zareagować zdążyłeś tylko tyle, żeby nacisnąć hamulec i w tym momencie - bęc! twoja wina?????