Skocz do zawartości

Ranking motocykli 07.09.07

Rekomendowane odpowiedzi

tatajacek - przeczytaj kryteria i zobacz ze wiekszosc z nich to odczucia subiektywne hehe czyli jeden synową drugi tesciową :icon_biggrin:. Mam zx10r i na K7 jak wsiadłem to od razu pi*da po zakrętach. Motocykle bardzo podobnie się prowadzą. Przesiadłem się na R1 2007 i na pierwszym zakręcie juz liczyłem co się potłucze i ile bedę musiał kumplowi odpalic. Na szczęscie wyszedłem z tego jakos uffff. Wiec mogłbym napisac ze R1 się zle prowadzi itd. Ale po 2 godzinach jazdy smigałem nią jak po**bany, wiec wszystko w porzadku z motocyklem tylko ze mną było nie okej. W testach jest podobnie, wsiada ktos z Hondy na Kawe i mowi o kurmac ale h*jowo i odwrotnie. A to nie h*jowo tylko inaczej. Poza tym ocena sportów pod względem np pozycja pasazera czy hamowanie z pasazerem nie ma sensu. Fabryki tego nie testują bo są to motocykle 1-o osobowe. R6 prawie wogole nie ma siedzenia z tyłu hehe. Zauważcie ze najwięcej punktów mają sportowo-turystyczne.

...chodzi mi o to, że zamieściłeś tylko ogónlne wyniki, a nie za co dane moto otrzymało xx punktów.

ks-rider: "Top test prowadzi od lat grupa kompetentnych redaktorow w sklad ktorej wchodzi np. Jürgen Fuchs. ( jezeli to nazwisko w ogole cos Ci mowi ). To tak jakby za 20 lat testy przeprowadzali zawodnicy ktorzy kiedys - znaczy dzisiaj jezdzili w moto GP a Twoj syn powiedzial, ze caly ten test olac mozna i nic z n iego nie wynika. To ze dzisiaj sa redaktorami najwiekszych europejskich czasopism ( Motorrad , PS i jeszcze pare innych ktore reprezentuje Motor Presse Stuttgart ) nie znaczy, ze nie maja pojecia. Po to sa ankiety i checklisty, kumasz ?"

...ja pierdziu, ale jestem zielony :smile:

• 5 lat później...

Jako nowy użytkownik na forum czytam od niedawna różne opracowania. Czy ktos mógłby sie ze mna podzielić właśnymi obserwacjami lub doświadczeniami na temat uzywalności i innych cech, kóre pomogły by mi podjąć decyzję czy BMW 1100 Rt (LT) czy Hondzia St 1100 Paneuropean? Z zestwieni podane co prawda dawno ale mylę, że aktualnego wynika, że obie maszynki mają podobne notowania.

Babinicz

Edytowane przez Babinicz

• 2 tygodnie później...

nie patrzeć się na rankingi,bo na co dzień to jest do niczego niepotrzebne.

A moglbys sie wypowiedziec w jakim celu takowy ranikng / Top Test wogole jest robiony ? Pwnie radakcja ma za duzo kasy a chlopaki ktorzy w niej pracuja, za duzo wolnego czasu.

:crossy:

Pewnie mają za dużo kasy i wolnego czasu ,jak pisałeś :biggrin: Patrząc na wszystkie rankingi to część maszyn nie ma racji bytu, a w rzeczywistości są to fajne sprzęty.Pamiętaj ,że te noty wystawiają też ludzie z różnymi gustami,dlatego w różnych np. czasopismach ,testach jest często duża rozbieżność.Moim zdaniem należy traktować je jedynie poglądowo. :rolleyes:

Pewnie mają za dużo kasy i wolnego czasu ,jak pisałeś :biggrin: Patrząc na wszystkie rankingi to część maszyn nie ma racji bytu, a w rzeczywistości są to fajne sprzęty.Pamiętaj ,że te noty wystawiają też ludzie z różnymi gustami,dlatego w różnych np. czasopismach ,testach jest często duża rozbieżność.Moim zdaniem należy traktować je jedynie poglądowo. :rolleyes:

Taaaaaaaa, tylko, ze te noty wystawiaja rowniez inzynierowie po rozebraniu silnika i wymierzeniu tolerancji fabrycznie nowego i ponownym wymierzeniu po 50 000 km. Pozatym sprzetu nie testuje jedna osoba a cala redakcja, ktora pozniej wystawia oceny. Tak wiec gusta wziete sa pod uwage a z regoly wszyscy sie nie myla. Rozumiem wiec, ze czyste cyferki na papierze to w/g Ciebie tez gusta, hmmmmm, niech i tak bedzie.

Noty wystawiane sa za wartosci zuzycia czesci i podzespolow, kumkasz roznice ? :icon_mrgreen:

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

Nie można aż tak podchodzić racjonalnie.Jak bym kupował ciężarówkę do pracy to cyferki jak najbardziej,a w przypadku motocykli(zabawek ;) ) bardziej liczy się pasja ,zauroczenie i charakter sprzęta.A co do samych testów, też występują rozbieżności.Rankingi mają nam tylko pomóc w wyborze,a nie być głównym kryterium.Właśnie oto mi chodziło :biggrin: Do zobaczenia na naszych polskich drogach,które nie spełniają żadnych norm :biggrin: :biggrin: :biggrin: :crossy: