viktor24 Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Witam,mój kuzyn kupił aprilię sprowadzoną z Francji. No ja wiedziałem, że Francuzi to bałaganiarze nie z tej Ziemi no ale... jak widać za dobrze ich do tej pory oceniałem. Motorek wygląda jakby miał nie 5 a 25 lat:( Instalacja jest dla mnie zagadką, gdyż po włączeniu zapłonu jedynie kierunki działają i kontrolka zapiętego luzu. Po próbie odpalenia rozrusznika słychać jedynie jego starter (elektro-magnez) i nic poza tym. Świateł brak, kontrolki ciśnienia oleju brak. Wszystkie przewody są podpięte, żarówki ok, akumulator sprawny na bank (dla pewności wyjąłem swój z bandyty, podpiąłem i nic). Czy ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej aprilii wyprodukowanej po 2001? pozdrawiamviktor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Wiec tak:po wlaczaniu zaplonu nie dzialaja krotkie ani dlugie swiatla, tylko przy wlaczonym silniku,tu nie ma kontrolki cisnienia oleju tylko kontrolka poziomu oleju w dozowniku,pyka pewnie przekaznik rozrusznika, moze sam rozrusznik jest zje*any.Odpala na pych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viktor24 Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Witam,jeszcze nie sprawdzałem, ale z tego co kuzyn mówił rozrusznik działał (przy zakupie:)). Co mnie trochę dziwi do akumulatora idą dwa przewody (normalnie czerwony- plus, niebieski - masa) ale jest jeszcze jeden (który wygląda jakby klema pękła i idzie właśnie do rozrusznika. Podpiąłem ten przewód (niestety bez zmian). Zaraz sprawdzę czy z popychu pójdzie...dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truwcio Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 tutaj masz parę przydatnych rzeczy które na pewno ci sie przydadzą a raczej koledze :buttrock: http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=carlos123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qReK Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Może jakieś przebicie? może bendix?, popchnij motor moze cos sie zablokowało i cały silnik stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viktor24 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Witam,sprawa się wyjaśniła. Rozkręciłem rozruszniki i... kabel zasilający zerwany, a szczotki to miazga. Jutro pójdę do fachowca to może uda się rozrusznik zregenerować za jakieś rozsądne pieniądze. dzięki wszystkim za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Ja do swojego rozrusznika kupilem szczotki od wiertarki za 5 zl :) i docialem odpowiednio :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qReK Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Mogą być również od odkurzacza (przetestowane) ew. Piła mechaniczna (na prąd :-) ) lub wiertarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viktor24 Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Witam,dzięki wszystkim za pomoc, w sobotę odpaliłem motorek bez najmniejszego problemu. Nie spodziewałem się, że taki mały silniczek może tak dynamicznie się sprawować. Mimo moich wcześniejszych obaw silnik - żyleta. Rozpędziłem tego małego potworka do 90 km/h przy wadze 80 kg. Kto by się spodziewał.pozdrawiam i jeszcze raz dziękiviktor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi