Gość Kigam Opublikowano 15 Października 2002 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2002 witam pytanie mam banalne przykrecalem oslone sprzeglowa do bloku silnika i pekla mi jedna z srub tak nieszczesliwie ze zostala na 2/3 dlugosci w bloku silnika czy ktos ma moze jakis zloty srodek na takie przypadki jak ja wydobyc czy tradycyjnie wiertelko o mniejszej srednicy i rozwiercamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysztof Opublikowano 15 Października 2002 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2002 Najlepszym sposobem na wykręcenie urwanych śrub i szpilek jest zastosowanie wykrętaków. Dla informacji tych którzy 1 raz o czymś takim słyszą to jest coś co z grubsza przypomina gwintownik tyle że nie dosć że lewoskrętrny to jeszcze stożkowy.Działa to tak: wiercisz w urwanej śrubie otwór - tak dużej śednicy jak się da. Wiadomo że jaka śruba taka dziura czyli powiedzmy w srubie M8 pewnie da się wywiercić otwór z 6 milimetrów. Głębokość nie musi być duża ot z 8 do 10 mm max. Zakładasz wykretak na uchwyt wprowadzasz w ten otwór. Pokrecająć w lewo wykretak wkręca się i blokuje wyciagająć ( wykręcająć) urwaną śrube. Czysto i sterylnie. Komplecik takich 3 sztuk w mojej okilicy kosztowal chyba z 10 zł. WARTO!!Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spawacz Opublikowano 16 Października 2002 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2002 Ja miałem trochę inny patent, ale to jak urwała mi się tylko główka śruby. Dospawałem kawałek ajzola (starego śrubokręta, albo coś podobnego) i odkręcałem, ale jak się urwała głębiej to pozostają tylko wykrętaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kigam Opublikowano 17 Października 2002 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2002 dzieki no i prosze zawsze sie czlowiek czegos nowego nauczy nie znalem patentu z wkretakami (tak sie zastanawiam sruba 6 dostane takie male i dlugie wkretaki no nic zaczynam poszukiwania) spawanie odpada chcialem to zrobic wlasnymi silami ale dzieki tez za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ManiekB Opublikowano 12 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2003 Uważaj z pracą z wykrętakami te tanie potrafią się urywać a na dodatek podczas wkręcania w wywiercony otwó rozpychają go zwiększając średnicę urwanej śruby i jeszcze bardziej ją zaklinowują Pozdrawiam Bącek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek1 Opublikowano 13 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2003 No właśnie, miałem przypadek że wykrętam sie urwał, a rozwiercić w nim otwór wiertłem nie udało mi sie, pozostało dospawanie śrubokręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 17 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2003 w Świecie Motocykli jest opis pt. chyba dobrze pamiętam "Zerwana Śruba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 19 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2003 W ostateczności zostaje elektro-drążarka i po problemie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 19 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2003 W ostateczności zostaje elektro-drążarka i po problemie :)jeśli ktoś oczywiście ma taki sprzęcik w domu :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 19 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2003 Przed zastosowaniem wykretaka polecam jeszcze uzycie czegos z rodzaju "penetrant lubricant" czyli np WD40, Zebra Wurth,itp w aerozolu.Nie zaszkodzi a przy wykrecaniu jednak troche luzuje i smaruje zapieczone elementy Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2003 Przed zastosowaniem wykretaka polecam jeszcze uzycie czegos z rodzaju "penetrant lubricant" czyli np WD40, Zebra Wurth,itp w aerozolu.Nie zaszkodzi a przy wykrecaniu jednak troche luzuje i smaruje zapieczone elementyBardzo słuszna uwaga tech preparatów proponuje równierz użyć przed przystąpiniem do odkręcania może pójdzie lęej i się nie zerwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi