Olsen Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Pamiętam, że swego czasu było na forum (w tym dziale) sporo na temat wynajmu jednośladów za granicą. Bodajże Dominik opisywał swoje perypetie na Krecie.A czy ktoś z Was może wypożyczał motorower lub motocykl w Tajlandii? Jeżeli tak, to czy wymagano od Was okazania jakiegokolwiek dokumentu uprawniającego do kierowania pojazdami? Przeglądam różne przewodniki oraz strony internetowe i jedne źródła podają, że - zwłaszcza w miejscowościach wypoczynkowych - prawa jazdy wymagają głównie przy wypożyczaniu samochodu, a inne - że czasem mogą pytać o jakiś inny dokument (niż stwierdzający tożsamość) także w przypadku wypożyczania jednośladu. Zastanawiam się, czy na wszelki wypadek nie wyrobić sobie na tę okazję międzynarodowego prawa jazdy (moje stare jest już nieaktualne). Kiedyś dostawało się taką książeczkę w kilku językach, ważną przez 3 lata - myślę, że dzisiaj jest podobnie (dowiem się w wydziale komunikacji). Interesuje mnie również kwestia ubezpieczenia komunikacyjnego, a słyszałem i czytałem, że z tym różnie bywa, zwłaszcza w podrzędnych wypożyczalniach. Pamiętam, że kiedyś jakaś kobieta opisywała na łamach "Świata Motocykli" swoje przygody związane z wypożyczaniem motocykla w Azji południowo-wschodniej, może dotrę do tego artykułu, tylko musiałbym przekopać się przez stertę gazet sięgającą niemal sufitu.Będę wdzięczny za wszelkie ewentualne uwagi. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrK Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Witam, Dwa lata temu byłem na wyspie Lanta (znacznie miej zatłoczona i komercyjna od Phuketu i Phi Phi). Ilość wypożyczalni jest więcej niż wystarczająca. Ja wynająłem skuterek w jakieś agencji turystycznej. Koszt z ubezpieczeniem 30 PLN za dzień. Widziałem wypożyczalnie ze stawkami 50% niższymi.Miałem spisaną klasyczną umowę wynajmu po angielsku.Ze złodziejami nie ma tam problemu, gleby żadnej nie zaliczyłem. Skuter oddałem wykąpany całkowicie w błocie, nawet nie usiłowali sprawdzać czy nic mu nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Witam, Dwa lata temu byłem na wyspie Lanta (znacznie miej zatłoczona i komercyjna od Phuketu i Phi Phi). Ilość wypożyczalni jest więcej niż wystarczająca. Ja wynająłem skuterek w jakieś agencji turystycznej. Koszt z ubezpieczeniem 30 PLN za dzień. Widziałem wypożyczalnie ze stawkami 50% niższymi.Miałem spisaną klasyczną umowę wynajmu po angielsku.Ze złodziejami nie ma tam problemu, gleby żadnej nie zaliczyłem. Skuter oddałem wykąpany całkowicie w błocie, nawet nie usiłowali sprawdzać czy nic mu nie jest.Witam i dziękuję za odpowiedź. A czy wymagali od Ciebie okazania/zdeponowania jakichś dokumentów: paszportu, (międzynarodowego) prawa jazdy itp.? I czy musiałeś zostawić jakąś kaucję? PozdrawiamOlsen PS O jakiej porze roku byłeś? Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrK Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Witam, Tylko Prawo Jazdy (polskie) i pewnie nr karty.Byłem w listopadzie. Sezon jest tam od listopada do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Sezon jest tam od listopada do kwietnia.No, ja też będę celował w porę chłodną.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Olsen Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudee Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 olsen daj znac kiedy bedziesz w tamtych stronach .. ja w pazdzierniku przeprowadzam sie do hong kongu wiec moze sie tez do tajlandi wybiore jakbys chcial pojezdzic ... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 olsen daj znac kiedy bedziesz w tamtych stronach .. ja w pazdzierniku przeprowadzam sie do hong kongu wiec moze sie tez do tajlandi wybiore jakbys chcial pojezdzic ... pozdroJa w październiku przeprowadzam się do Japonii (na Kyūshū), a do Tajlandii najchętniej wybrałbym się koło Nowego Roku (może nawet wcześniej), chociaż pewnie łatwiej będzie mi się wyrwać w marcu (będę miał więcej wolnego czasu - wakacje wiosenne), jednak boję się, że wtedy może już być niemiłosiernie gorąco. Ale cóż, twardym trzeba być. :) A Hongkong też chętnie odwiedzę.PozdrawiamOlsen Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi