Skocz do zawartości

MOTO Z USA

qdlaty2004
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja i kumpel (w sumie 3 motocykle) sprowadzałem z USA za pośrednictwem kolesia, który się tym zajmuje, a znalazłem namiar do niego na Allegro szukając motocykl. Gość licytuje motocykle uszkodzone na jakiś aukcjach, jak wygra i ma zainteresowanego w Polsce, przesyła zdjęcia uszkodzeń wraz z ostateczną ceną już naprawionego i jak się delikwent decyduje, sprowadza go już bezpośrednio na niego.

Jak już pisałem wzięliśmy już przez niego 3 motocykle i wtopy nie było.

Ceny ma naprawdę dobre, a zajmuje się sprowadzaniem samych świeżych sprzętów (od 2005 roku)

z tymi sprzętami to także jest różnie

na dokumentach musi być uszkodzony bo inaczej

22 % vatu + 6 % cła w gdyni do zapłaty według taryfikatora

a nie to co jest wpisane na umowie

No to jak to jest ze jak chcesz kupic okazje i szukasz taniego motocykla to Ci moga zakwestionowac kwote z umowy/faktury ???

Chyba jak sobie szukam pol roku taniego motocykla, znajduje go i kupuje a tu zonk ??? Prosze uprzejmie doplacic jeszcze kilka tysiecy ??? :icon_razz:

Na podstawie czego ???? Jakiego taryfikatora ??? Skoro taka cena byla w USA i za taka kupilem !!!

z tej firmy

http://www.shipsmartusa.com/

krzyknęli mi 350$ za przywóz do gdyni

A mi jeszcze, skubancy, nie odpisali !!! :P

Chyba jeszcze raz napisze i jakas zjebke im dam :)

Edytowane przez majkelpl

ISRA: 27062
SREU: 614

No to jak to jest ze jak chcesz kupic okazje i szukasz taniego motocykla to Ci moga zakwestionowac kwote z umowy/faktury ???

Chyba jak sobie szukam pol roku taniego motocykla, znajduje go i kupuje a tu zonk ??? Prosze uprzejmie doplacic jeszcze kilka tysiecy ??? :)

Na podstawie czego ???? Jakiego taryfikatora ??? Skoro taka cena byla w USA i za taka kupilem !!!

Już coś takiego w Polsce obowiązywało - w przypadku importu samochodów. Cło było naliczane nie od faktury tylko odwartości rynkowej. Podobnie jest teraz przy płaceniu haraczu do skarbówki gdy chcemy zarejestrować nowo kupiony pojazd. Cenę na umowie mozesz mieć jaką chcesz a i tak naliczą podatek od wartości książkowej. Podstawy prawnej nie znam ale tak jest i koniec.

Należności naliczane do cła i podatku są od wartości podanej na fakturze, w razie wątpliwości co do ceny UC wysyła pismo do sprzedającego, którym to sprzedający może podetrzeć sobie 4 litery.

Nie znam przypadku żeby ktoś odpowiedział.

Tyle na lepsze zmieniło się po wejściu do UE, ale tylko przed Urzędem Celnym.

Skarbówka czy ubezpieczyciele dalej stosują komunistyczne tabelki napisane przez nieżyciowych ludzi.

Czyli albo sie uda albo nie ????

Mozesz sie cieszyc ze kupiles taniego sprzeta a tu: NIESPODZIANKA !!!!! :)

Co za ku*** kraj !!! :wink:

majkelpl ku*******nie ku********przeciez Ty mieszkasz w Uk wiec o so chodzi :flesje:

Sprowadzaj do uk i nie czepiaj sie kraju ktory Cie wykarmil :smile: :smile:

Czepiam sie bo wiekszosc sprowadza do Polski a nie mam zamiaru jakiemus debilowi celnikowi placic frycowego bo mu cena wydaje sie za niska. :icon_razz:

Jak pytalem czy wystawia list przewozowy i ja z tym listem pojade do UK i tam zaplace wszystkie oplaty to mowia ze nie bawia sie w takie cus. Do Polski i koniec. Tam odbieram i place wszystko.

Teraz zadalem pytanie czy nie moga od razu paczki skierowac do UK. Tam place od ceny na fakturze a na niej moze byc nawet i 100$ :icon_exclaim: :icon_razz:

Czekam na odpowiedz. :icon_razz:

Edytowane przez majkelpl

ISRA: 27062
SREU: 614

Czepiam sie bo wiekszosc sprowadza do Polski a nie mam zamiaru jakiemus debilowi celnikowi placic frycowego bo mu cena wydaje sie za niska. :(

Jak pytalem czy wystawia list przewozowy i ja z tym listem pojade do UK i tam zaplace wszystkie oplaty to mowia ze nie bawia sie w takie cus. Do Polski i koniec. Tam odbieram i place wszystko.

Teraz zadalem pytanie czy nie moga od razu paczki skierowac do UK. Tam place od ceny na fakturze a na niej moze byc nawet i 100$ :icon_rolleyes: :flesje:

Czekam na odpowiedz. :(

Nie płacisz celnikowi , to po piewsze, po drugie napisałem jak są naliczane należności celne, mało widoczne, mam pogrubić?

Po trzecie to u polskiego importera nie załatwisz frachtu do UK, z prostego , banalnego a nawet dziecinnie prostego powodu. Bo to polski importer.

Poszujkaj brytyjskiego importera będzie dostarczone do UK i na 100% nie będzie chciał wykonać odwrotnej operacji, czyli wysyłać do Polski.

Rozformowywanie kontenera to nie jest prosta sprawa, a trzeba bo w kontenerze jest parę sztuk maszyn i wiele innej drobnicy.

A co do listu przewozowego to może poprostu chociaż innym nie mieszaj, bo nie tak się on nazywa, ani nie można na podstawie tego nic zdziałać przed UC w całej UE.