Skocz do zawartości

Zakup moto na firme i odliczenie WAT

Leszek45
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Chce kupić moto na firme i odliczyć wat / część/.Oficjalnie wiem ,że można, tak mowią przepisy i np. dilerzy. Ale słyszałem też ,że w razie kontroli co niektórzy urzędnicy kwestionują potrzebe zakupu moto na firme i odliczenie podatku wat.Nie wiem ile w tym prawdy.Wiecie że skarbowcy to" państwo w państwie ".Teoretycznie mam taką możliwość ponieważ prowadze działalność handlową w terenie i zamówienia od klientów moge zbierać np. na motocyklu.Napiszcie jak to w waszym przypadku było i czy spotkaliście się z jakimiś problemami w takim wypadku. Pozdrawiam.

Moja mam wzięła moje moto na firmę tylko, że:

- moto było kupione w salonie w Niemczech na fakturę

- w US powiedziano, że zarejestruję moto tylko bez możliwości odliczenia VAT

- księgowa powiedziała, że jednak można odliczyć VAT

- ogólnie jeden wielki cyrk :)

W przepisach owszem tak jest, że możesz odliczyć VAT, bo jest to pojazd mechaniczny... W praktyce bywa różnie :biggrin:

Fakt z tymi kontrolami masz rację i przez to moja mam sprzedaje moto tzn. przejerestrowuje na mnie w przyszłym roku :P

Moja mama ma sklep wielobranżowy, więc trochę to śmiesznie wygląda, że ma moto na firmę :lalag:

Niestety inaczej nie mogłem kupić moto w Niemczech niż na firmę, bo naliczyliby mi tam VAT...

nie wiem jak pozostali, ja nie mam zamiaru powtarzać: wszystkie wiadomości na temat rozliczenia motocykla w firmie są w archiwum. warto poszukać i przeczytać: bo jak się postarasz, to odliczysz cały vat i jeszcze ten od paliwa...

natomiast co do kontroli: mnie jeszcze nie sprawdzali. natomiast słyszałem kilka lat temu o takim przypadku na prm - wtedy wystarczyło potwierdzenie od kilku klientów, że właściciel firmy faktycznie przyjeżdżał do nich służbowo motocyklem. sam sporadycznie również tak się do klientów przemieszczam, żeby w razie czego móc zdobyć "podkładkę" do wytłumaczenia

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

nie ma problemu z odliczeniem vat (lub czesci vatu w zaleznosci od ceny motocykla) od faktury zakupu,

problem jest natomiast z odliczeniem vatu z paliwa z takiego motocykla.

Jesli chodzi o paliwo i vat, popros o interpretacje przepisu swoj urzad skarbowy z ktorym sie rozliczasz - czeka sie na to do miesiaca - a z doswiadczenia wiem, ze rozne skarbowki roznie interpretuja ten przepis.

I bedziesz mial czarne na bialym czy mozesz z paliwa odliczac czy nie - zapobiegnie to ewentualnym karom idacym w tysiace zlotych.

W moim przypadku przepis zinterpretowali niestety negatywnie dla mnie - nie moge z paliwa odliczac vatu.

Edytowane przez Chri$

Gość komandosek

kolega Chris bardzo madrze radzi, najlepiej spytaj się swój urząd aby póżniej uniknąć problemów. Kontrolerzy z US mają prowizję od wyrzuconego podatku vat tak więc zakwestionują co tylko się da.

I bedziesz mial czarne na bialym czy mozesz z paliwa odliczac czy nie - zapobiegnie to ewentualnym karom idacym w tysiace zlotych.

a wiążące interpretacje jeszcze obowiązują?

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]