Leszek45 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam . Chce kupić moto na firme i odliczyć wat / część/.Oficjalnie wiem ,że można, tak mowią przepisy i np. dilerzy. Ale słyszałem też ,że w razie kontroli co niektórzy urzędnicy kwestionują potrzebe zakupu moto na firme i odliczenie podatku wat.Nie wiem ile w tym prawdy.Wiecie że skarbowcy to" państwo w państwie ".Teoretycznie mam taką możliwość ponieważ prowadze działalność handlową w terenie i zamówienia od klientów moge zbierać np. na motocyklu.Napiszcie jak to w waszym przypadku było i czy spotkaliście się z jakimiś problemami w takim wypadku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart3z Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Moja mam wzięła moje moto na firmę tylko, że: - moto było kupione w salonie w Niemczech na fakturę- w US powiedziano, że zarejestruję moto tylko bez możliwości odliczenia VAT- księgowa powiedziała, że jednak można odliczyć VAT- ogólnie jeden wielki cyrk :) W przepisach owszem tak jest, że możesz odliczyć VAT, bo jest to pojazd mechaniczny... W praktyce bywa różnie :biggrin: Fakt z tymi kontrolami masz rację i przez to moja mam sprzedaje moto tzn. przejerestrowuje na mnie w przyszłym roku :P Moja mama ma sklep wielobranżowy, więc trochę to śmiesznie wygląda, że ma moto na firmę :lalag: Niestety inaczej nie mogłem kupić moto w Niemczech niż na firmę, bo naliczyliby mi tam VAT... Cytuj https://www.bikepics.com/members/Bart3z/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 nie wiem jak pozostali, ja nie mam zamiaru powtarzać: wszystkie wiadomości na temat rozliczenia motocykla w firmie są w archiwum. warto poszukać i przeczytać: bo jak się postarasz, to odliczysz cały vat i jeszcze ten od paliwa...natomiast co do kontroli: mnie jeszcze nie sprawdzali. natomiast słyszałem kilka lat temu o takim przypadku na prm - wtedy wystarczyło potwierdzenie od kilku klientów, że właściciel firmy faktycznie przyjeżdżał do nich służbowo motocyklem. sam sporadycznie również tak się do klientów przemieszczam, żeby w razie czego móc zdobyć "podkładkę" do wytłumaczeniajsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chri$ Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) nie ma problemu z odliczeniem vat (lub czesci vatu w zaleznosci od ceny motocykla) od faktury zakupu,problem jest natomiast z odliczeniem vatu z paliwa z takiego motocykla. Jesli chodzi o paliwo i vat, popros o interpretacje przepisu swoj urzad skarbowy z ktorym sie rozliczasz - czeka sie na to do miesiaca - a z doswiadczenia wiem, ze rozne skarbowki roznie interpretuja ten przepis.I bedziesz mial czarne na bialym czy mozesz z paliwa odliczac czy nie - zapobiegnie to ewentualnym karom idacym w tysiace zlotych. W moim przypadku przepis zinterpretowali niestety negatywnie dla mnie - nie moge z paliwa odliczac vatu. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Chri$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 kolega Chris bardzo madrze radzi, najlepiej spytaj się swój urząd aby póżniej uniknąć problemów. Kontrolerzy z US mają prowizję od wyrzuconego podatku vat tak więc zakwestionują co tylko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 I bedziesz mial czarne na bialym czy mozesz z paliwa odliczac czy nie - zapobiegnie to ewentualnym karom idacym w tysiace zlotych. a wiążące interpretacje jeszcze obowiązują?jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi