wojtek425 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Kleżanki, Koledzy, Dorwałem byłem ostatnio klakson do mojego Awoka, ale niestety po podłączeniu do zasilaczyka 6V nie zatrąbił . Rozkręciłem drania, zlutowałem co się tam urwało, podłączyłem i niestety usłyszałem tylko buczenie. odkręciłem śrubkę reg. do oporu, i co pół obrotu, dokręcając sprawdzałem efekt. Niestety nic oprócz buczenia. Styki przerywacza (nie wiem czy to dobre określenie) sa pokryte białym nalotem. Co zalecacie? Nie mam pojęcia jak stroi się takie klaksony... co jeszcze może być walnięte? jednym z elementów elektrycznych jest chyba kondensator , może to on się zepsuł? mieliście może podobny problem? Miłego wieczoruWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 na poczatek wyczysc styki.... mozliwe ze styki sa bardzo przytarte i nalezy ponieść spłupek mebrany wuyciagajac jedna z podkładek dystansowych, mozliwe jest tez ze klakson potrzebuje większego amperazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2007 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Cześć !!Sygnał to zwykły elektromagnes, prąd płynie to przyciąga kotwicę i rozwiera styki, jak rozewrze to kotwica wraca i zwiera styki. Jak widzisz sprawa najważniejsza to super czyste styki, czyli papier 500 i na lusterko, a następnie regulacja szczeliny kotwicy im mniejsza tym ton wyższy , moc to cewka -fabryczna. Kondensator -żeby styki nie iskrzyły. No i czyściutko w środku , to będzie długo trąbił.Życzę sukcesów, pozdrawiam.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi