Pacher Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 padł mi uszczelniacz na wale i muszę go wymienić, rozebrałem silnik ale nie mogę odkręcić nakrętki z wału, jest nieźle dowalona, nie wiem jak zablokować wał żeby się nie kręcił boje się wkładać coś pomiędzy kosz sprzęgłowy a ten tryb, no i nie wiem czy przypadkiem nie ma tam lewego gwintu bo nie widać żadnego ze zwojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witson Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 jest lewy gwint, włoż tam pięciogroszówke i próbuj odkrecić, ale później jak będziesz składał to złóż na preparat do zabezpieczania gwintów nie wiadomo czy ktoś tego nie złożył na jakiś klej, bo częstą usterką w KTM jest to że gdy popuści ta nakrętka to tryb zerwie klin i będzie sie obracał na wałku, także jak nie pójdzie kluczem to podgrzej to do temp około 200stopni i wtedy próbuj jeszcze raz, - w moim KTM tak jest więc podejrzewam że w twoim pewnie też, ja złożyłem to później na klej do połączeń osiowych - taki jak np gdy osadza sie tuleje w cylindrze i jak na razie wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek79 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 jest lewy gwint, włoż tam pięciogroszówke i próbuj odkrecić, ale później jak będziesz składał to złóż na preparat do zabezpieczania gwintów Na pięciogroszówce to kiedyś ukruszył mi się kawałek zęba od zębatki na wale więc nie polecam tego sposobu. Lepszym i pewniejszym sposobem jest kawałek szmaty wsadzić w te tryby :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacher Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ok, właśnie skąbinowałem spawarke do plastiku i ide podgrzac i próbuje odkręcać :buttrock: dzięki za pomoc, simmeringi myślę że gdzieś dokupupie na wymiar, tylko nie wiem jak z łożyskami czy szukać jakiś najlepszych co będą mieli w moim małym miasteczku czy muszę być jakieś super kateema? a jak je wkładać to chyba też na jakiś klej, ale chyba inny niż do gwintów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ok, właśnie skąbinowałem spawarke do plastiku i ide podgrzac i próbuje odkręcać :notworthy: dzięki za pomoc, simmeringi myślę że gdzieś dokupupie na wymiar, tylko nie wiem jak z łożyskami czy szukać jakiś najlepszych co będą mieli w moim małym miasteczku czy muszę być jakieś super kateema? a jak je wkładać to chyba też na jakiś klej, ale chyba inny niż do gwintów? łożyska na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witson Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Loctite 648 - Zastosowanie:Służy do klejenia pasowanych części cylindrycznych, szczególnie tam, gdzie wymagana jest wytrzymałość w podwyższonych temperaturach. Aplikacje obejmują mocowanie kół zębatych i zębatek na wałkach przekładni i rotorów silników elektrycznych. Ja złożyłem na to i chodzi jak należy a był niezły rozpizdziel :notworthy: Są jeszcze kleje mniej wytrzymałe poczytaj sobie tytuj http://www.loctite-kleje.pl/ na pewno coś znajdziesz - łożyska też można na nie osadzić w obudowach itd itp ale później ciężko chyba wyjąć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Loctite 648 - Zastosowanie:Służy do klejenia pasowanych części cylindrycznych, szczególnie tam, gdzie wymagana jest wytrzymałość w podwyższonych temperaturach. Aplikacje obejmują mocowanie kół zębatych i zębatek na wałkach przekładni i rotorów silników elektrycznych. Ja złożyłem na to i chodzi jak należy a był niezły rozpizdziel :) Są jeszcze kleje mniej wytrzymałe poczytaj sobie tytuj http://www.loctite-kleje.pl/ na pewno coś znajdziesz - łożyska też można na nie osadzić w obudowach itd itp ale później ciężko chyba wyjąć :banghead: Stosuje sie to do silników z uszkodzonymi karterami (gniazdami łożysk) i np. montażu tulei cylindrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacher Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 dzisiaj widziałem, właśnie taki specjalny do łożysk ale zobaczy czy będzie potrzebne, hmm teraz mam problem bo nie wiem gdzie mogę dostać uszczelniacze na wał, bo myślałem że to takie ala MZ, a tu niezły wymysł jest, czy tylko jakiś serwis czy gdzieś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi