magneto Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 witam. mam maly problem. mianowicie, w czwartek wybieram sie w trase moto- do pokonania mam 700km motorowerem(80/50) zawsze jezdzilem z kompletem dokumentow, czyli dowod, oc, legitymacja szkolna i karta motorowerowa. problem zaczyna sie tu, ze nie posiadam przy sobie teraz legitymacji szkolnej. zostala 100 km od domu w strone przeciwna do kierunku mojej drogi. czy w razie kontroli policjant koniecznie musi sprawdzic legitymacje szkolna,jako dowod tozsamosci? w przypadku kierowcy motocykla/samochodu wystarczy przeciez tylko dowodzik i prawo jazdy... tak w ogole to katry rowerowe/motorowerowe sa gdzies w jakims systemie umowliwiajacym sprawdzenie??? czekam na odpowiedzi, pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Nie wystarczy ze masz karte motorowerową i papiery do sprzęta. A co do kart motorowerowych i rowerowych to nie ma tego w zadnej bazie danych. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 karta motorowerowa ze zdjęciem? jeśli tak, to legitka moim zdaniem nie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 karta ze zdjeciem, stepelkiem szkoly, ktora ja wystawila i takie tam pierdoly. tak wiec generalnie chodzi czy moze ona byc uznana jako "dowod tozsamosci..."? pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Moze. Fakt ze nie ma tam numeru pesel, imienia matki czy ojca, ale to juz w razie czego policjantowi poda ktoś kto bedzie Cie sprawdzał w komendzie. A tak na marginesie Ty nie musisz posiadac przy sobie dokumentu potwierdzającego Twoją tożsamosc (np. kiedy idziesz ulicą), a jeśli jedziesz pojadem to zakładam ze masz prawo jazdy albo karte motorowerową więc chcąc czy nie chcąc posiadasz taki dokument. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 no tak. posiadam przy sobie karte motorowerowa i to wszystkojesli chodzi o moje dane. na legitymacji szkolnej i tak nie ma imion rodzicow i numeru pesel. pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajky Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Myślę, ze wszystkie wątpliwości rozwieją na najbliższym komisariacie. Przedstawiasz sprawę, pokazujesz papierki i znasz odpowiedz na 100% pewną :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olorol Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Może weź jakiś inny dokument np paszport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ale po co mu inny dokument ???? Nie rozumiecie ze nie trzeba nigdy posiadac przy sobie żadnego dokumentu potwierdzającego tożsamość, zaden przepis nie nakłada takiego obowiązku. Teraz rozumiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olorol Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 taaaaaaaak :banghead: Teraz już wszystko wiemy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Wyobraźmy sobie siedemnastolatka, który po zakończeniu gimnazjum nie zdecydował sie podjąć dalszej edukacji i w zw. z tym nie posiada legitymacji szkolnej ani paszportu czy dowodu tymczasowego. Z tego powodu nie może sie legitymować tymi dokumentami i teoretycznie jeśli do kierowania motorowerem jest potrzebne cokolwiek oprócz karty to nie może go prowadzić. Jest to oczywiście absurdem i na tej podstawie uważam, że sama karta wystarczy. Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez marcpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 czy w razie kontroli policjant koniecznie musi sprawdzic legitymacje szkolna,jako dowod tozsamosci? w przypadku kierowcy motocykla/samochodu wystarczy przeciez tylko dowodzik i prawo jazdy... Kontroli już trochę miałem, ale dowodu chyba nigdy mi nie sprawdzali... dowód tożsamości? Może i jest taki wymóg, ale nawet jeżeli, to średnio egzekwowany. Poza tym prawo jazdy samo w sobie jest dokumentem przecież nie mniej ważnym chyba.Tak czy tak, w praktyce nie ma się czego obawiać. Od niepełnoletniego pieniędzy na wódkę i tak nie będą wyciągać raczej :) pozdro i udanej przejażdżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Chodziło mi o dowodzik rejestracyjny...:P a dzieki dzieki, wlasnie pora wszamac sniadanie i w droge. pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi