pienio Posted August 4, 2007 Share Posted August 4, 2007 Czesc Problem jest tego typu ze jak ja odpale to wchodzi na najwyzsze obroty (jak bym mial na ful;a manetke gazu odkrecona)ze sie az srobki same odkrecaja na kierownicy.Serio jak ja odpale to wchodzi na maksymalne obroty i ja musze kluczykiem wylaczac(bo mi jej szkoda tak krzyczy).Przyczyna jest z pewnie to ze niedawno silnik wyciagalem i wszystkie linki, kabelki ,duperelki rozregulowalem.Gaznik tez rozkrecalem. Bardzo mnie cieszy ze poskrecalem silnik dobrze( dzien przed jej odpaleniem zrezygnowalem z ubezpieczenia od ognia) ale musze ja teraz wyregulowac. Jak by mi ktos podpowiedzial ktora linka odpowiada za co(szczegolnie w te dochodzace do gaznika) i ktora miala by wplyw na to co mi sie z moja kochana dzieje. Dzieki wielkie za info pozdro PS.moze e Rave tez?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kover Posted August 4, 2007 Share Posted August 4, 2007 Może łapie lewe powietrze i dlatego sie wkreca na takie wysokie obroty ?? Jeśli to linką to chyba jedynie tą od gazu :icon_twisted: (ta która idzie od manetki do gaźnika) :icon_mrgreen: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikus91 Posted August 4, 2007 Share Posted August 4, 2007 zobacz czy wsadziles dobrze przepustnice czy nie jest otwarta na maxa.najlepiej sciagnij gume filtra powietrza zobacz od tylu w gaznik czy przepustnica jest zamknieta albo sprawdz palcem;] jesli jest zamknieta to sprawdz czy nie wypadl simering od strony magneta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cubix Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 miałem podobny problem okazało się, ze przepustnica była źle wsunięta w gaźnikpozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamsel Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 Jeśli masz filtr paliwa to go wywal, wyreguluj gaźnik i sprawdź czy ci sie linka nie zacięła gdzieś. Ja miałem tak w pegaso 125 z rotaxen 123 to przrz głupi filtr paliwa wchodził na obroty. pozdr Quote motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pienio Posted August 5, 2007 Author Share Posted August 5, 2007 Dzieki za info Jutro bede mial czas zeby tam zagladnac.Tak przy okazji co to sa 'simeringi'? A czyli mowicie ze powietrze inne niz z filtra moze sie do gaznika dostawac.obczaje dziekipozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamsel Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 simeringi to taki rodzaj uszczelniaczy :P Quote motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pienio Posted August 5, 2007 Author Share Posted August 5, 2007 czesctak okazalo sie ze to byla przepustnica zle wsunieta. dobra motor odpalil( od kopa nawet :banghead: ) ale mam inne problemy z nim w czym jeden jest zasadniczy:-paliwo mi wycieka od spodu gaznika jak jest kranik otwarty i silnik nie pracuje-jechalem na nim kiedy sie poprostu przy okolo 40 km/h zgasl i go juz nie moglem odpalic kiedy go kupilem pojawil sie dokladnie ten sam problem co teraz i zaczalem niepotrzebnie rozkrecac silnik, starcilem nad nim z miesiac i jestem znow w punkcie wyjscia chlopaki prosba , dajcie wskazowki :banghead: dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cubix Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 Skoro z gaźnika się wylewa benzyna- jest źle wyregulowany. Sprawdź czy przepustnica jest na odpowiednim poziomie, ew. czy komora pływakowa (to denko od spodu gaźnika) jest dobrze przykręcona. Przydałoby wyczyścić gaźnik (przedmuchać kompresorem i dokręcić dysze) A motocykl podczas jazdy miał prawo zgasnąć. Przez zbyt dużą ilość dostarczanego paliwa (co objawiało się również jego wyciekaniem z gaźnika) po prostu się zalał. Wykręć świecę i sprawdź w jakim jest kolorze (i podaj go tu) . oczyść ją i spróbuj odpalić.jeśli coś źle mówię-starsi koledzy poprawcie mnie!pozdro :banghead: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikus91 Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 sprawdz na innej swiecy, popukaj drewienkiem w gaznik moze plywak sie zacial, jesli da rade regulowac plywak to wyreguluj go, a moze poprostu uszczelka w gazniku ci puszcza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pienio Posted August 7, 2007 Author Share Posted August 7, 2007 siemanko dobra z tym juz dalem rade.Rozkrecilem gaznik i okazalo sie z ze plywak nie domykal zaworka i dlatego sie tam wlewalo paliwo i gaznik sie przelewal. dobra zkrecilem ipieknie na kopa odplalil.zgasl bo niewyregulowany wiec poszedlem obczajac jak go wyregulowac.zaczalem rubkami krecic tak jak tu http://ataman.junak.net/naprawa/137.html pisza i chcialem go dopalic a tu nic.ani pchanie ani kopanie. to odkrecilem zeby sprawdzic swiece i swieca byla schlastana olejem. chyba moze olej tam sie znalesc, czy nie? moze to jeszcze ze smarownia jak skladalem tlok z cylindrem. prad mnie pokopal jak kopnolem i iskra jest takze git(oczywiscie jak swiece z oleju przeczyscilem) czy to wlasnie jest to co sie nazywa zalniem swiecy??i czemu to nastapilo powiem wam ze juz z tym moto wymiekamod miesiaca tylko przy nim robie.a odkad kupilem zrobilem moze z 10 km :biggrin: chlopaki dajcie kody co ja moge z nim zrobic pozdrodzieki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cubix Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 e tam nie pękaj :buttrock: już jesteś bardzo blisko, jak zrobisz to będzie elegancki motorteraz musisz się skupić na gaźniku i ew. świecy. Wiadomo już, że te elementy wymagają uwagi.tak jak pisałeś świeca była zalana. Upewnij się, że masz wsadzoną taką świecę jaką zaleca producent. I zajmij się regulowaniem gaźnika. Jeśli sobie nie radzisz, możesz podjechać do warsztatu. puki co możesz zastosować pewną sztuczkę. odkręć świecę i przez otwór w głowicy wlej (najlepiej wstrzyknij strzykawką ) benzynę. spróbuj odpalić. jeśli odpali i pochodzi dłużej niż powiedzmy 2 sekundy to zakręć kranik. Jeśli motor wypali całą benzynę z rurki i gaźnika bez problemu to musisz się skupić na gaźniku.pozdro. poprawcie mnie jeśli źle piszę ! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts