Skocz do zawartości

Posiadacze motocykli Royal Star łączcie się

maly
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marsinus

tomatos musisz szukać części z rozbitka bo wszędzie sprzedają samą pleksę. Z okuciami jest problem. Chyba, że jakiś zręczny blacharz albo kowal wyklepie Ci coś na wzór oryginału.

Edytowane przez Marsinus

Pal to licho, jestem skłonny ściągnąć ze stanów z tych sklepów co podawałem te 400-500$ jestem skłonny wysupłać, problem jest w tym, żeby kupić to co potrzeba.

Dzwoniłem nawet do salonu Yamahy w w-wie i dowiedziałem się, że mimo że w katalogu mają szyby (same)

http://www.yamaha-motor.eu/pl/accessories/index.aspx?productCode=XVZ1300A&redirect=false

to tak naprawdę nie ma nic,

Miła pani po podaniu jej poszczególnych nr katalogowych informowała że: brak, brak ,nie ma, nie ma szans :)

Szyba kompletna STR-4NL03-10-00 kosztował, ostatnio ok 2300zł,

MOUNTING HARDWARE STR-4NL03-40-00ok 680 zł

Braki podobno spowodowane są tym, że motocykl jest przeznaczony na rynek amerykański i program obsługujący części nie ma możliwości zamówienia tych części z magazynów (wyrzuca brak magazynowy)

PANOWIE PILNE PYTANIE DLA ZIELONEGO PRZY TYM MOTOCYKLU A NIE CHCE GO ROZKRĘCAĆ

DO MODELU XVZ 1200 venturki

gdzie sie dolewa olej xD hehe ?????

jakieś zdjecie ? jakaś pomoc sie znajdzie?

2743767 gg lub [email protected]

BARDZO PROSZĘ O POMOC dla zielonego o tym motocyklu... dzieki :)

• 2 tygodnie później...
Gość Marsinus
  • 2 miesiące temu...

Witam.

Proszę o poradę jaki olej wlać do mojej royalki ,czy motul ester 5100 10W40 jest odpowiedni?przebieg to ok.46 tyś mil i znajomi twierdzą że należy już wlać gęstszy.

a tak na marginesie czy wybiera się ktoś na zlot do Bukowiny Tatrzańskiej 20-22 lipca?

Gość Marsinus
GX - ROYAL STAR * ja mam podobny przebieg i za poradą doktora z niniejszego forum wlałem mineralny Yamalube 20W50 (http://www.olej-yamalube.pl/sklep/p486,yamalube-20w-50-mineralny-4-m-4-litr.html) taniej o 9pln za litr niż w serwisie, na życzenie dobiorą filterek w cenie jakieś 25 pln. Ponoć można jeszcze przy tym przebiegu lać półsyntetyk, ale, że motocykl mam prosto z łusa, a tam raczej hołdują minerałom więc wlałem mineralny i jestem zadowolony no i niunia chyba też. Filterek kupiłem KN-303 na allegro z końcówką na normalny klucz.

Różne są opinie i musisz sam zdecydować. Ja za radą innego speca jako pierwszy olej wlałem Motul 5100 10W40 i od tamtej pory na nim śmigam (już drugi sezon). Jestem zadowolony i nie narzekam. Ciężko powiedzieć jaki olej jest najlepszy, ale yamaha to taka perfekcja, że pojedzie nawet na roślinnym :biggrin:

Perfekcja jest to fakt.w prowadzeniu i w wyglądzie ale obawiam się, że moje sprzęgło się kończy ponieważ od najniższych obrotów jak odkręcę manetke gazu to słychać ryk ,odczucie jak w aucie kontrola trakcji.dopiero kiedy obroty są wyższe to "ciągnie"aż kierownice wyrywa z rąk.Kiedy w jesieni kupiłem motocykl sprzedawca zapewnił, że wymienił olej, ale sądząc bo ciemnej barwie w to wątpię dlatego zmienię olej.mam nadzieję, że to pomoże i sprzęgło nie będzie wymagało naprawy. Pewnie macie więcej doświadczenia w tym temacie, dlatego proszę o poradę.

• 2 tygodnie później...

Rozumiem, że zaczęło Ci ślizgać sprzęgło? Ze słyszenia wiem, że można w takich przypadkach wlać gęściejszy olej tj. jak śmigasz na półsyntetyku to wlewasz mineralny i podobno to poprawia zachowanie się sprzęgła. Sądzę, że kilku kolegów fachowców od mechaniki wypowie sie w tej kwestii i dobrze Ci doradzą. Ja na Twoim miejscu zmieniłbym ślizgające się tarcze na nowe i zalał silnik Motulem 10W40 5100. Inni doradzą Ci aby nie pchać sie narazie w koszty tylko wlać gęściejszy olej i dokończyć spokojnie na nim sezon. wybór nalezy do Ciebie. Zobaczymy co koledzy doradzą

W moim przypadku problem ze sprzęgłem mam na piątce, gdy jadę wolno odkręcam manetkę , jest ryk a nie ma prędkości, dopiero gdy manetkę spuszczę do zera i spowrotem odkręcę jest efekt na niższych biegach chodzi dobrze.

Czyli początek końca sprzęgła.Warto przy okazji wymienić sprężynę sprzęgła.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Apach nie przejmuj się tą piątką. Znajomy śmiga już drugi sezon na ślizgającym sprzęgle na piątce (ma takie same objawy jak ty ale jeszcze chce dokończyć ten sezon przed wymianą). Śmiga Vulkanem Nomadem a koszt wymiany ze sprężynami jest znaczny wiec jeszcze czeka. Nie dawaj ognia na piątce to Venturka spokojnie jeszcze pośmiga a w tym czasie odłożysz flotę na wymianę sprzegła po sezonie.

Gość Marsinus

Niby wszystko piknie z tym śmiganiem na ślizgającym się sprzęgle ale i niebezpiecznie, ja miałem pierwszy uślizg przy 110/120 jak odkręciłem mocniej przy wyprzedzaniu. Nic przyjemnego wierzcie mi. Drugi raz podobnie tyle, że już byłem przygotowany. Zbieram kasę i zabieram się za wymianę.

Swoją drogą był by przydatny jakiś poradnik z serii zrób to sam wszak są tu fachowcy co już maja to za sobą więc miło by było gdyby ktoś coś szerzej opisał albo sfotografował i opisał :)