thefex Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) hejawczoraj wpadl do mnie kumpel z Virago 535. Silnik cos dziwnie pracuje.Na biegu jalowym chodzi ok, nie slychac stukow charakterystycznych dla klepania zaworow.Natomiast podczas jazdy, w przejsciu z niskich na srednie obroty slychac klepanie.Zastanawiam sie co to jest - zawory cykalyby caly czas. Obstawiam 2 rzeczy:- luzny lachuszek rozrzadu- luzy na korbie Dobrze mysle? jezeli tak to w jaki sposob sprawdzic, czy moje podejrzenia sa na pewno sluszne. Dodam, ze osluchiwalismy oba cylindry stetoskopem i bardziej metalicznie pracowal przedni gar (slychac bylo ciche stukanie, ktore jednak nie wystepuje w sprawnie dzialajacym ukladzie rozrzadu). Poziom oleju tez w normie Przy okazji zapytam sie, czy do regulacji gaznikow + synchro potrzebny jest jakis komputer diagnostyczny. Bo kumpel jezdzi do serwisu od 2 tygodni i ciagle slyszy, ze takowego chwilowo nie posiadaja..Wydawalo mi sie ze gaznik reguluje sie patrzac na kolor swiec i czujac jak zachowuje sie motocykl.Chodzi o analizator spalin? Edytowane 17 Lipca 2007 przez thefex Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 17 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 nie wydaje mi się żeby to były luzy na korbie, a czy przypadkiem tłoki i pierścienie są dobre?? może mają już luz na cylindrach i to one stukają?? sprawdzcie czy jest dobra komprecha, czy nie dymi. Jak to byłby łańcuszek rozrządu to on by żęził a nie stukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 17 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 nic nie dymi, 2 tyg temu sprzet chodzil normalniew Virago napinacz rozrzadu jest automatyczny czy reczny? Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 ręczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thefex Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 to chyba problem zdiagnozowany.. jakos specjalnie sie go ustawia? Cytuj KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soft Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 (edytowane) O nie ! problem nie jest zdiagnozowany ... :-) Virago to przecież protoplasta Drag Stara - więc radzę przeczytać temat sprzed miesiąca - na tym forum pt. "Stuki w Drag Starze". Tam jest opisane całe domniemanie "co stuka w przednim cylindrze". Temat chyba stuki lub stukanie w drag starze Naprawdę odszukaj go - powinien byc trochę wcześniej..... wszystkie tęgie głowy z forym tam debatowały.... Po edycji dodaję linka Tu link do stukania w Drag starzehttp://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=72099&hl=cykanie Edytowane 18 Lipca 2007 przez Soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deviathor Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Witam Mam Virago 535 i również posiadam problem z notorycznym stukaniem, cykanie, strzelaniem i nie wiadomo jeszcze co. Kiedy jest zimny to chodzi jak marzenie - cichutko i równo. Po nagrzaniu do temperatury pracy Virago pokazuje jakie rówżne dźwięki może z siebie wydać. I nawet zastanawiałem się nad regulacją zaworów właśnie w tej temperaturze (czyli niezgodnie z zaleceniami producenta). Nie mówiąc już o dziurze w gazie, przez którą pewnego dnia nie wpadłem pod samochód. Innymi słowy: nie ma się co przejmować stukanie, a zbytnie obsłuchiwanie jest moim skromnym zdaniem nadwrażliwością (spoko, też tak nadsłuchiwałem, która śróbka mi szeleści). Pozdrawiam 'Saperów' D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi