Skocz do zawartości

Remont Po zatarciu.... Trudna sprawa....

motorzeszow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otoz mam taki problem, suzuki zatarlo sie na jednym cylindrze, tzn nie porysowalo cylindra tylko poprostu tlok spuch i pozostawil kawalki aluminium na gladzi cylindra, a problem tkwi w tym ze nigdzie nie moge dostsac do niego tlokow, nawet w oryginalnym serwisie suzuki nie maja mozliwosci ich sciagnac, zjezdziłem cale podkarpacie i nic, wiec dalem sobie spokoj z tłokami i zaczolem kombinowac. Widze ze zatarcie nie jest az takie powazne bo nic wiele si enie stalo wewnatrz cylindra, i podsunelo mi to pomysl zeby, kupic paste do zaworow, przepolerowac nia cylinder leciutko tak tlyko zeby zeszly te odbarwienia z aluminium, wypolerowac tloki bo na nich jest tylko znak w jedneym miejscu, i zalozyc pierscionki o ciut wiekszym rozmiarze w ktorych lekko zpiłuje zamki. Czy bedzie to chodziło?? chodzi o to ze teraz motor nie chce zapalic bo po przegrzaniu te pierscionki sa juz takie ze wogle chyba kompresji nie trzymaja i paliwo zaraz po zassaniu spieprza do komory korbowej bo tam znalazłem go dosc sporo hehehe. Pytanie czy moja praca ma jakis ses czy to bedzie chodziło?? na moje oko wydaje mi sie ze powinno chodzic. Prosze o fachowa dorade.

Jeżeli cylinder nie jest przerysowany, tz gładki, tłok ma lekkie uszczerbi, możesz je zaokraglić, i dopasować jakieś pierścienie, i bedzie chodziło. Ja miałem jakiś włoski skuter do którego nie nie mogłem znaleźć, nawet tłoku nie mogłem dopasować , chyba że na zamówienie, koszt około 300zl, a cylinder miał nawet gruba ryse... Założyłem pierścienie od simsona, zamki wypiłowałem i sprzecior hula drugi sezon. Więc myśle że w Twouim przypadku nie powinno być problemu.