Skocz do zawartości

Yamaha XZ 550

mareczek804
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem, mianowicie z Yamahą XZ 550 z elektryką, z tego co jestem najsłabszy, i mam pytanie, jak sprawdzić czy alternator daje, bo nie mogę znaleźć w ogóle regulatora, ładowania wcale nie ma, i jeśli ktoś posiada serwisówke, to bym był w siódmym niebie.. Pozdrawiam

Dzisiaj odpaliłem motor i odłączyłem akumulator i zgasł, więc ładowania wcale nie ma...

• 16 lat później...

Witam! Temat bardzo odległy na który natrafiłem przez przypadek. Więc, w kwestii xz 550 ładowanie podobnie jak w wielu motocyklach spod szyldu yamahy to zdecydowanie słabszy punkt. W pierwszej kolejności w przypadku xz 550 problem stanowi umiejscowienie regulatora i jego przegrzewanie się, drugim problemem jest jakość statora, którego wymiana na zamiennik kończy się ponowną wymianą na kolejny. Z przewijaniem uzwojenia tez bywa różnie. W motocyklu zastosowałem oryginalny stator od hondy xl600 transalp, stator ma te same wymiary i wykonany jest o wiele lepiej a jedyną modyfikacje jaką należy wykonać to długość przewodów do regulatora napięcia który trzeba przenieść w bardziej  przyjazne miejsce. Przede wszystkim trzeba pamiętać by śruby mocujące stator wkręcić przy użyciu pasty zapobiegającej wykręcaniu np.loctite 243. Regulator zamontowałem na ramie nad pokrywą alternatora we wlocie powietrza (wersja z owiewkami). Regulator napięcia zastosowałem wykonany przez  Polski zakład elektroniki motocyklowej którego koszt względem wykonania i jakości jest bardzo dobry. Motocykl nie ma problemów z ładowaniem od wielu lat. W tak wiekowym motocyklu warto zrobić konkretny przegląd całej instalacji elektrycznej, połączeń itd. Mam nadzieję ,że to komuś pomoże. Pozdrawiam Gas.