styks83 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2007 mam pewien zgryz z zamontowaniem tłoków od malucha do motorku brata,chodzi o przesunięcie sworznia na tłoku w którym kierunku ma być ustawiony tłok,chciałbym się tylko upewnić od osoby która jeździ na takim zestawie i pamięta.jak ma to być zamontowane.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 mam pewien zgryz z zamontowaniem tłoków od malucha do motorku brata,chodzi o przesunięcie sworznia na tłoku w którym kierunku ma być ustawiony tłok,chciałbym się tylko upewnić od osoby która jeździ na takim zestawie i pamięta.jak ma to być zamontowane.pozdrawiamWedlug mnie lepsza alternatywa jest zalozenie tlokow z Poloneza 1600 o czym juz napisalem w innym temacie. Gdy bedziesz zakladal to przesuniecie w strone kierunku obrotow silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styks83 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 moje przypuszczenia som zgodne,tłoki musze już złożyć bo cylindry po regeneracji i tuleje som od malucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumiś714 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 mam pewien zgryz z zamontowaniem tłoków od malucha do motorku brata,chodzi o przesunięcie sworznia na tłoku w którym kierunku ma być ustawiony tłok,chciałbym się tylko upewnić od osoby która jeździ na takim zestawie i pamięta.jak ma to być zamontowane.pozdrawiamStrzałka na denku musi być zgodnie z kierunkiem obrotów wału, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Strzałka na denku musi być zgodnie z kierunkiem obrotów wału,Czesc tlokow nie ma nabitych takich strzalek. Chociaz mi sie wydaje ze strzalka powinna byc skierowana w kirenku przedniej czesci silnika. Przynajmniej w tlokach Poloneza kierunek strzalki jest rownolegly do sworznia, wiec ciezko aby pokazywala kierunek obrotu walu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumiś714 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Nie będę się spierał, co pokazuje strzałka w polonezie, ale zawsze można sobie poradzić inaczej. Offset "wymyślony" został po to aby zmniejszyć zużycie cylindra z jednej strony (to jedna z teorii - chyba dość prawdziwa). Sworzeń nie jest w osi tłoka i należy tak tłok zamontować aby w czasie suwów sprężania i wydechu wał "nie napychał" tłoka na cylinder, czyli korbowód jest jak gdyby cofnięty. Mam nadzieję, że już wiecie o co chodzi, ale jeśli nie to postaram ię zrobić jakiś rysunek wyjaśniający, ale to już nie dziś. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 przesuniecie jest zawzse od strony ataku wału.czyli na prawym przesunieciem do dołu , na lewym do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styks83 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 dzięki za odpowiedzi som trafne,Kasia już lata na maluchu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi