Skocz do zawartości

OKLEJANIE OWIEWEK

magneto
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

szukałem już, ale nie znalazłem postu, który pomógłby mi w rozwiązaniu mojego problemu.

moja nska wróciła już od lakiernika, i pozostała tylko kwestia oklejenia owiewek.

najklejki są własnej produkcji, mówiąc dokładniej docięte z folii samoprzylepnej zakupionej w sklepie plastycznym. Nie chodziło do końca o koszty zakupu nowych, tylko przede wszystkim o ich oryginalność z czym ten model wygląda moim zdaniem najładniej.

podjąłem się już dwóch prób oklejenia. pierwsza, zupełnie na sucho, prawie się udała, jednak trochę krzywo. druga, na owiewce bocznej, z użyciem wody, jeszcze bardziej mnie pogrążyła.

pytanie teraz do was, jak dobrze to zrobić? okleiny nie są w sumie gigantycznych wielkości, więc myślę, że może z waszymi wskazówkami mi się uda.

podobny temat zamieściłem w "co, gdzie, jak" na wypadek, gdyby mi się jednak nie udało. mówiąc dokładniej, wolałbym dać to do pracy osobie, która nieco większe ma w tym doświadczenie, jednak na chwilę obecną chodzi o koszty...

LINK DO ZDJĘCIA ZE STARYMI NAKLEJKAMI

pzdr:)

Edytowane przez magneto

w sumie to może lepszym wyjściem byłby projekt i naklejki cięte z plotera, ja tak u siebie miałem, co prawda naklejeczki ograniczają się do loga i napisu hondy. Ale skoro już tak jest, to metodą prób i błędów, oczywiście nie na owiewkach od razu. Nic więcej nie potrafię poradzić.

proste naklejki i tyle klopotu

po pierwsze!!! na mokro!!!! umyj plaskik i zroś go woda zanim cokolwiek przykleisz, no ale po kolei:

najlepiej by bylo jakbys poszedl gdzies gdzie ci ploterem zrobia ladne np. logo, ale jak wolisz ręcznie to:

po wycieciu wzorka, poodklejaj wszystko co niepotrzebne, tak zeby zostal ci np sam napis HONDA a pod spodem zobaczysz bialy papier ( pod zadnym pozorem nie rozdzielaj liter). jak tniesz na folii to delikatnie tylko tak zeby folie (to co nalepiszs potem) przeciac a nie papier pod spodem.

powinienes zrobic tak zeby po usunieciu niepotrzebyn skrawkow pozostal napis "..." i prostokat papieru pod spodem.

teraz wez papierowa tasmie samoprzylepna i naklej jednym ciagniem na folie (tak zeby caly napis + ekstra po bokach bylo zakryte).

przygotuj owiewke <mokra!!> i iderwij papier z pod folii <nie ten ktory ty nakleiles!!!> tak zebys mial dostep do tej strony z klejem, popryskaj woda <zraszacze do kwiatow sa najlepsze do tego> i przyłoż do owiewki.

woda pozwoli ci korygowac polozenie bez zadnych problemów.

przyklejanie zacznij z jednej strony np od lewej i owoli reka przyklejaj w strone prawej tak aby caly napis przylegal bez wiekszy fald.

potem wez gabke i wygladz wszystko porzadnie tak zeby pod klejem nie zostaly bable z wody <twarda gabka jest dobra>

pamietaj ze ciagle na folii masz papier, poczekaj az wszystko wyschnie, mozesz pomoc sobie opalarką wtedy napewno nie bedzie wody,ale caly czas wygladzaj wtedy napis, no i ostroznie z opalarką bo stopisz wszystko w ch...j.

zakladamy ze wszystko suche <latem nie trwa to dlugo>, zmocz papier <ten wierzchni, zreszta jedyny ktory pozostal> i powoli odrywaj. tyle, powinno byc ok.

ps. tasma ktora musisz nalepic jest po to, aby nie pozlepialy ci sie naklejki po oderwaniu spodniej strony..

mam nadzieje ze w miare przejrzyscie napis, jak nie to odp po kolei jeszcze raz.

pozdro

Dzieki za odpowiedzi, ale mi chodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE i naklejenie tych pomaranczowych nalepek :) z literkami nie bedzie najmnijeszego klopotu, bo kupilem na bajzlu juz gotowe, tylko dołozyć. Te dwie pomarańczowe nalepki na czaszy, i po jednej pomarańczowej na każdej owiewce. Tylko tyle.

pzdr:)