twizzter Opublikowano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 (edytowane) Na początku wyjaśnię, że wymieniam wydech nie dla lansu, nie dla hałasu, tylko dlatego,że stary posypał się ze starości - oszczędźcie zgryźliwych komentarzy :wink: Udało mi się załatwić niedrogo puchę od gixera i kombinuję teraz.Do rzeczy - zastanawiam się, jak połączyć kolektor - seryjny 4 w 2 z rurą od tłumika. Uciąłem stare tłumiki zaraz za miską olejową, (zdjęcie sytuacji na http://bikepics.com/pictures/917289/ ) więc mam dwie rury a muszę jakoś połączyć to w jedną. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby przedłużyć i zagiąć w obszar za miską rurę od tłumika, a następnie do boków tejże grubej rury dospawać te dwie kolektorowe? Układ będzie niesymetryczny, lewa strona będzie dłuższa o ~10 cm (rury "kolektorowe" są w takiej odległości od siebie) i nie wiem czy to nie zaszkodzi jakoś, i czy nie będzie niepożądanego wtłaczania spalin z lewej strony do prawej i odwrotnie. Z drugiej strony, te rury i tak były połączone ze sobą wcześniej krótką rurką o mniejszej średnicy.Czy może opcja nr 2 - zachować całkowitą symetrię i złączyć dwie rury pośrodku, a następnie dopiero potem rura do puchy? Opcja do zrealizowania ciężka - bardzo mało miejsca, półśrodkiem byłoby poprowadzenie kolanka z lewej strony (o tej samej średnicy) do strony prawej i tam połączenie w grubą rurę,Opcja nr 3 - kupno nowego kolektora w chwili obecnej odpada :icon_mrgreen: Wiadomo - jak wyjdzie kaszana to kupię ale na razie pomęczę się. Czyli pozostają dwie opcje - czy lewy kolektor poprowadzić rurką o tej samej średnicy do kolektora prawego i tam je połączyć, czy gruba rura przez całą szerokość i do boku kolektory? Jaki wpływ będzie mieć 10-centymetrowa różnica długości stron? P.S. Tłumik nie jest wybebeszony - seryjny GSX-R 750 z początku lat 90, więc chyba dosyć bliski kolega mojego silnika... Z góry dzięki za pomocne sugestie :biggrin: Edytowane 1 Czerwca 2007 przez twizzter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miaziu Opublikowano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 ja bym był za opcją nr. 2 . Połączyć kolektory i od łączenia dopiero puścić do wydechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi