Skocz do zawartości

JAWA 50- elektryka

magneto
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

tak sobie siedze i doszedlem do wniosku, ze dobrze byloby zajrzec jutro do mojego ogarka, ktory stoi od dawna i tak ladnie prosi o remont... oczywiscie ogar 200, z jawoskim silnikiem 223

otoz troche posiedzialem przy nim wczesniej- nowy tlok i takie tam, sprzeglo i inne "bajery" :P

klopot tkwi w tym, że stale pali mi kondensatory:/ a w dodatku te podrozaly niemal dwukrotnie.

co moze byc tego przyczyna? na starym kondensatorze maszyna pochodzila moze ze 20 minut(tylko jalowy) i obroty w sumie niskie, bo to na dotarciu. poszedl, myslalem ze to cewka, wiec wymienilem, ale to jednak byl kondensator. ten po wymienieniu pochodzil moze z 5 minut i znow siadl... :/ wyglada mi, ze to jakies przebicie...

prosze o odpowiedzi jednoznaczne, nie takie gdybanie, ze moze to przez za niskie cisnienie w oponach. wiem, ze to sie czasem jawkom zdarzalo i na pewno wiekszosc z Was sobie z tym poradzi... :)

pzdr:)

Cze !! Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, po powodów może być wiele. Jezeli wymieniłeś cewke pozostał Ci tylko zapłon w silniku. Jaki masz przerywacz ?? Może jest nadpalony nie taka przerwa itp ?? ulbo coś z cewką wytwarzającą prąd. Sprawdź to i daj relacje.

Ja bym powiedział że to problem z obwodem wysokiego napięcia czyli: przewód WN, fajka, świeca, podłączenie masy przy cewce. Jeżeli obwód wysokiego napięcia ma tendencję do łapania krutkotrwałych przerw bądź też ma za duży opór (spalony rezostor w fajce) to wtedy powstają przepięcia niszczące albo cewkę, albo kondensator albo modół zapłonowy (oczywiście jak jest w danym modelu).