Skocz do zawartości

ile zaplace za brak kasku?

Kacza
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzać temat ?

Panie i Panowie, jestem tu, na forum, nowy, tak właściwie tylko czytam.

Czytałem ten wątek bo chciałem się dowiedzieć ile punktów kosztuje jazda bez orzeszka, czasem warto wiedzieć.

Uruchamiałem grata i sobie dookoła kwadrata 300 metrów na osiedlu jeździłem, a co tam.

Zdumiewa mnie pewna usilna poprawność która lansują prawie wszyscy.

Przepisy, w dzisiejszych czasach, oprócz czynnika poprawiającego bezpieczeństwo, są robione właściwie również po to by rząd był zabezpieczony przed pozwami obywateli "bo mi się coś stało a nie wiedziałem że nie można". Kolejna forma ubezpieczenia społecznego.

Ale do rzeczy.

Oczywiście zagrożenie dla łba pod orzeszkiem inne było dziesiąt lat temu i można było bez orzeszka WFM-ką, ale nie przesadzajmy, że od razu nie wiadomo co się komu stanie jak się przejedzie te parę kilometrów, byle z głową.

Moim zdaniem ryzyko skręcenia karku przy schodzeniu ze schodów między piętrami albo z poddasza w domu w czasie silnego kataru (albo po 3 piwach - co w domu też jest legalne) jest większe niż rozwalenie łba przy krótkodystansowej jeździe moto i też powoduje koszty społeczne.

Tylko statystyki takich wypadków mniej w oczy się rzucają.

Dowodem na to że ryzyko jest nie za duże są właśnie przytoczone przykłady Stanów czy Krety, chociaż ruch tam też gęstościowo mniejszy.

Jasne że naprawdę warto w kasku jeździć, ale nie przesadzajmy że co to od razu nie może się wydarzyć.

Ryzyko to też jest rzecz którą się kalkuluje (dobry przykład - lotnictwo - niedowiarków zapraszam na prv) i nigdy nie jest zerem.

Dla oponentów - też uważam, mimo przejechania 40 kawałków po połowie Europy, że gleba może się zdarzyć zawsze. Ale ryzyko przy jeździe spacerowej na mało uczęszczanej drodze jest znikome.

W promieniu 10 km od domu mam z 10 jeziorek i piekne lasy. Lubie czasem zdjac kask i jadac lasem przy brzegu jeziora tylko bzykajac odkurzaczem 20-30km/h nie boje sie raczej onic bo jest to predkosc z jaka poruszamy sie na rowerach ; )

Ale wielkie oburzenie moim stwierdzeniem "jeżeli przeżyjesz". A jak ma mieć inaczej wląc pustym łbem np. w drzewo. Pustym zarówno, że na głowie tylko włosy i również w środku pusty. Pytania "ile kosztuje jazda bez kasku" jest równoznaczna pytaniom ile kosztuje kradzież, ile kosztuje morderstwo. ile.... tid itp. Taaaaak przesadzam, ale każde wykroczenie gdy powszednieje rozwija sie w przestępstwo poprzez bezkarność. Tym wielce oburzonym proponuje trochę się zastanowić nad tym czym się oburzają, a może skrajna głupota powinna podlegać tępieniu, a nie durnowatemu tłumaczeniu, ze tylko sie pytał. Widocznie pytajacy ma głęboko w dupie przepisy i ciekawi go, czy kieszonkowe od tatusia starczy na mandaty? Przecież go stać na łamanie prawa, nie? Mogę jedynie wyrazić ubolewanie nad moralnością kalego co poniektórych zdemoralizowanych obrońców kretyna jeżdżącego bez kasku. Myśleć i czytać ze zrozumieniem tekstu, a nie bawić się we fałszywą solidarność z debilem. Mam nadzieję, że wyjaśniłem wystarczająco łopatologicznie moje stanowisko wobec debilizmu i kretyńskiej prowokacji (ma nadal nadzieję, ze była to durnowata prowokacja).

Rozumiem, że starasz się przekazać coś wartościowego, uświadomić i wyedukować młodszych kolegów.

Nie rozumiem jedynie żenującego poziomu i sposobu Twojej wypowiedzi (również tej pierwszej), która osiągnie dokładnie odwrotny skutek do tego jaki chciałeś osiągnąć. Za wypowiadanie się o innych w obraźliwy sposób nie jeden dostał już bana na forum, dziwię się braku reakcji modów w tym przypadku. Jesteś prawdopodobnie sympatycznym człowiekiem w kontaktach na co dzień ale tymi postami zbudowałeś obraz pieniacza gotowego zatłuc za swoje poglądy. Nie potrzeba nam takiego zachowania na forum.

Pozdrawiam

witam! wie ktos moze ile wynosi mandat za jazde bez kasku? moze ktos juz takowy dostal :] szukam wszedzie (tzn tak mi sie wydaje ze wszedzie) i nic na ten temat nie moge znalesc. wielkie dzieki za pomoc! pozdrawiam!

Oczywiście.

Jazda bez kasku 2pkt. i dwie stówy. :D

Edytowane przez Lefthandy

(...) zauwazyliscie ze odpowiadacie na posty sprzed 3 lat ? :P

Czym jest okres trzech lat wobec wieczności :)

A swoją drogą, nie wyobrażam sobie jeździć bez kasku, jeśli nie bierzemy pod uwagę naszego bezpieczeństwa, to chociażby weźmy wygodę. Jakiś czas temu oddałem mój pełny kask do reklamacji i jeżdżę w "tornado", nie jest miło - jest okrutnie głośno, nie jest wygodny i niesamowicie wieje mi po uszach... chyba się starzeję :banghead: