Skocz do zawartości

Filtr oleju w GPZ

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do właścicieli GPZ. Kupiłem filtr oleju firmy HIFLOFILTRO z oznaczeniem HF-303. Koleś mi powiedział że pasuje do GPZ 500 więc ok. Teraz szukałem w necie i okazuje się że do roczników 86-89 jest filtr HF-202. Ten co ja mam niby ma być dla tych 90-95'. Nie mam jak sprawdzić czy ten filtr pasuje do mojej kawy z 87' i nie wiem czy przypadkiem nie jest jakoś inaczej zbudowany, żeby przypadkiem nie wpłynał źle na silnik. Może ktoś wie coś na ten temat??

Niestety masz racje że do GPZ 500 do rocznika 87 i do roczników 90-95 są inne filtry oleju, dokładnie z tymi symbolami co podałeś.

Filtry HF 202 i HF303 z tego co pamiętam różnią się grubością gwintu więc go nawet nie wkręcisz.

Oczywiście mogę się myliś co do tego czym się różnią bo niestety nie mam w tej chwili tych filtrów pod ręką, mogę Ci napisać w sobotę jak będe na serwisie.

Natomiast wiem na 100% że do tych roczników filtry są różne. I tak jak powiedziałeś jeden jest HF202 a drugi HF303

mattir, dzięki za odpowiedż. Właśnie się wyjaźniło, kupiłem HF202 i porównałem. Okazuje się że średnica uszczelki i w ogółe średnica filtra są mniejsze w HF 303. Na szczęście, pomimo że mieszkam w miejscowości w której niemożliwe jest kupienie części do motocykla, to zamówiłem nowy filtr w "hurtowni części do samochodów" :notworthy: . PZDR :icon_biggrin:

Teraz tylko czekam na dobrą pogodę... i chyba sobie troche poczkam... :biggrin:

Edytowane przez OlsenMZ