Bekon Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2003 jeszcze sie jeden sezon nie skonczyl a ja juz mysle o tym co bedzie za rok. :( naprawde zalapalem bakcyla na jezdzenie - dla tych co nie pamietaje to dopiero w tym roku nabylem maszynke i zrobilem prawko i mam juz wykrecone po polsce 7500 km od czerwca :!: . tak - cape nord z dojazdem via baltica poprzez litwe , lotwe i estonie. tam prom na druga strone i dalej wyposazeni w wedki i dobry humor oraz cieple gacie dalej na polnoc :( bedzie lato ale tylki moga przymarznac pod kolem..wiem ze jeszcze czasu multum , ale juz dzis zapodaje temat i prosze o podanie wszelkich namiarow osob ktore moze juz tam byly lub stronek gdzie mozna cos w tym temacie cos znalezc. planowany termin ; sierpien/ wrzesien. ktos jedzie ??? na razie ja z moja zonka na w tej chwili bmw 650 gs , a moze juz za chwile 1150 gs oraz kto chetny...???? :lol: lista otwarta a czasu na zastanowienie multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Tu jest plan wyjazdu w 2004 roku.Hej ! http://www.strangers.riders.pl/ramki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bekon Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2003 dzieki serdeczne, wlasnie o cos takiego mi chodzilo.z tego co czytalem to zaje..sty klub.naprawde godny pozazdroszczenia.dzieki raz jeszcze.a moze ktos sie chce przylaczyc do tych przyszlorocznych planow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Witam - naprawde super wyprawy - właśnie czegos takiego szukałem - bo powiem szczerze ze juz nudzi mnie ujeżdzanie bez sensu po polskich dziurawych drogach - bardzo chetnie wybrał bym sie na taka wyprawe - co prawda to dopiero za rok - ale ja sie pisze mam tylko nadzieje ze nie trzeba byc członkiem klubu zeby wziaśc udzial w wyprawie . jak bedziesz wiedzial cos wiecej to daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrkepassa Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Na pewno super widoki, ale to co mnie niestety troszę zraża to te egzekfowane ograniczenia prędkości oraz ceny jedzenia- faktycznie kumpel był rok temu w pracy w Oslo i normalny chleb np kosztował od 8 do 20 zl. Poza tym Norwegia to już cywilizacja, motocykli tam mnogo, jako zwykłych użytkowników dróg, więc nie da się za bardzo iść na całość (mam ciągle przed oczami wyprawę do Bułgarii, gdzie Nasze "wyczyny" były tolerowane tylko dla tego, że byliśmy swojego rodzaju anomalią) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2003 Byłem w tym roku z Strengersami w Normandii i w Odessie. Nie są to imprezy tylko dla członków klubu. Na Cape Nord w przyszłym roku raczej nie pojadę bo raz; lubię ciepło dwa Norwegia jest najdroższym krajem w Europie i wolę pojechać na południe Włoch, wspaniałe trasy, wąż mógłby połamać sobie tam kręgosłup, doskonała nawierzchnia i tanie wino. Nota bene szukam na ten wyjazd wspólników. Najlepszy termin to przełom maja i czerwca, przed sezonem, wszystko najważniejsze otwarte, ceny dużo niższe niż w sierpniu czy lipcu i temperatury jeszcze dla ludzi. ZbychoXJR1300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Byłem w tym roku z Strengersami w Normandii i w Odessie. Nie są to imprezy tylko dla członków klubu. Na Cape Nord w przyszłym roku raczej nie pojadę bo raz; lubię ciepło dwa Norwegia jest najdroższym krajem w Europie i wolę pojechać na południe Włoch, wspaniałe trasy, wąż mógłby połamać sobie tam kręgosłup, doskonała nawierzchnia i tanie wino. Nota bene szukam na ten wyjazd wspólników. Najlepszy termin to przełom maja i czerwca, przed sezonem, wszystko najważniejsze otwarte, ceny dużo niższe niż w sierpniu czy lipcu i temperatury jeszcze dla ludzi. ZbychoXJR1300 Ja chetnie sie z toba zabiore - przez cały sezon zastanawialem sie nad dłuzszym wyjzadem - ale nie mialem z kim - jezdze juz pare lat na moto i jeszcze nie wyjechalem poza Polske i zaczyna mi sie juz powoli nudzic bo ile mozna jeździc po dziurawych drogach na zloty i pic piwko ??? Marzy mi sie dalszy wyjazd a podobnie jak ty lubie ciepło wiec włochy jak najbardziej pasuja mi . jak tylko bedziesz cos planował to daj znac na priva lub mailem lub telefon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Bylem dwa razy na Nordkapie i moge tylko polecic. Jechalem promem Z Rugii(Sassnitz) w Niemczech. Hm, Litwa Lotwa i Estonia tez ujdze, chociaz juz pare sprzetow tam zginelo :( . Pare tygodni temu jechala grupa skuterowa: Szwecja-Finlandia i wyzej wymienione kraje i bodajze na Litwie wcielo w nocy z parkingu Vespe ET. Jedynie termin jest troche dziwny, na polnoc jedzie sie raczej wczesniej kiedy dni sa najdluzsze. Jest wtedy najciekawiej, slonce o 2 w nocy, traci sie poczucie czasu :lol: . Mam tylko kilka zamieszczonych fotek z wycieczki na Nordkapp: http://home.infocity.de/dr.big/Seite82.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bekon Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2003 czesc.mowisz , ze termin troche za pozny. a jaki w/g ciebie jest idealny?czy jak tam byles w ubieglym roku to wracales przez kraje nadbaltyckie czy tez z powrotem przez skandynawie.ja ze swojej strony szczerze mowiac chcialem jechac w jedna strone przez norwegie , a wracac przez finlandie i promem do polski.jeszcze jedno konkretne pytanie skoro tam byles.warto wziac wedki ? da sie to tak rozegrac , azeby polaczyc jazde z lowieniem i jedzeniem rybek?dwa w jednym - przyjemne - lubie lowic, i porzyteczne bo nie trzeba wowczas kupowac kolacji w sklepie:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Jasne ze sie da i nawet warto zabrac wedke :lol: . Ja jechalem E6 a wracalem przez Finlandie i Szwecje. Za pozno nie jest, jednak lepiej jechac na poczatku lipca ze wzgledu na dluzsze dni. Dzien polarny w np. Hammerfest trwa 16.05- 27.07 a wierz mi, naprawde warto pojezdzic tam "w nocy" przy swiecacym sloncu. W maju i czerwcu jest jeszcze zimnawo a w sierpniu i we wrzesniu juz za ciemno w nocy :( . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bekon Opublikowano 1 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2003 No , to zaje...cie. Przygotowania do wyjazdu zaczalem juz w ten weekend. I to od podstawowej rzeczy a mianowicie zmienilem motorek - rowniez beemka , ale tym razem 1150 GS , a nie jak poprzedni 650.Pojezdzilem troche z zonka przez ostatnie dwa dni i jestem pewnien juz ze byl to dobry wybor na tak daleka trase.teraz jeszcze tylko dobra ekipa, przygotowanie kondycyjne i w droge ..BIG : byles tam az dwa razy!!! rzeczywiscie jest tak super ? a co powiesz o drogach ? czy nalezy sie liczyc z mokra nawierzchnia , a moze nawet oblodzona?chociaz to srodek wakacji , ale z drugiej strony kolo podbiegunowe. a temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 3 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2003 No ' date=' to zaje...cie. Przygotowania do wyjazdu zaczalem juz w ten weekend. I to od podstawowej rzeczy a mianowicie zmienilem motorek - rowniez beemka , ale tym razem 1150 GS , a nie jak poprzedni 650.Pojezdzilem troche z zonka przez ostatnie dwa dni i jestem pewnien juz ze byl to dobry wybor na tak daleka trase.teraz jeszcze tylko dobra ekipa, przygotowanie kondycyjne i w droge ..BIG : byles tam az dwa razy!!! rzeczywiscie jest tak super ? a co powiesz o drogach ? czy nalezy sie liczyc z mokra nawierzchnia , a moze nawet oblodzona?chociaz to srodek wakacji , ale z drugiej strony kolo podbiegunowe. a temperatury?[/quote'] Super jest po drodze, sam Nordkapp (hala) jako atrakcja turystyczna jest raczej denny. Tlok jak w hipermarkecie przed swietami. Drogi sa nad wyraz dobre, oprocz paru kilometrow luznego szutru(trzeba naprawde uwazac- zwlaszcza jesli z naprzeciwka jedzie ciezarowka :D ). Z mokra nawierzchnia nalezy sie jak najbardziej liczyc z kilkunastu dni ponad 50% bylo dniami(nocami) deszczowymi. Oblodzen nie zanotowalem, chociaz temperatura na plaskowyzach oscylowala kolo 0° w dnio- noc(nie zapominamy o dniu polarnym :D ). Czasam, nawet latem mozna trafic na zamiec sniezna... cholera, tak sie staralem ale niestety nie trafilem :lol: . Poza plaskowyzami calkiem przyjemnie nawet do 27°. W okolicach Nordkappu juz mniej ok 10 -15° przy dobrej pogodzie. W moim odczuciu dardzo bezpieczna podroz(a mieszkam w Niemczech). Zero stresu na drodze, jak jest ciagla na zakrecie to naprawde nikt jej nie przekracza. Nie trzeba ciagle pilnowac moto, bagazu, GPS-u, kluczykow, kasku...i tym podobnych pierdul. Zarcie raczej ogolnie do kitu :D . Fajne tunele :D . Duzo wody, maly ruch, bardzo duzo fajnych ludzi na moto, jechalem sam a mimo to nie bylo nudno... PS. Na pewno jeszcze tam nie raz pojade... moze juz w przyszlym roku. PS.2 1150 GS jak najbardziej sie na ta droge nadaje... chociaz ja zastanawiam sie tez nad 1150 RT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bekon Opublikowano 5 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2003 jeszcze raz dzieki za wszelkie informacje.poki co uwaznie przeczytalem plan podrozy na przyszly rok przygotowany przez strangers'ow - link powyzej - i spotykam sie z nimi w przyszlym tygodniu.badzmy w kontakcie to moze razem pojedziemy :D .gdybys mial jeszcze jakies godne polecenia stronki zwiazane z polnoca to poprosze.z pewnoscia bede sie jeszcze kontaktowac w sprawie rzeczy jakie nalezy tam zabrac, szczegolnie ze bedzie to moja pierwsza taka wyprawa i nie mam jeszcze doswiadczenia w tym co nalezy brac a co z pewnoscia jest zbedne.masz gdzies moze opisana trase ktora jechales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.Big Opublikowano 11 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2003 Nie, ale jak bede mial troche czasu to cos wrzuce na strone...http://home.infocity.de/dr.big/norway_rel96.jpgNa razie tylko taki "odreczny" :) szkic... Trasa zaczynala (i konczyla) sie w Trelleborgu na promie. Do Szwecji plynalem normalnym promem z Sassnitz(Neu Murkan) niecale 5 godzin. Ze Szwecji(Trelleborg) do Rostoku, bumerangiem, 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi