grayfox Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Witam! Mam kłopot z moją Yamahą RD 80. A mianowicie silnik nie pracuje czysto w górnej partii obrotów. Kiedy próbuję przeciągnąć to zaczyna przerywać i się dławi, zarówno na 1 jak i na 5 czy 6. Do 3/4 gazu wkręca sie normalnie. Kupiłem ją kilka dni temu, także jeszcze nie mam obeznania z tym motocyklem. Poprzedni właściciel Zamontował końcówkę z jakiegoś większego sprzęta, oraz lekko ciągnie olej z silnika, ale nie aż tak żeby świeca była skompana w w oleju, lecz poprostu jest czarna (skąd wiem że nie coś z zapłonem? kopci) Czy przyczyną jest coś z w/w rzeczy czy może jeszcze coś innego? Jeszcze sprawdzę filtr powietrza, lecz to chyba nie on, skoro do 3/4 sie elegencko wkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid482 Opublikowano 5 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 sprawdź podstawowe rzeczy, filtr powietrza, świecę, może gaźnik zasyfiony, ale ja bym jednak stawiał na świecę lub filtr powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara_1990 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 takie rzeczy jak czyszczenie filtra, gaźnika i wymiana świecy to podstawa po kupieniu motocykla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 A czy ja napisałem że tego nie zrobiłem? Świece, wszystkie płyny, czyszczenie gaźnika, kontrola linek itp. to były pierwsze rzezy które zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid482 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) ale napisałeś, że świeca jest czarna to już jest jeden z powodów dlaczego moto szaleje Edytowane 6 Maja 2007 przez dawid482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 No tak, ale gdy ją wyczyszczę jest lepiej, lecz nadal utrzymuje sie ten efekt, patrzyłem na filtr powietrza jest zdeczka przysyfiony jutro go doprowadzę do porządku i zobaczę co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid482 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 no więc świeca nie może być czarna, a jeśli już jest to może to być albo za bogata mieszanka czyli gaźnik do ustawienia albo za duża mieszanka olej-paliwo (za dużo oleju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano_2013 Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) praktycznie w każdym motocyklu jest taki "zapas" gazu na którym motocykl już sie nie wkręca a nawet zaczyna się dławić więcy tym sie nie martw bo ja też tam mam i jeszcze pewnie wiele osób tak ma. A co do świecy to faktycznie jest zbyt gogata miesznka tak jak pisał dawid482 zmniejsz ilość paliwa w mieszance albo oleju i to powinno pomóc. Pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2007 przez Damiano_2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciomotocross Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Nic Ci nie da czyszczenie swiec filtrów gaznika itp jest jeden problem dlaczego go muli poprostu na okinkach wydechowych cylnidra :) jesr sadza(czy jakos taK) wes to oczysc zobaczysz odrazu ruznice w obrotach ja tak mialem zabogato mieszanke robisz i tyle zdejmij cilinder to zoboczysz co sie dzieje lub sie dyfuzor zapchal pozdr Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi